• El cap de l’Executiu ha presentat aquest matí a Barcelona, davant un centenar de directius d’empreses i organismes, el projecte #Invulnerables de lluita contra l’exclusió social
  • Puigdemont remarca la necessitat “d’una aliança contra la vulnerabilitat”, que “ens interpel·la a tots” i reivindica la col·laboració publicoprivada per erradicar la pobresa
El president Puigdemont ha presentat el projecte #Invulnerables de lluita contra la pobresa i l'exclusió social a Catalunya
El president durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet avui una crida a construir “una aliança contra la vulnerabilitat” de certs sectors de la nostra societat, i ha demanat que, en aquesta lluita contra la pobresa, es tingui en compte “la dignificació dels beneficiaris”, perquè “és imprescindible i irrenunciable, si volem que l’efecte sigui complet i durador”, com també ho és ha afegit, “la implicació de les persones vulnerables en la resposta”.

 
Puigdemont, que ha encapçalat aquest matí l’acte de presentació a Barcelona del projecte #Invulnerables de lluita contra la pobresa i l’exclusió social, ha advocat per “fer més forts els vulnerables, donant-los instruments per reforçar les seves fortaleses davant l’aclaparament de situacions que  representa la vulnerabilitat, i fer més vulnerables els forts, que prenguin consciència, no només que poden ser vulnerables sinó que han de ser permeables a les demandes d’una part creixent de la societat, s’han de sentir interpel·lats”.
 
“Tot això dibuixa el que és indispensable, indefugible i absolutament necessari de reivindicar, una aliança contra la vulnerabilitat, on cadascú té un paper a jugar”, ha insistit el cap del Govern.
 
#Invulnerables és un programa que es dirigeix a infants i joves d’entre 0 i 18 anys que viuen en contextos d’exclusió social, així com a les seves famílies. La Generalitat de Catalunya, l’Obra Social ”la Caixa”, la Fundació FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol encapçalen aquest programa, que vol implicar altres agents socials, i que té com a objectiu donar resposta a les necessitats bàsiques que no tenen cobertes i oferir-los orientació, acompanyament i suport integral perquè puguin sortir d’aquesta situació de vulnerabilitat.
 
El president, que ha presentat #Invulnerables davant un centenar de directius d’empreses i organismes en un acte a CaixaForum de Barcelona, ha descrit aquest programa com “un model encertat”, perquè es basa “en una col·laboració indispensable, a la qual no només no hem de renunciar sinó reivindicar davant d’aquells que el posen en dubte en altres àmbits, i  que és la col·laboració publicoprivada”. Pel cap de l’Executiu, “no hi ha la possibilitat d’una resposta prou sòlida si prescindim o afeblim alguna de les dues”, perquè ”cadascuna, en la seva mesura i el seu pes, contribueix a la recerca de solucions”.
 
Carles Puigdemont ha insistit que és també un bon model perquè “té objectius concrets i beneficiaris directes”, una manera de fer, ha dit,  que “avui i al llarg de la història, s’ha anat reproduint al país, i acaba dibuixant una geografia de la solidaritat molt pròpia de Catalunya, que ens interpel·la a tots i a tot arreu”.
 
El cap del Govern ha assegurat que “la consciència social i el coneixement de la dimensió de la vulnerabilitat estan creixent” al nostre país fins al punt que “s’estan produint uns canvis que poden arribar a ser profunds i que haurien de ser per anar a bé”. “Avui sabem que la invulnerabilitat  és transversal, que afecta a col·lectius molt diversos, que pot ser puntual i estructural, i que ja no és això que passa a uns altres, la podem tenir a prop”, ha continuat dient.
 
I ha afegit “aquesta presa de consciència fa que cada vegada més la gent no només faci una contribució sinó que s’interessi per les causes i faci altres tipus d’aportacions” i “que prenguin també consciència que hem de parlar de vulnerabilitats en plural, perquè en van sorgint de noves”. I ha reblat “la clau per atacar és saber identificar i prevenir les prevulnerabilitats, que és allà on podem ser més eficaços, on els recursos públics i privats tinguin aquest efecte multiplicador que tots volem”.
 
L'acte de presentació ha comptat també amb la intervenció de la directora de la Fundació Rosa Oriol, Sor Lucía Caram; de la presidenta d’aquesta mateixa entitat, Rosa Tous; del vicepresident primer del FC Barcelona, Jordi Cardoner, i del director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró.
 
També hi han intervingut responsables dels diferents programes que es duen a terme en el marc d’#Invulnerables i s’ha fet pública la incorporació a aquest projecte del futbolista del FC Barcelona Leo Messi i l'inici de la construcció de la Casa de la Infància Francesc d’Assís a Manresa, des d’on es coordinarà l’acció social del programa.
 
Un any de vida
 
#Invulnerables es va posar en marxa fa un any i es desenvolupa en vuit territoris, seguint el criteri d’equilibri territorial i els resultats dels indicadors locals de risc de pobresa i exclusió social: renda, desocupació, protecció social i demografia. Els municipis on es porta a terme són Manresa, Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, el Vendrell, Tortosa, Salt i el barri de la Mariola de Lleida.
 
Els principals reptes d’aquesta iniciativa són: igualar les oportunitats de nens i joves vulnerables a través de l’educació; aconseguir desenvolupar el màxim potencial de cada infant mitjançant recursos com el reforç escolar o les activitats extraescolars lúdiques; avançar en la plena integració de la unitat familiar en la dinàmica de la societat, treballant amb les famílies les relacions d’afecte, la integració a l’escola i l’acompanyament de tots els seus membres, i trencar el cercle de transmissió de la pobresa de pares a fills.
 
L’element innovador d’#Invulnerables és el treball en xarxa entre tots els agents del territori, tant públics com privats. Té com a finalitat potenciar aquesta col·laboració entre administracions, empreses, professionals i particulars per donar una resposta més eficient i eficaç a les necessitats de les llars ateses. Més enllà d’atendre unes necessitats puntuals, es requereix una actuació global que incideixi de forma integral en la transformació i millora de la realitat de cada infant i de la seva família.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posa a disposició del projecte pilot el conjunt de recursos i serveis que inverteix en el territori, d’acord amb els objectius de lluita contra la pobresa i de suport a la infància i la família. Els ens locals, igual que el Departament, també posen a disposició del projecte els recursos i serveis de què disposen per assolir els mateixos objectius.
 
L’Obra Social ”la Caixa” posa a disposició dels territoris pilot els programes Incorpora i CaixaProinfància. Tots dos programes es desenvolupen a través d’entitats del Tercer Sector. La Fundació FC Barcelona posa a disposició dels territoris pilot els programes FutbolNet i Barçakids. Tots dos programes promouen el treball en valors a través de l’esport per facilitar la inclusió a la societat i el desenvolupament personal dels participants. I la Fundació Rosa Oriol, que dirigeix Sor Lucía Caram, aporta l’experiència acumulada de treballar per donar resposta a les persones i els col·lectius en risc d’exclusió social.
 
 

1  

Imatges

El president durant la seva intervenció

El president durant la seva intervenció 1455