• L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron van realitzar fins a 44 trasplantaments l’any passat. Amb 1.017 trasplantaments al 2016, Catalunya té la taxa més alta de trasplantaments del món amb 135 per milió de població
  • Aquest diumenge 11 de juny se celebra a Barcelona la XI caminada d’agraïment al donant d’òrgan i teixits que recorrerà la distància entre la Pedrera i la Sagrada Família
Fotografia de la roda de premsa
Catalunya realitza 1 de cada 4 trasplantaments infantils de l’Estat. En els primers 5 mesos de 2017, s’han fet 10 trasplantaments infantils (5 de ronyó, 4 de fetge i un de cor), a partir de 8 òrgans de donants cadàver i 2 de donants vius. L’any 2016, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, els centres de trasplantaments pediàtrics de Catalunya, van realitzar fins a 44 trasplantaments: 18 de renals, 16 d'hepàtics, 5 pulmonars i 5 pancreàtics.
 
Aquestes són algunes de les dades que s’han donat aquesta tarda en una roda de premsa sobre donació i trasplantament, especialment pediàtric, a Catalunya, i que ha estat encapçalada pel director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira i pel director de la Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort. L’acte, durant el qual s’ha projectat el vídeo ‘El que no ens fa diferents’ per a animar a la donació d’òrgans, també ha comptat amb la participació d’Anna Vila, nefròloga de l’Hospital Sant Joan de Déu; de Jesús Quintero, hepatòleg de l’Hospital Materno-Infantil Vall d’Hebron; i de Mònica Balaguer, donant viu de fetge.
 
El trasplantament infantil s’inicia a Catalunya l’any 1981 amb el primer trasplantament renal. Des de llavors, s’han trasplantat 874 pacients fins al 31 de maig d’enguany. En aquest temps, els receptors més petits de cada un dels òrgans tenien 21 dies en el cas del trasplantament de ronyó, 16 dies el de fetge, 3 mesos el de cor i 4 un altre de pulmó.
 
Malgrat les bones xifres, avui dia encara hi ha 22 nens en llista d’espera per un trasplantament: 9 de fetge, 8 de ronyó, 3 de pulmó, 1 de cor, i un altre per a un trasplantament doble de cor i pulmó.
 
Bon ritme de trasplantaments
D’ençà al mes de maig s’han realitzat a Catalunya 424 trasplantaments (304 renals, 62 hepàtics, 17 cardíacs, 35 pulmonars i 6 pancreàtics), un 10% menys respecte al mateix període de l’any passat.
 
El director de l'OCATT, Jaume Tort, ha explicat que "la tendència dels primers 5 mesos segueix sent excel·lent tot i que baixa lleugerament”, i ha afegit que “el 2016 va ser un any rècord, ja que vam superar per primera vegada els 1.000 trasplantaments”.

Per la seva part, el director del CatSalut, David Elvira, ha destacat que "Catalunya té l'aspiració constant de ser excel·lents en la solidaritat. En els darrers anys hem duplicat donacions, tenim l'expertesa, tenim gairebé 30 anys d'experiència i 900 trasplantaments pediàtrics a Catalunya durant aquestes tres dècades".
 
Gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya té la taxa més alta de trasplantaments del món amb 135 per milió de població i una de les més altes de donants per milió d'habitants (42), molt superior a la de països com França, Alemanya, Gran Bretanya i Estats Units.
 
El nombre de donants d’òrgans cadàver a Catalunya es manté a nivell de rècord ja que han augmentat un 2,6% respecte el mateix període de l’any passat (118 vs. 115 respectivament). Les donacions per mort en asistòlia (amb el cor aturat) continuen amb una tendència clarament a l'alça, amb un augment del 15,4%; mentre que les donacions per mort encefàlica, també anomenada mort cerebral, han experimentat un lleuger descens d’un 4% (3 donants menys que al 2016).
 
Actualment, el 85,1% de les famílies catalanes diuen sí a la donació d’òrgans dels seus familiars. El perfil del donant a Catalunya durant el 2016 va ser el d’un home de 62 anys, de mitjana. El 53% va morir per un accident cerebro-vascular i un 5% per un traumatisme cranioencefàlic a conseqüència d’un accident de trànsit.
 
Tot i aquests bons resultats, 1.351 persones estan en espera de rebre un òrgan a Catalunya: 1.099 esperen un ronyó; 146 un fetge; 35 un cor; 54 un pulmó, i 17 un pàncrees.
 
D’altra banda, el nombre de donants de teixits també ha experimentat un augment important en els primers quatre mesos de 2017 respecte al mateix període de l’any passat. Durant aquest primer quadrimestre ha crescut en un 51%.
 
La Trasplant Run, amb els més petits
Els 23.215 euros recaptats el passat mes de març amb la celebració de la quarta edició de la Transplant Run, la cursa solidària en pro dels pacients trasplantats, aniran destinats al projecte Suport psicològic pre i post trasplantament destinat als receptors pediàtrics i a les seves famílies, liderat per la Dra. Teresa Pont, directora de trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
 
La Transplant Run 2017, que va aplegar 2.900 persones al Parc del Fòrum, busca conscienciar la població sobre la importància de les donacions, fomentar la pràctica de l'esport i els hàbits de vida saludables, especialment entre aquest grup de pacients, i recaptar fons per a projectes que millorin la seva qualitat de vida.
 
Tu ho has fet possible!
Sota aquest eslògan, l’OCATT i les Associacions de pacients trasplantats organitzen aquest diumenge, en el marc del Dia Mundial de Donants d’Òrgans i Teixits, la XI edició de la caminada d’agraïment al donant d’òrgan i teixits. Està previst que unes 200 persones recorrin la distància que hi ha entre dos monuments simbòlics de Barcelona: la Pedrera i la Sagrada Família, on es troba el monument del donant.
 
2016: any rècord de trasplantaments
L'any passat es van superar per primera vegada la barrera dels 1.000 trasplantaments en un any. Concretament, el 2016 es van realitzar 1.017 trasplantaments a Catalunya, un 6,5% més que l'any anterior. Aquesta fita va ser possible gràcies als 315 donants vàlids, el que suposa un increment del 23% respecte al 2015.
 
Per tipus d'òrgans, van créixer els trasplantaments pulmonars (23,7%), renals (9,4%) i hepàtics (3,7%), però van baixar els cardíacs i pancreàtics.
 
Pel que fa a teixits, hi va haver 1.444 donants, 515 més que al 2015, els quals van aportar fins a 2.282 teixits, un 47,7% més. En total, es van donar 1.418 còrnies, 198 vàlvules cardíaques, 84 vasos sanguinis, i van haver 312 donants de teixit múscul-esquelètic i 270 de pell.
 
Sobre l'OCATT
L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és l'entitat que depèn del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya.
 
També li correspon a l'OCATT realitzar activitats informatives sobre la donació d'òrgans, teixits i cèl·lules, la coordinació d'intercanvi d'òrgans, el registre i seguiment dels pacients que han rebut un trasplantament, la garantia de qualitat en el procés de la donació, i l'assessorament al Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.

2  

Imatges

Roda de premsa

Roda de premsa 1754

L'OCATT entrega al VHIR els diners recaptats en la cursa solidària 'TrasplantRun'

L'OCATT entrega al VHIR els diners recaptats en la cursa solidària 'TrasplantRun' 4503

1  

Fitxers adjunts

Dades bàsiques de donació i trasplantament a Catalunya, 2016 i 2017

Dades bàsiques de donació i trasplantament a Catalunya, 2016 i 2017
PDF | 3294