Jornada de formació sobre la Llei 4/2016 a Vic

La consellera Meritxell Borràs destaca el ràpid desplegament que s'està fent de la nova llei d'habitatge

Ha remarcat el compromís del Govern de posar a disposició dels ajuntaments els recursos per resoldre les necessitats d'habitatge a les persones més vulnerables

query_builder   20 febrer 2017 13:39

event_note Nota de premsa

La consellera Meritxell Borràs destaca el ràpid desplegament que s'està fent de la nova llei d'habitatge

Ha remarcat el compromís del Govern de posar a disposició dels ajuntaments els recursos per resoldre les necessitats d'habitatge a les persones més vulnerables

  • La consellera de Governació ha presidit a Vic una jornada de formació per donar a conèixer als ens locals les eines previstes en la Llei 4/2016, especialment en l’àmbit de la mediació, l’expropiació d’ús i el lloguer social
  • Borràs ha refermat el compromís del Govern de posar a disposició dels ajuntaments recursos per fer front a l’emergència habitacional
  • S’ha constituït la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de les comarques de la Catalunya Central, que analitzarà els casos de sobreendeutament i n’elaborarà plans integrals d’acció
Jornada de formació sobre la la Llei 4/2016 a Vic
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit aquest dilluns la inauguració de la jornada de formació sobre les eines i recursos per als ens locals previstos a la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. La sessió, que ha tingut lloc a l’edifici del Sucre de Vic, ha comptat amb una vuitantena participants, en gran mesura responsables d’habitatge, tècnics de serveis socials i responsables jurídics, i càrrecs electes.
 
La consellera Borràs ha refermat el compromís del Govern de posar a la disposició dels ajuntaments els recursos necessaris per resoldre les necessitats d’habitatge de les persones més vulnerables. En aquest sentit, ha explicat que la nova llei d’habitatge supera la suspensió del Tribunal Constitucional de punts clau de la Llei 24/2015 i proporciona “noves eines per donar resposta a l’emergència habitacional”.
 
Així mateix, ha recordat que la nova llei representa “una resposta de país, ràpida i eficient, que va ser aprovada en menys de nou mesos i que ara posem en marxa també d’una forma molt ràpida, donant facilitats a tots els ajuntaments perquè la puguin aplicar”.
 
Les jornades, que compten amb més de 1.100 inscrits arreu de Catalunya, tenen per objectiu aprofundir en el coneixement de les eines que els municipis tindran al seu abast a partir d’ara, previstos en la nova llei. El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge organitza aquestes jornades, juntament amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. La consellera ha presidit la jornada acompanyada del president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i del director de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt.
 
Entre les eines de què disposaran els ajuntaments, destaca una guia sobre l’expropiació temporal d’habitatges buits i lloguer social obligatori, així com l’accés telemàtic al Registre de pisos buits i ocupats sense títol habilitant. En aquest registre de la Generalitat s’inscriuen els habitatges buits, procedents d’una execució hipotecària o un acord de condonació de deute i que són propietat d’entitats financeres, les seves filials i fons d’inversió.
 
D’altra banda, la ciutadania podrà consultar a través del web de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, el llistat de bancs, filials, i fons d’inversió inscrits en aquest Registre de pisos buits per saber si el pis on viuen pertany a algun d’aquests bancs i demanar-los un reallotjament amb lloguer social si es troben en risc d’exclusió social, tal com preveu la Llei 4/2016, de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial.
 
Després de la inauguració, la consellera Borràs ha presidit, també a l’edifici del Sucre, la sessió de constitució de la Comissió d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE) de la Catalunya Central. Es tracta de la cinquena comissió de les vuit que es constituiran a tot el territori i que analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los.
 
Formació i eines per al desplegament de la nova llei d’habitatge

La formació oferta per la Generalitat i les entitats municipalistes s’estructura en tres blocs: el procediment de mediació i les Comissions d’habitatge i assistència per a situacions d’emergència social; l’expropiació temporal d’habitatges buits i lloguer social obligatori, i altres instruments amb incidència en les polítiques d’habitatge.

A més de la sessió a Vic, la programació inclou tres sessions a Barcelona (15, 21 i 22 de febrer, a l’EAPC), una a Tarragona (16 de febrer), una a Girona (17 de febrer a la seu de la Generalitat en aquesta ciutat) i una a Lleida (24 de febrer a la Delegació del Govern). Tot i que les inscripcions continuen obertes per alguna de les sessions, ja s’hi han inscrit gairebé 1.100 participants.
 
Aquestes jornades formen part del desplegament de les eines necessàries per aplicar la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial, impulsada pel Govern i aprovada per unanimitat el desembre passat pel Parlament de Catalunya. Aquest nou text fixa instruments alternatius per donar resposta als punts de la Llei 24/2015 del mateix àmbit suspesos pel Tribunal Constitucional el passat mes de maig. En aquest sentit, preveu eines de mediació en casos de sobreendeutament; fixa l’obligació de lloguer social a famílies en risc d’exclusió residencial per part de les entitats financeres, les seves filials i fons d’inversió; i també preveu expropiacions de l'ús de pisos en cas de necessitat d’habitatge en municipis de demanda acreditada.
 
Per tal d’orientar els ciutadans, els ajuntaments i les entitats financeres a l’hora d’aplicar la nova llei, el Departament de Governació ha editat diverses guies perquè les puguin utilitzar com a eines de suport. De cara als ciutadans, s’han elaborat dues guies amb mesures destinades a les persones i famílies en risc de perdre l’habitatge habitual, ja sigui de lloguer o comprat amb un préstec hipotecari. Per als ajuntaments, s’ha elaborat una guia sobre el procediment a seguir en cas de voler iniciar l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits per causa d’interès social.
 
Per a les entitats financeres, també s’ha elaborat un protocol que inclou els passos que han de tenir en compte les entitats financeres i persones jurídiques implicades en el desplegament de la nova llei a l’hora d’aplicar el dret de reallotjament amb lloguer social previst en la normativa. Finalment, també s’ha elaborat un modelatge que guia els ajuntament en els passos que han de seguir a l’hora de tramitar expedients sancionadors per a determinades infraccions en matèria de qualitat del parc immobiliari.
 
Constitució als municipis de les comissions d’habitatge i assistència
 
Pel que fa als processos de mediació entre famílies amb sobreendeutament i entitats financeres, la nova llei preveu la creació de comissions a tot el territori, formades per representants del Govern, les entitats socials, advocats, ajuntaments i entitats financeres, que analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los. Amb aquest propòsit, la setmana passada es van començar a constituir per tot el territori català les Comissions d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE). La consellera Borràs ha presidit aquest matí la sessió de constitució de la CHASE de la Catalunya Central. 
 
Properament es constituiran les comissions de Barcelona ciutat (dimecres 22 de febrer), la de Lleida (divendres 24 de febrer) i la de l’Alt Pirineu i Aran (dimecres 1 de març).
 
Aquestes comissions estan integrades per representants de diferents departaments de la Generalitat (Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Empresa i Coneixement; Vicepresidència, Economia i Hisenda; Justícia; Treball, Afers Socials i Famílies); representants de l’Associació Catalana de Municipis; de la Federació de Municipis de Catalunya; del Consell de Persones Consumidores de Catalunya; de l’Associación Española de la Banca; del Consell de Col·legi d’Advocats de Catalunya; del Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya; del Consell de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya; de CCOO Catalunya; de la UGT Catalunya; i de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

4  

Imatges

Jornada de Formació sobre la Llei d'Habitatge a Vic 1

Jornada de Formació sobre la Llei d'Habitatge a Vic 1 9930

Jornada de Formació sobre la Llei d'Habitatge a Vic 2

Jornada de Formació sobre la Llei d'Habitatge a Vic 2 6510

Constitució de la CHASE de la Catalunya Central 1

Constitució de la CHASE de la Catalunya Central 1 6526

Constitució de la CHASE de la Catalunya Central 2

Constitució de la CHASE de la Catalunya Central 2 6854

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined