.

Una iniciativa de Justícia i l'Obra Social "la Caixa" reincorpora prop de 400 reclusos al mercat laboral

El Programa facilita itineraris d'inserció sociolaboral personalitzats

query_builder   15 febrer 2017 13:58

event_note Nota de premsa

Una iniciativa de Justícia i l'Obra Social "la Caixa" reincorpora prop de 400 reclusos al mercat laboral

El Programa facilita itineraris d'inserció sociolaboral personalitzats

  • La Fundació Bancària aporta dos milions d’euros per trobar feina als interns en tercer grau
 
 
.
Trobar feina és determinant perquè un reclús culmini amb èxit la seva reinserció social. La dificultat de trobar-ne, ja sigui per l’estigmatització o per la falta de recursos i de formació, pot conduir cap a la reincidència. És per això que el Departament de Justícia i l’Obra Social ”la Caixa” impulsen el programa Reincorpora, que durant el 2016 ha facilitat un lloc de treball  a prop de 400 persones que encaren el final de la condemna.
 
El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assegurat que les penes de privació de llibertat “perden tot el sentit si el sistema és incapaç de reincorporar els reclusos al mercat laboral”. Per al conseller, la “suma d’esforços” per desenvolupar el programa Reincorpora “dona continuïtat a la tasca rehabilitadora que es duu a terme a dins de les presons”. El repte de les polítiques penitenciàries és “evitar que la situació social d’aquests ciutadans els aboqui altra vegada cap a la delinqüència”, ha afegit Mundó.
 
Per la seva banda, el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, ha explicat que “tres de cada quatre interns que han finalitzat el seu itinerari d’inserció durant el 2016 han trobat feina. És una fita històrica”. “Aquesta dada demostra que, efectivament, amb programes de qualitat i individualitzats per a cada intern es pot reconduir el seu projecte vital i apoderar-los”, ha afegit. Giró també ha remarcat que “la clau és l’atenció individualitzada i l’acompanyament durant tot el procés. Per això, és vital la suma d’esforços d’entitats i administracions, i fonamental la voluntat de cada participant”.
 
Giró i Mundó han fet aquestes declaracions en el marc d’una visita a la seu de la Fundació Formació i Treball de Barcelona, una de les 25 entitats del tercer sector que col·labora amb Justícia i l’Obra Social “la Caixa” per al desenvolupament de Reincorpora. Durant aquesta visita, el conseller de Justícia i el director general de la Fundació Bancària “la Caixa” han signat un conveni perquè aquest projecte tingui continuïtat durant el 2017 i sumi set anys en funcionament. Amb aquest objectiu, l’Obra Social “la Caixa” farà una aportació de més de 2.170.000 euros per al desenvolupament de Reincorpora.
 
Durant el 2016, una mica més de 3.300 interns han entrat en la fase final de la seva condemna en règim de tercer grau. D’aquests, n’hi ha un terç que han trobat feina gràcies a la borsa de treball del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, l’empresa pública dedicada a formar i generar oportunitats laborals per a les persones privades de llibertat. Entre ells, els reclusos que han format part del programa Reincorpora. De fet, tres de cada quatre interns que han finalitzat el seu itinerari Reincorpora durant el 2016 han aconseguit trobar feina (385 d’un total de 476).
 
El pont de la presó a la comunitat
 
Treballar i aconseguir un salari és fonamental per a l’èxit de la reinserció social de les persones que han comès delictes amb penes de presó. En aquest sentit, el programa Reincorpora contribueix que els penats aprofitin les segones oportunitats. Aquesta iniciativa s’adreça als interns que encaren la recta final de la condemna i que han obtingut el tercer grau. El tercer grau és un règim obert, dissenyat perquè les persones privades de llibertat recuperin progressivament el contacte amb l’exterior i comencin a refer la seva vida a fora de la presó. La major part dels interns en tercer grau només va a la presó a dormir. Durant el dia, fan tractament a fora dels murs, busquen feina o treballen. Tot això, sota la tutela dels serveis penitenciaris.
 
Formació, pràctiques i feina
 
Els interns que participen en el programa Reincorpora han de superar una formació inicial que té en compte dos aspectes. El primer, l’actitud necessària per aconseguir i mantenir una feina. És a dir, l’empatia, l’assertivitat i les ganes de treballar en equip. I, el segon, els aspectes específicament relacionats amb un ofici. Durant el 2016, els interns han fet cursos per treballar com a ajudant de cuina, mosso de magatzem, auxiliar de geriatria, cambrer, reposador, caixer, fent atenció al client o servei de neteja. A continuació, comencen un període de pràctiques d’empresa, en un entorn de treball real. Després, s’inicia la recerca activa d’un lloc en el mercat laboral. Les entitats socials i els tècnics del Reincorpora, figura clau per a l’èxit del programa, acompanyen l’intern durant tot l’itinerari.
 
Èxit en la reinserció de vuit de cada deu interns en tercer grau
 
L’últim estudi del Departament de Justícia sobre reinserció penitenciària a Catalunya, del juny de 2015, indica que només tornen a delinquir i a entrar a la presó el 30 % de les persones excarcerades. Es tracta d’un 10 % menys que el 2008 i de la millor xifra registrada des que s’elaboren aquests estudis. La investigació corrobora que els interns que acaben la seva condemna en tercer grau reincideixen menys que els que la compleixen íntegrament dins de la presó. En concret, només tornen a delinquir en el 20 % dels casos. A Catalunya hi ha prop de 8.500 interns en centres penitenciaris, 1.400 (16 %) dels quals classificats en tercer grau.
 
300.000 euros per promoure l’activitat de les acadèmies a Catalunya
 
L’Obra Social “la Caixa” també aporta 300.000 euros per a la promoció de projectes d’investigació i recerca de les acadèmies de Catalunya. El Departament de Justícia i l’Obra Social “la Caixa” valoraran conjuntament els diferents projectes que es podrien beneficiar d’aquest programa de suport a través d’una comissió mixta que es reunirà properament. En edicions anteriors, l’aportació de l’Obra Social “la Caixa” s’ha destinat a la digitalització del fons manuscrit de l’arxiu històric de la Real Acadèmia de Medicina de Catalunya i a la rehabilitació de la col·lecció del Museu Cusí de Farmàcia, entre d’altres. Aquesta aportació també servirà per facilitar als col·legis professionals la implantació de mesures de bon govern, transparència i retiment de comptes a la societat. L’acord entre Justícia i l’Obra Social “la Caixa” per a la promoció de l’activitat de les acadèmies s’ha formalitzat per a un any més aquest matí.

7  

Imatges

El conseller de Justícia i el director general de la Fundació Bancària "la Caixa"  en la visita a un dels tallers de Reincorpora

El conseller de Justícia i el director general de la Fundació Bancària "la Caixa" en la visita a un dels tallers de Reincorpora 167

El conseller Mundó i el director general de la fundació "la Caixa", Jaume Giró, al taller de cuina

El conseller Mundó i el director general de la fundació "la Caixa", Jaume Giró, al taller de cuina 116

Mundó parla amb un dels usuaris del programa Reincorpora

Mundó parla amb un dels usuaris del programa Reincorpora 149

Mundó i Giró, al taller de cuina

Mundó i Giró, al taller de cuina 123

El conseller Mundó explica el conveni per a la renovació de Reincorpora

El conseller Mundó explica el conveni per a la renovació de Reincorpora 130

Mundó ha signat la renovació a la seu de la fundació Formació i Treball

Mundó ha signat la renovació a la seu de la fundació Formació i Treball 124

Mundó ha signat la renovació a la seu de la fundació Formació i Treball (2)

Mundó ha signat la renovació a la seu de la fundació Formació i Treball (2) 140

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined