Ponència Malta
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha participat aquest dilluns a la 25a Conferència Europea de Serveis Socials ‘Transforming lives through innovation and technology’, organitzada anualment per la European Social Network a La Valetta, Malta. Aquesta trobada de la Comissió Europea té la innovació social com un dels eixos centrals de la seva actuació en l’àmbit de les polítiques socials i d’ocupació i justament en aquest sentit la titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat: “Les administracions públiques i també els sistemes de serveis socials han de ser ergonòmics i això implica necessàriament un canvi en l’organització de les polítiques socials públiques, incorporant la innovació social com a constant universal.”
 
El Congrés ha comptat amb la presència d’experts en l’àmbit del benestar social d’arreu d’Europa que analitzen com les pràctiques i tecnologies innovadores poden ajudar a crear millors serveis socials per al futur. En la seva ponència, la consellera Bassa ha explicat les noves eines en les que treballa el Departament per millorar l’atenció a les persones. Una d'elles és una tecnologia de suport i cura de l’entorn domiciliari, que ha de permetre realitzar una activació del servei de manera bidireccional, no només quan es pressioni l’alarma per part de l’usuari. Una altra de les eines que la consellera ha presentat és la que permetrà identificar de manera predictiva les llars amb major risc de pobresa energètica i definir accions de millora de l’eficiència, en la línia preventiva, abans que es produeixi una potencial situació d’emergència.
 
La tercera de les novetats és l’Instamaps, el qual et permet crear un mapa per visualitzar i analitzar la informació a partir de diferents fonts de dades. Així es podran crear mapes dels recursos de serveis socials i projectar a partir de diferents indicadors quines són les necessitats de recursos i en quins territoris cal prioritzar-los. Finalment, també ha explicat el concepte de renda garantida de ciutadania a Catalunya. Un nou dret social que connectarà el món laboral amb el social per obtenir un sistema flexible que permeti agilitzar l’entrada i la sortida del món laboral a les persones que es troben transitòriament en major risc d’exclusió i garantir així els seus drets.
 
Així mateix, a l’inici de la seva intervenció la consellera Bassa ha aprofitat per explicar les competències del Govern de Catalunya, sobretot en matèria de serveis socials i per remarcar la necessitat d’esdevenir una República independent “per garantir la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia social”. Abans de la ponència, la consellera Bassa s’ha reunit amb el ministre de Família, Drets de la Infància i Solidaritat Social de Malta, Michael Falzon, per explorar la possibilitat de teixir possibles estratègies comunes en l’àmbit dels serveis socials i del treball.
Bassa i Ministre