• Borràs ha remarcat que el 20% dels ajuts al lloguer que el Govern va donar l’any 2016 van ser per a joves i que es van cobrir totes les sol·licituds presentades per aquest col·lectiu
La consellera Meritxell Borràs a la Comissió de Polítiques de Joventut
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha comparegut aquesta tarda a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya per fer balanç de les actuacions del departament que tenen com a objectiu facilitar l’accés dels joves a l’habitatge. “El nostre compromís amb la població jove del nostre país ha estat i és important en el desplegament dels programes derivats de l’acció política del Govern de la Generalitat”, ha assegurat. En aquest sentit, la titular de Governació ha remarcat que el 2016 el Govern va destinar 22 milions d’euros a ajuts al lloguer per a joves, i ha posat en relleu que “tenim com a criteri de prioritat els joves i fins ara hem pogut atendre totes les sol·licituds”, el que representa un 20% del total dels ajuts al lloguer que es van atorgar l’any passat.
 
A banda dels ajuts al pagament del lloguer per a joves, la consellera Borràs també ha apuntat que un 25% dels habitatges lliurats per Mesa d’Emergència el 2016 (186 de 745) han estat adjudicats a aquest col·lectiu. Igualment, ha remarcat que del pressupost del 2016 en habitatge, es va destinar quasi un milió d’euros a joves usuaris de la xarxa de mediació per al lloguer social; prop d’1,2 milions d’euros en ajuts a persones joves residents al parc públic de la Generalitat per tal de reduir la seva quota de lloguer; un milió més per a ajuts urgents; i 200.000€ en subvencions de la Xarxa d’Habitatge d’Inclusió Social que han beneficiat persones joves.
 
D’altra banda, Borràs ha remarcat que una de les maneres de facilitar l’accés a l’habitatge és variar la forma de tinença, que actualment prioritza la compra per sobre del lloguer. “Pertanyem a una cultura on els darrers 60 anys s’ha imposat l’opció de compra com a prioritat. El nostre mercat de lloguer és un mercat feble i estret, comparat amb el dels països d’Europa amb els que solem emmirallar-nos”, ha dit la consellera. Per això, ha assenyalat que el Govern treballa “per fer que el lloguer sigui una opció real a l’hora d’emancipar-se” i ha subratllat que “l’índex de referència que presentarem en els propers dies és una actuació en aquesta línia, així com els treballs per fer una llei d’arrendaments urbans que doni més seguretat i confiança a llogaters i propietaris i faci més atractiu el lloguer”.  
 
La consellera també ha parlat del Pla Territorial Sectorial d’Habitatge amb què treballa el Govern i que fa una previsió de l’evolució de l’habitatge per als propers quinze anys i que té com a objectiu garantir que les noves llars que es formaran en aquest període de temps puguin fer-ho en un habitatge digne i adequat, tenint en compte factors com el preu, la localització, el règim de tinença o la superfície. Com a objectius complementaris, preveu arribar al 5% de lloguer social dins del parc d’habitatge; destinar un 15 % dels habitatges de les àrees de forta demanda a polítiques socials; promoure un ús més eficient i social del parc d’habitatges existent, i incrementar l’oferta de lloguer per fer-lo més atractiu i segur.
 
Així mateix, Borràs ha recordat que ahir es van lliurar les claus d’una promoció de 63 habitatges per a joves a l’Hospitalet de Llobregat, “la finca acull 56 habitatges socials per a menors de 35 anys, que disposaran d’un lloguer reduït durant cinc anys”, ha explicat. L’edifici també reserva 7 pisos per a emergència habitacional. Pel que fa a noves promocions, l’Incasòl construirà 100 pisos d’habitatge protegit de lloguer, amb una inversió de 6,6 milions d’euros. La titular de Governació també ha recordat que aquest mes de desembre es van lliurar a Olot les claus de 28 pisos destinats a lloguer assequible per a joves, gent gran i famílies monoparentals.
 
Per altra banda, Borràs ha afirmat que “per poder actuar en l’àmbit de l’habitatge és molt important que els ciutadans coneguin les eines que tenim” i per això ha explicat que s’ha reforçat la informació al ciutadà amb la campanya “Una porta oberta a l’habitatge” i el nou web habitatge.gencat.cat, i ha recordat que al web jove.cat també s’hi pot trobar informació i assessorament sobre habitatge, entre d’altres matèries.

1  

Imatges

La consellera Meritxell Borràs a la Comissió de Polítiques de Joventut

La consellera Meritxell Borràs a la Comissió de Polítiques de Joventut 201