• El Comitè d’Acollida per a les Persones Refugiades denuncia que en 19 mesos l’Estat només ha acomplert el 8% del seu compromís d’acollida i li queden 5 mesos per acomplir el 92% restant
Foto de la reunió
El Govern de Catalunya, les associacions municipalistes, l’ajuntament de Barcelona, les diputacions i les entitats socials han valorat com a satisfactori el grau de desplegament del Programa Català de Refugi i s’han compromès a desplegar-lo conjuntament  Aquest és el principal resultat de la tercera reunió que aquesta tarda ha mantingut al Palau de la Generalitat el Comitè d’Acollida per a les Persones Refugiades.
 
La trobada ha servit per actualitzar els principals indicadors del Programa Català de Refugi des de la seva presentació el passat mes de gener. Així, actualment s’han inscrit com a mentors 2.700 persones dels quals ja s’han entrevistat 850 i 332 han començat la seva formació. A partir del 24 d’abril i fins el maig es posaran en marxa 57 nous cursos per formar al voltant de 1.400 nous mentors. Només restarà pendent les persones que s’hagin inscrit individualment a la regió metropolitana i a Barcelona ciutat, que rebran la formació entre finals d’aquest any i principi del següent.
 
El Comitè d’Acollida per a les Persones Refugiades també ha constatat com aquest intens desplegament del Programa Català de Refugi no té correspondència amb l’actuació de l’Estat, que en 19 mesos l’Estat només ha acomplert el 8% del seu compromís d’acollida i li queden 5 mesos per acomplir el 92% restant.
 
El Comitè ha estat presidit per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, que ha denunciat una vegada més l’immobilisme de l’Estat en l’acollida de persones refugiades. ‘A Catalunya estem preparats per acollir, sempre hem estat poble d’acollida i la societat civil, entitats i administracions públiques refermem el nostre compromís per fer-ho. El comitè d’avui és una mostra més de la unitat catalana per acollir persones refugiades’.
 
Bassa ha recordat que  ‘no  acollir enquista i aguditza el problema de les persones refugiades com es comprova en les zones de trànsit i ha denunciat que el sistema d’acollida espanyol -malgrat la bona feina i els casos d’èxit que estan gestionant les entitats- té un doble coll d’ampolla molt greu. D’una banda, la manca de voluntat política en fer venir refugiats i de l’altra l’excessiva centralització del sistema i la desresponsabilització de l’Estat en la recerca de recursos habitacionals’, ha afegit la consellera.
A més a més, Bassa ha explicat que aquest Comitè coincideix amb l’esgotament del termini dels dos mesos que el Govern va donar a l’Estat perquè desbloquegés l’arribada a Catalunya de diferents persones refugiades amb especial situació de vulnerabilitat. ‘La resposta ha estat nul·la, i és una mostra més de l’immobilisme del govern espanyol davant aquesta crisi humanitària. Denunciem fent front comú aquesta manca de sensibilitat i apostem perquè el comitè sigui el marc idoni per reclamar a nivell de país que estem preparats per acollir i que volem acollir’.
 
Per aquest motiu s’insisteix a proposar a l’Estat vies segures per a l’arribada de persones refugiades a través de diversos canals:
 
  • Documentant casos de persones vulnerables amb vincles a Catalunya.
  • Demanant prioritzar infants malalts i les seves famílies.
  • Proposant l’ús del visat de limitació territorial (article 27 de l’acord de Schengen) com a visat humanitari.
  • Establir corredors segurs com han fet Itàlia i França amb la comunitat de Sant’Egidio i està previst en dos països més.
  • Visats d’estudi per joves universitaris. 
  • Reforçant la cooperació conjunta de totes les institucions catalanes al Líban.
 
En paral·lel, el Govern i el Comitè per a l’Acollida de les persones refugiades es comprometen a treballar conjuntament en el desplegament de mesures addicionals per a l’acollida de persones refugiades. En aquesta línia s’han definit tres eixos d’actuació:
 
  • Desplegant accions per a l’acollida de persones vulnerables per a qui el programa estatal ha quedat curt.
  • Desplegant el Programa Català de Refugi, amb els Ajuntaments, les entitats, les pròpies persones refugiades i la ciutadania, amb l’objectiu d’assolir la seva plena autonomia personal. Catalunya és l’únic territori de l’Estat que ha anunciat un programa propi de refugi.
  • Garantint que, finalitzades aquestes actuacions, la totalitat de les persones refugiades tindrà accés a les mateixes polítiques socials que el conjunt de la ciutadania que els garanteixin els mínims d’una vida digna al nostre país.

1  

Imatges

Foto de la reunió

Foto de la reunió 1144