• La normativa catalana impulsarà la prevenció i la promoció de l’autonomia enfront l’actual marc estatal centrat en atendre i oferir suport a la dependència. Es tracta d’un model propi que posa al centre el dret a decidir de les persones
 

Presentació de les bases de la Llei de l'autonomia personal
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest matí la proposta de bases de la futura Llei de l’autonomia personal de Catalunya. Davant la Comissió d’Afers Socials del Parlament, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i el director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz, han exposat les línies mestres de la nova normativa catalana, que inicia ara un procés participatiu de debat institucional, social i sectorial.
 
La llei naixeria amb l’objectiu que les persones puguin viure amb la màxima autonomia possible i posaria en valor el dret a decidir de les persones el seu projecte de vida. Per assolir-ho, el secretari ha destacat tres elements clau, “la prevenció, la intervenció en l’entorn i en generar contextos inclusius i la promoció de les capacitats i el suport a l’autonomia personal”.
 
En el decurs de la seva intervenció, el secretari d’Afers Socials i Famílies ha lamentat que l’actual marc legislatiu estatal “és insuficient pel que fa a prevenció i la promoció de l’autonomia, té una gestió complexa i burocràtica, i no és sostenible des del punt de vista financer”. Iglesies ha recordat que “el finançament de la llei és molt desigual. Els darrers 5 anys la Generalitat ha aportat el 70%, mentre que l’Estat només el 15%, el mateix percentatge que els usuaris.
 
És per tot això que ha reclamat un model propi avançat i que elimini la càrrega burocràtica. En aquest sentit, ha destacat que Catalunya necessita “un canvi de paradigma que deixi enrere la visió tradicional centrada en la deficiència de la dependència per a crear un nou model innovador, transversal i sostenible, que es fixi en les capacitats i l’autonomia i que posi al centre el dret a decidir de les persones”. Iglesies ha afegit que “cal superar el plantejament mèdic-rehabilitador per anar a un sistema holístic bio-psico-social; passar de les respostes reactives a la prevenció, i superar la resposta única de serveis socials per donar respostes més transversals”.
 
El secretari també ha lamentat que a la llei estatal actual es troba a faltar una visió comunitària i per això “a Catalunya apostarem per la desinstitucionalització i l’atenció a la persona en el seu entorn habitual”. En aquest cas, ha insistit en que s’haurà d’impulsar els serveis de proximitat en l’àmbit de l’atenció domiciliària potenciant sobretot la compatibilitat amb l’atenció diürna, la teleassistència avançada i els serveis de teràpia ocupacional i productes de suport.
 
Pel que fa a la prevenció, Iglesies ha posat de manifest la necessitat de potenciar els programes d’envelliment actiu com de detecció precoç per detectar, evitar o retardar la pèrdua d’autonomia de les persones, tant els dirigits al conjunt de la ciutadania com els específics adreçats a col·lectius en risc.
 
En referència a la promoció de les capacitats i el suport, “l’objectiu principal és facilitar el funcionament personal i social a les persones amb limitacions funcionals i, per això, cal facilitar els suports personals, materials i tecnològics necessaris a les persones i a les famílies”, ha assegurat.
 
Durant la sessió, s’ha volgut posar en valor la complicitat necessària amb el món local per a dur a terme aquest canvi de model que proposa el Govern. “La Llei de Serveis Socials confereix al món local un paper molt rellevant en l’atenció a les persones, en canvi la llei espanyola de la dependència obvia aquest soci tan important. Caldrà fer un pas endavant al costat del món local en favor de la descentralització i la proximitat”, ha destacat Iglesies.
 
Per la seva banda, el director general de protecció social ha explicat que, per simplificar i agilitzar processos, la futura llei ha de preveure una unificació de models que uneixi els equips de valoració de la discapacitat i els actuals serveis de valoració de la dependència.  A més, es crearan els equips d’assessorament i seguiment, que s’encarregaran d’elaborar un Pla d’Autonomia i Vida, consensuat amb l’usuari / la família.
 
Debat de les bases
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies endega un procés participatiu per debatre i analitzar les bases amb els principals agents socials i  el món local. En aquest sentit, es preveu celebrar trobades amb consells de participació com el CODISCAT, el Consell de la Gent Gran de Catalunya o el Consell General de Serveis socials. Aquest darrer òrgan serà l’espai on es crearan grups de treball integrats per col·legis professionals, agents econòmics i socials, entitats federatives i el món local.
 
Finalment també es preveu consultar professionals, usuaris, familiars i gestors de serveis per recollir les aportacions d’aquests col·lectius.
 
El secretari d’Afers Socials i Famílies ha conclòs que el repte que suposa un canvi de paradigma d’aquestes característiques “fa del tot necessari un consens de país i una bona anàlisi de la sostenibilitat social i econòmica de la futura Llei per no frustrar un dret subjectiu tant important”.

1  

Imatges

Presentació de les bases de la Llei de l'autonomia personal

Presentació de les bases de la Llei de l'autonomia personal 153