Reunió amb les federacions de CET
El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest matí les línies marc de les noves ordres de suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat.  En la reunió, presidida pel director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal, s’han explicat  aquestes novetats que volen donar un impuls a les polítiques d’inserció laboral per a les persones amb discapacitat  i que neixen de la necessitat expressada per  totes les federacions de Centres Especials de Treball de canviar les línies d’ajut i de la voluntat del govern de treballar conjuntament amb elles la  construcció del nou model de treball protegit a Catalunya.
 
Les novetats presentades avui han estat fruit d’un treball iniciat amb la constitució d’una taula de treball amb totes les Federacions representatives que ha estat activa durant tot l’any 2016. Una tasca que continuarà per tal d’arribar a l’objectiu consensuar el nou model català de suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, una voluntat que ha anunciat avui el Departament.
Aquestes ordres d’ajuts volen permetre mantenir i millorar la contractació de les persones amb discapacitat, especialment les que tenen més dificultats, en els Centres Especials de Treball, potenciar també la inserció laboral en empresa ordinària i donar suport en la millora de la formació.
 
Pel què fa al pressupost d’aquestes noves ordres i de les actuacions previstes, destaca l’augment d’aquest, per primer cop des del 2012 i per tant una aposta clara per les polítiques d’inserció laboral de les persones amb discapacitat. La inversió arribarà a 80 milions d’euros, 12 milions més que l’any 2016, que permetran ampliar l’ajut a la contractació i donar resposta al compromís adquirit d’assumir el cost de la pujada del salari mínim.
 
El pressupost també permet la creació d’una línia de suport per a la innovació i la reconversió que ajudi als Centres Especials de Treball en la inversió per a la creació de nous llocs de treball i una altra línia d’ajudes per a la creació d’Equips Multiprofessionals, formats per titulats superiors de l’àmbit de la inserció i la prospecció, que actuaran des del territori i tindran l’objectiu d’atendre i donar suport a les persones amb discapacitat i inserir-les laboralment, preferentment a la empresa ordinària.
 
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha qualificat aquestes noves ordres com a “un salt endavant en la millora de les polítiques d’inserció per a persones amb discapacitat”. “Volem ajudar a qui més ho necessita i, per tant, a més discapacitat, més suport de l’administració”, ha afirmat la consellera. En aquest mateix sentit, Bassa ha denunciat “l’infrafinançament de l’Estat en relació al suport a les persones amb discapacitat i especialment en el suport a la contractació en els Centres Especials de Treball”. “Som la única comunitat que cobrim amb fons propis, un total de 35 milions, el que no inverteix l’Estat”, ha conclòs.
 
Actualment, a Catalunya hi ha unes 270.000  persones amb discapacitat entre 15 i 64 anys. Les persones amb discapacitat tenen un grau d’inactivitat més elevat que la població en general, taxes d’atur significativament més elevades (un 31%) i nivells formatius inferiors.