La consellera Meritxell Borràs, acompanyada del secretari d'Habitatge, Carles Sala, durant la presentació de l'índex

El Govern posa en marxa l'índex de referència de preus de lloguer a Catalunya

La consellera Borràs destaca que "comporta més informació, més transparència i més instruments per incidir en el mercat del lloguer i per poder modular els increments de preus"

query_builder   21 juny 2017 17:50

event_note Nota de premsa

El Govern posa en marxa l'índex de referència de preus de lloguer a Catalunya

La consellera Borràs destaca que "comporta més informació, més transparència i més instruments per incidir en el mercat del lloguer i per poder modular els increments de preus"

  • S’aplica a 27 municipis de Catalunya i permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques determinades
  • Permetrà a les administracions establir incentius per als propietaris que lloguin el seu habitatge amb un preu inferior a l’índex de referència
  • S'han geolocalitzat les dades reals de pràcticament 200.000 contractes de lloguer dipositats al Registre de fiances de l’INCASÒL
La consellera Borràs, acompanyada del secretari d'Habitatge, Carles Sala, durant la presentació de l'índex
El Govern ha posat avui en marxa l’índex de referència de preus de lloguer a Catalunya amb l’objectiu d’aportar transparència al mercat de lloguer i donar eines per a modular els increments desproporcionats de les rendes que s’han produït els darrers mesos en algunes ciutats de Catalunya. Ho ha presentat aquest matí en roda de premsa la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs,acompanyada del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala. A l’acte, també ha assistit el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, i el director de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Damià Calvet.
 
La consellera Meritxell Borràs ha explicat que l’índex s’aplicarà a 27 municipis, que representen gairebé un 60% de la població de Catalunya. “Aquest índex comporta més informació, més transparència i més instruments per incidir en el mercat del lloguer i per poder modular els increments de preus”, ha assegurat. “S’ha acabat anar a cegues quan un ciutadà busca un pis. Ara tindrà una referència clara i real del preu mitjà del lloguer d’un habitatge en funció d’on és i com és”.
 
La consellera ha afirmat que la posada en marxa de l’índex era un compromís del Govern, que respon a l’objectiu de buscar mesures per convertir el lloguer en una opció real i una alternativa atractiva per a la ciutadania. Així mateix ha assegurat que ha estat una feina complexa perquè “no hi ha cap registre d’aquesta magnitud, amb la quantitat de dades i d’informació com aquest a tot l’Estat ni tampoc enlloc d’Europa”.
 
Un indicador de consulta pública
 
L’índex és un indicador de consulta pública amb caràcter informatiu que permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides per qui fa la consulta. Aquesta eina es nodreix de les dades reals de pràcticament 200.000 contractes de lloguer dipositats al Registre de fiances de l’INCASÒL, i està connectada amb la base de dades del Cadastre. En aquest sentit, la consellera ha subratllat que ofereix “una aproximació fidel a la realitat del mercat de lloguer, i permet que tant els ciutadans que busquen un habitatge de lloguer com els que volen posar-ne un a lloguer tinguin una referència clara del preu mitjà del lloguer d’acord amb la ubicació i les característiques de l’habitatge”.
 
Així mateix, la consellera també ha assenyalat que amb l’índex, les administracions disposaran d’una nova eina “per incentivar el mercat del lloguer i per elaborar polítiques públiques d’habitatge”. En aquest sentit, la titular de Governació ha anunciat que, en els propers mesos, un cop es comprovi el bon funcionament de l’índex, el Govern establirà mesures via decret per incloure incentius als propietaris que lloguin el seu habitatge per sota de l’índex de referència com ara la prioritat per accedir a ajuts específics a la rehabilitació, prioritat per accedir a l’Avalloguer, un instrument del Govern que, entre d’altres, dona garanties de cobrament als llogaters, i s'estudiarà la viabilitat d'establir desgravacions fiscals en impostos com ara el tram català de l’IRPF. També es regularà l’obligatorietat de fer constar a les ofertes i als contractes de lloguer si el preu es troba dins dels paràmetres de l’índex de referència. 
 
Així mateix, Borràs ha explicat que es faran reunions de seguiment amb els ajuntaments en els quals s’aplica l’índex per valorar el seu funcionament o incloure-hi millores. Els ajuntaments també podran fer servir l’índex en les seves polítiques d’habitatge amb mesures com ara bonificacions de l’IBI per als propietaris que lloguin els seus pisos per sota de l’índex de referència.
 
Abans de la presentació pública de l’índex, la consellera de Governació s’ha reunit amb els representants dels 27 municipis on es començarà a aplicar, que són: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Vilanova i la Geltrú, Girona, Figueres, Olot, Blanes, Tarragona, Reus, Tortosa i Lleida.
 
Pàgina web
 
El web de l’índex de referència de preus de lloguer a Catalunya es pot consultar des d’avui mateix i funciona com un cercador, obert a tothom. El secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, durant la presentació de l’índex, ha fet una demostració del funcionament del cercador i ha explicat que, entrant les dades d’un habitatge concret, qualsevol persona podrà conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'una mostra d'habitatges de característiques de superfície similars al voltant de l'adreça introduïda. El procés de consulta consta de quatre passos, tres dels quals són obligatoris per poder obtenir l’índex: ubicació, superfície i estat de manteniment.
 
En el primer pas, en el qual es demana la introducció de les dades al camp “adreça”, la informació mínima necessària per obtenir un resultat correcte és el carrer i el municipi. Un cop introduït, es mostra un mapa de localització.
 
El segon pas consisteix a indicar la superfície construïda de l’habitatge sense elements comuns. Si no es disposa d’aquesta dada, però sí de la referència cadastral de l’habitatge o de l’adreça exacta (inclosos el pis i la porta), es pot consultar la superfície i l’any de construcció al web del Cadastre.
 
El tercer pas demana l’estat de manteniment: “en perfecte estat”, “en bon estat”, “calen actualitzacions” i “en estat deficient”.
 
En el quart pas, per tal d’ajustar més la cerca, es pot introduir informació complementària sobre les característiques de l’habitatge, com ara la planta, el període de construcció, el certificat energètic, amb o sense ascensor, aparcament i mobiliari.
 
Per últim, s’han de verificar i enviar les dades aportades perquè el sistema pugui creuar les dades i mostrar els resultats. Finalment, apareix marcat l’índex de referència del preu del lloguer d’un habitatge amb les característiques indicades, acompanyat de dues dades més, que fan referència a l’àrea inferior i a l’àrea superior del rang de preus del metre quadrat dels contractes de lloguer existents d’acord amb els criteris de cerca. 
 

4  

Imatges

La consellera Borràs amb els representants dels 27 municipis on es començarà a aplicar l'índex

La consellera Borràs amb els representants dels 27 municipis on es començarà a aplicar l'índex 1535

La consellera Borràs amb l'alcaldessa de l'Hospitalet

La consellera Borràs amb l'alcaldessa de l'Hospitalet 3000

La consellera Borràs amb el secretari d'Habitatge, Carles Sala, durant la presentació

La consellera Borràs amb el secretari d'Habitatge, Carles Sala, durant la presentació 2064

El secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, explicant el funcionament de l'aplicació

El secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, explicant el funcionament de l'aplicació 2551

1  

Fitxers adjunts

Manual d'ús de l'índex de referència de preus de lloguer

Manual d'ús de l'índex de referència de preus de lloguer
PDF | 945

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined