La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va visitar ahir diversos Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) acompanyada pel director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo. Aquestes trobades amb educadors i professionals s’emmarquen en el procés de disseny i implementació d’un pla de xoc que ha de permetre fer un canvi de model d’aquests centres, on viuen infants i adolescents tutelats per l’Administració. En aquest sentit, des del Departament s’està treballant en un nou model de CRAE amb menys places i de dimensions reduïdes, amb habitacions individuals o dobles, que permeti una atenció més personalitzada, amb una vocació d’integració comunitària.
 
Aquest pla de xoc, inclòs als comptes de 2017, s’executarà en centres propis de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència quan s’aprovin els pressupostos.
 
En el decurs de les visites al CRAE M. Assumpta de Badalona i El Calamot de Cornellà, Dolors Bassa s’ha reunit amb el personal per a conèixer de primera mà les seves inquietuds i necessitats. La consellera ha remarcat que el pla de xoc “s’ha de concebre des del consens, aprofitant l’expertesa i el bagatge dels professionals que hi treballen”.
 
 
Posar en valor de la feina dels professionals
 
Bassa ha aprofitat per posar en valor la tasca dels educadors que des dels centres residencials ofereixen atenció a infants i adolescents que no poden estar amb les seves famílies. “Una feina d’acompanyament que exigeix responsabilitat i compromís, a qui cal reconèixer el seu esforç i la seva dedicació plena en un àmbit complex, que reclama professionalitat, empatia i assumpció de valors humans a parts iguals”, ha remarcat la consellera.
 
Precisament aquest matí la consellera ha escoltat les demandes de treballadors de la DGAIA que s’han concentrat davant del Departament.
 
Bassa ha destacat que el sistema de protecció ha sofert de manera creixent una transformació pel que fa al perfil dels joves i infants atesos. La corba de la població tutelada no s’ajusta a la piràmide de la població menor d’edat a Catalunya. La primera infància està infrarepresentada i es comprova una incidència major de les situacions de desemparament en l’adolescència en proporció a la resta de la població menor d’edat, amb una major presència del sexe masculí. Per això, segons la consellera, “cal dissenyar un sistema de protecció que permeti una intervenció segmentada per edats i, per tant, més especialitzada”.
 
"El nostre", ha afegit Bassa, "vol ser un model basat en les cinc pes: la prevenció, la participació, la protecció, la promoció dels drets i la provisió".
 
Actualment el sistema de protecció de la Generalitat de Catalunya atén 6.927 infants i adolescents. D’aquests, més de la meitat continuen vivint en família extensa o família acollidora, mentre que la resta es troben en centres residencials (2.975).