• El sistema de tanteig i retracte permet a la Generalitat i als ajuntaments accedir a la compra preferent d’habitatges a un preu assequible
  • La consellera Meritxell Borràs ha explicat al Parlament que dels més de 900 habitatges adquirits fins ara amb aquest sistema, 636 ha estat per part de la Generalitat -que té també 84 pisos més pendents de formalització-, 242 pels ajuntaments i 26 per entitats socials
  • Actualment la Generalitat gestiona més de 27.000 habitatges, amb un lloguer social de 175,73€ de mitjana
Borràs Parlament
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha assegurat aquest matí al Parlament de Catalunya que el Govern té la previsió d’acabar el 2017 superant el miler de pisos comprats mitjançant el sistema de tanteig i retracte, que ja ha permès ampliar el parc públic d’habitatge en 636 habitatges des de l’aprovació del Decret Llei 1/2015 per part de la Generalitat.
 
“Des de l’entrada en vigor del decret llei hem exercit el dret de tanteig en més de 900 casos: 636 habitatges ja han estat adquirits, i 84 es troben pendents de formalitzar la compravenda, per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, 242 habitatges adquirits pels ajuntaments situats en zones amb demanda acreditada, i 26 adquirits per part d’entitats socials”, ha explicat.
 
Borràs ha detallat que durant l’any 2017 el pressupost de la Generalitat previst a l’exercici del tanteig i retracte és de 31MEUR, mentre que el 2016 el Govern hi va destinar 13,8MEUR. “Tots els habitatges adquirits mitjançant aquest procediment s’han destinat a lloguer social”, ha afegit. El sistema de tanteig i retracte permet a la Generalitat i als ajuntaments accedir a la compra preferent d’habitatges a un preu assequible. La mitjana per habitatge per tanteig és de menys de 50.000€, un cost molt inferior a la construcció. Els diners per a la compra provenen de la recaptació de l’impost de pisos buits.
 
En una interpel·lació sobre polítiques d’habitatge, la consellera ha recordat que “l'habitatge és una prioritat d'aquest Govern, així com també és una prioritat de tota l'administració local del nostre país" i que “avui podem dir que qualsevol ciutadà que tingui una emergència habitacional pot trobar resposta en l'Agència de l'Habitatge de Catalunya". "L'any 2016 vam aconseguir evitar 4.480 desnonaments, una mitjana superior als 10 diaris", ha detallat Borràs. En aquesta línia, la titular de Governació, ha assegurat que “el Govern treballa per garantir el dret a l’habitatge” i que precisament per aconseguir aquest objectiu treballa per donar a conèixer totes les eines que la ciutadania té al seu abast.
 
La consellera ha apuntat que “la Generalitat gestiona actualment més de 27.000 habitatges, amb un lloguer social de 175,73€ de mitjana" i que “el Govern treballa per ampliar aquest parc públic, encara insuficient, per disposar de més habitatges per a lloguer social". A banda del sistema de tanteig i retracte, la consellera ha subratllat la importància dels acords subscrits amb les entitats financeres per a la cessió de 4.010 pisos per a lloguer social i el fet que l’Institut Català del Sòl (Incasòl) estigui iniciant ja noves promocions d'habitatge públic de lloguer.
 
 
Índex de referència del preu del lloguer
 
Meritxell Borràs ha recordat que des de fa setmanes ja es pot consultar l’índex de referència del preu del lloguer que ofereix la Generalitat i que s’elabora amb les dades de les fiances dels contractes de lloguer que s’han de dipositar a l’Incasòl. L'índex compta amb la implicació de 27 municipis catalans que representen el 60% població i, segons Borràs, té l’objectiu d’aportar transparència al mercat de lloguer i establir bonificacions de manera conjunta amb altres administracions. La consellera ha afegit que el Govern confia que s’acabi confirmant que 27 municipis catalans subvencionaran l'IBI a propietaris que lloguin a preu inferior a l'índex.
 
Finalment, la consellera ha recordat que el Govern està treballant en un reglament per a la regulació de resolucions d'adjudicació de pisos públics sense títol habilitant, així com en el projecte de llei d’arrendaments urbans de Catalunya.