_

Comín: "Esdeveniments solidaris com la Moto Pirinaic's 2017 són essencials per a avançar en la lluita contra el càncer infantil"

L'associació de nens amb càncer AFANOC rebrà íntegrament les donacions que es recaptin durant l'esdeveniment

query_builder   5 maig 2017 18:15

event_note Nota de premsa

Comín: "Esdeveniments solidaris com la Moto Pirinaic's 2017 són essencials per a avançar en la lluita contra el càncer infantil"

L'associació de nens amb càncer AFANOC rebrà íntegrament les donacions que es recaptin durant l'esdeveniment

  • El conseller de Salut ha presentat avui la Moto Pirinaic’s 2017, concentració de motos solidària amb els nens amb càncer
Un moment de la roda de premsa, aquest matí.
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat avui la primera edició de la Moto Pirinaic’s, concentració de motos en benefici de nens amb càncer, coorganitzada per l’associació Moto Events Solidaris i l’Ajuntament de Sort, i que compta amb la participació d’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) i de diferents agrupacions de motoristes.
 
La Moto Pirinaic’s 2017 és una concentració de motos que es realitzarà per primera vegada el proper mes de juny a iniciativa de Moto Events Solidaris, una associació que coordina diversos grups de motoristes, entitats i voluntaris sensibilitzats amb la lluita contra el càncer i implicats especialment en donar suport als nens que pateixen aquesta malaltia. La concentració Moto Pirinaic’s 2017, que se celebrarà del 2 al 4 de juny a Sort (Pallars Sobirà, Lleida), és una trobada oberta a tots els aficionats a les motos que, a banda de programar activitats entorn dels vehicles de dues rodes, té com a objectiu principal recaptar fons que aniran destinats íntegrament a l’AFANOC.
 
El Departament de Salut s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa de Moto Events Solidaris i de l’Ajuntament de Sort ja que, tot i que l’esdeveniment s’inscriu en un àmbit esportiu i lúdic com és l’afició al motociclisme, té com a finalitat donar suport i visibilitat al càncer infantil i s’entregaran a l’AFANOC tots els donatius que es recullin. De fet, la Generalitat de Catalunya, a través de diferents departaments, en especial el de Salut, ja col·labora des de fa temps amb l’AFANOC, entitat amb seu central a La Casa dels Xuklis (Barcelona) i amb delegacions a Tarragona i Lleida, que es dedica a donar recolzament psicosocial, educatiu i emocional a les famílies amb infants i joves amb càncer, a les quals acompanya des de l’inici de la malaltia i al llarg de tot el procés.
 
Cal destacar que a Catalunya es diagnostiquen cada any aproximadament uns 200 casos nous de càncer infantil (0-14 anys). El càncer és la primera causa de mortalitat en els nens de 5 a 14 anys i la segona causa en les nenes d’aquesta edat. En els nois i noies de 15 als 24 anys, el càncer és la segona causa de mortalitat, després dels accidents. La supervivència global als 5 anys del càncer oscil·la entre el 77% i el 80%, depenent del tipus de tumor i el grup d’edat. Per aquest motiu, el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020 del Departament de Salut contempla de manera específica els objectius, accions i estratègies a seguir en l’àmbit de l’oncologia pediàtrica (0-14 anys) i també en els casos de càncer en adolescents (15-20 anys) i adults joves (21-24 anys), atès que, malgrat ser una malaltia d’incidència relativament baixa, són malalts especialment rellevants i mereixen un tractament específic ja que es diagnostiquen en un moment molt important del desenvolupament físic, psíquic i social de la persona.
 
En l’acte de presentació de la Moto Pirinaic’s 2017, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha ressaltat que “el càncer infantil ens colpeix més a tots perquè s’ajunta la gravetat de la malaltia i l’edat dels afectats i té, a més, un gran impacte en les famílies i el seu entorn”. Comín s’ha mostrat molt agraït als organitzadors de la Moto Pirinaic’s 2017 per tenir l’audàcia de portar a Barcelona aquesta iniciativa d’àmbit territorial i ha remarcat que “un dels principis bàsics del sistema de salut català és l’equitat i la garantia de l’accés als serveis sanitaris per a tota la població, visqui on visqui”.
 
El Conseller ha destacat que des del Departament de Salut s’aposta fermament per avançar en la recerca oncològica infantil i en donar assistència i suport a les famílies amb nens amb càncer i que, de fet, “és un dels reptes del Departament de Salut i s’hi destinen molts esforços, recursos i energia, malgrat que la prevalença és relativament baixa”. També ha asseverat que “l’AFANOC té un paper bàsic i molt rellevant en l’atenció i supervivència en el càncer infantil perquè es focalitza en l’entorn i el factor emocional dels nens i les famílies”.
 
Agraïment dels organitzadors i participants
Per la seva banda, l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha donat les gràcies a tots els actors implicats i en especial a la gent de Sort i de la comarca. I ha posat de relleu que “la clau d’aquesta iniciativa és la solidaritat i el caire social”. També ha apuntat que, a més de la vessant solidària, la Moto Pirinaic’s 2017 “és una molt bona oportunitat per donar a conèixer el territori, la gastronomia i la cultura pirinenca”.
 
Toni Ruiz, president de Moto Events Solidaris, associació que promou l’esdeveniment, ha explicat que la iniciativa sorgeix de diferents sentiments, com a pares que han d’afrontar la situació de tenir un nen amb càncer, i també des de la vessant esportiva d’aficionats a les sortides en motocicleta i de l’estimació per un entorn com Sort. També ha expressat que “esperen que sigui la primera de moltes edicions” i ha remarcat que “una petita ajuda de cadascú repercuteix positivament en molta gent”.
 
La vicepresidenta de l’AFANOC, Maite Montañés, ha  assenyalat que “les famílies amb infants amb càncer necessiten molt suport i molts recursos, els quals es poden atendre sovint gràcies a gent solidària com són els motoristes i iniciatives com la Moto Pirinaic’s”. A més, ha agraït en especial al conseller Comín que hagi obert les portes del Departament per fer difusió d’un acte solidari com aquest.
 
El reconegut actor lleidatà Carles Canut, molt compromès amb els temes relacionats amb el càncer i “gran ambaixador del Pallars”, tal com l’ha presentat Comín, també dona suport a aquesta iniciativa solidària i, en la seva intervenció, ha insistit que “si una cosa defineix a la gent del Pallars és la solidaritat”. També ha manifestat que “és injust que els nens tinguin malalties com el càncer i entre tots hem d’ajudar perquè els nens no pateixin i aconseguir  que es puguin guarir”.
 
Per últim, la diputada Carmina Castellví, representant del territori del Pallars al Parlament, ha assegurat que “quan la societat civil es mou, el país avança, i aquesta iniciativa n’és un gran exemple”. També ha afirmat que “el Parlament està obert a difondre iniciatives com aquesta sempre que sigui necessari”.
 

1  

Imatges

Foto grup

Foto grup 5007

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined