El Govern inverteix 284,5 milions d'euros en polítiques de joventut aquest 2017

La comissió interdepartamental de polítiques de joventut ha aprovat el Pla d'Actuació de Joventut del Govern 2017-2020, que només per aquest any 2017 inclou 529 actuacions

query_builder   14 juliol 2017 15:18

event_note Nota de premsa

El Govern inverteix 284,5 milions d'euros en polítiques de joventut aquest 2017

La comissió interdepartamental de polítiques de joventut ha aprovat el Pla d'Actuació de Joventut del Govern 2017-2020, que només per aquest any 2017 inclou 529 actuacions

 
La comissió interdepartamental de polítiques de joventut ha aprovat aquest matí el Pla d'Actuació de Joventut del Govern 2017-2020, que només per aquest any 2017 inclou 529 actuacions
La Comissió Interdepartamental de Polítiques de Joventut ha aprovat aquest matí el Pla d’Actuacions en Polítiques de Joventut 2017-2020, el document que traça les línies estratègiques i prioritàries que el Govern, en el seu conjunt, impulsa i desplegarà per donar resposta directa, clara i ambiciosa als principals problemes i dificultats dels joves.
 
Així mateix, la Comissió també ha aprovat el Pla Anual de Polítiques de Joventut 2017, que concreta els objectius, les mesures i les actuacions que els departaments duen a terme per tal de promoure l’emancipació i la millora de la vida dels joves. El Pla aprovat específicament pel 2017 conté un previsió de 529 actuacions per valor de 284,5 milions d’euros, 24’5 milions més que els executats l’any 2016. 
 
Les actuacions donen resposta als objectius i als set reptes del Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), que són: aconseguir l’èxit en la trajectòria educativa; en la transició laboral; en la transició domiciliària; promoure una vida saludable; avançar cap a la coresponsabilitat, l’empoderament i la participació de les persones joves en els afers col·lectius; universalitzar la cultura entre la població juvenil que respongui a uns objectius educatius i socialment cohesionadors; i avançar cap a un nou model de país i de societat cohesionada, vertebrada territorialment, sostenible i inclusiva.
 
D’aquests, els dos reptes amb més inversió són el de treball i ocupació, amb 163 milions d’euros i 90 actuacions, i el que fa referència a la cohesió, la lluita de les desigualtats  i la inclusió, amb 48 milions i 91 actuacions.
 
La directora general de Joventut, Marta Vilalta, que ha presidit la Comissió interdepartamental, ha remarcat “l’aposta del Govern per potenciar, impulsar i visibilitat les polítiques de joventut, com a polítiques clau i transformadores de la vida dels joves” i ha destacat que “l’esforç del Govern va destinat a fer de Catalunya un país per als joves i amb els joves”.
 
Aquest és el primer any de desplegament del Pla d’Actuació de les Polítiques de Joventut 2017-2020, que significa l’últim període de desplegament del Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat). I segons ha avançat la directora de Joventut, “podríem estar parlant d’un quatrienni on els recursos del Govern cap a la Joventut podrien superar els 1.100 milions d’euros, veient la previsió per l’any 2017”.
 
 
Nova cartera de serveis de Joventut i treball d’habilitats per la vida, novetats
 
En referència al Pla estratègic 2017-2020, la directora general de Joventut ha explicat que les prioritats d’aquest nou Pla fins el 2020 passen per actualitzar les prioritzats i operativitzar per una banda, una cartera de serveis en Joventut, i per fer de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, una xarxa de xarxes i punts de referència pels joves. Així mateix, el Pla inclou una menció específica per abordar un model productiu social i just, apostant per noves modalitats com l’emprenedoria social, el cooperativisme i l’economia col·laborativa.
 
Fomentar el retorn dels joves que han hagut d’emigrar per motius laborals, i facilitar l’arrelament dels joves al món rural, és també una línia estratègica pionera, així com el canvi de paradigma en l’abordatge de la salut, a través de l’impuls de les habilitats per la vida i l’educació emocional com a enfocament transversal. A més a més, s’incorpora una reflexió sobre el nou model relacional entre l’administració i els joves que estableix la coresponsabilitat i l’empoderament juvenil com a pilars.
 
Per últim, el Pla recull una aposta clara per potenciar les mesures a favor de la igualtat, la perspectiva de gènere i la prevenció de violències entre joves, així com fomentar la interculturalitat i la inclusió en el disseny de les polítiques.
 
Pla anual 2017 per reptes i increment respecte 2016
 
Per reptes, aquestes són les xifres pel que fa al previst el 2017:
 
Ø  Repte 1. Educació: 74 actuacions i 19,50M €
Ø  Repte 2. Treball: 90 actuacions i 163,11M €
Ø  Repte 3. Habitatge: 18 actuacions i 19,30M €
Ø  Repte 4. Salut: 75 actuacions i 17,19M €
Ø  Repte 5. Participació: 49 actuacions i 7,04M €
Ø  Repte 6. Cultura: 74 actuacions i 2,29M €
Ø  Repte 7. Cohesió i inclusió social: 91 actuacions i 48,12M €
Ø  Eix instrumental: 48 actuacions i 5,43M €
Ø  Iniciatives transversals: 10 actuacions i 2,59M €
 
A banda dels set reptes, el Pla Anual també es nodreix d’un eix instrumental, basat en la recerca i generació de coneixement en matèria de joventut (com ara l’Enquesta a la Joventut de Catalunya), el suport al desplegament de les polítiques al món local (com són les subvencions per a Plans Locals de Joventut) i l’accés a serveis adreçats a joves i les relacions internacionals.
 
Així mateix, el Pla també compta amb unes iniciatives transversals: la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que l’any passat va atendre 858.217 joves als 296 Punts d’Informació Juvenil i les 39 Oficines Joves de què està formada; el programa Garantia Juvenil, que fins ara ha beneficiat 70.844 joves; i la mobilitat internacional dels joves, que compta amb programes com ara Eurodissea, Erasmus +, el Portal Móncat o, de manera prioritària, l’execució del paquet de mesures del Govern –presentades aquesta setmana- per afavorir el retorn dels joves que han emigrat involuntàriament per motius laborals
 
La Comissió també ha fet balanç del resultat de les actuacions desplegades pel Govern en matèria de Joventut durant l’any 2016, on es van executar 480 actuacions i un pressupost total de 260,28 milions d’euros. En total, el Govern haurà invertit en polítiques de Joventut en el trienni 2014-2016 del Pla d’Actuació de Polítiques de Joventut un total de 698’5 milions d’euros, i ha realitzat 1.269 actuacions, a banda de tot el cost funcional en actuacions que no es poden quantificar.
 
 
La comissió interdepartamental i el Pla Nacional de Joventut de Catalunya
 
La Comissió Interdepartamental de Polítiques de Joventut (CIPJ) és l’òrgan de coordinació i impuls de les polítiques de joventut del Govern, i en formen part representants dels diferents departaments de la Generalitat. La seva funció és avaluar les necessitats dels joves de Catalunya i definir, avaluar i impulsar línies estratègiques de les polítiques de joventut del Govern de la Generalitat per fer front a les necessitats de la població jove.
 
Pel que fa al Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat) és el marc de referència per a la política de joventut i pretén ser una eina capaç d’adaptar-se als canvis i de donar resposta a les noves necessitats i demandes de les persones joves i del seu entorn. El Pla d’actuacions 2017-2020 i el pla anual 2017 aprovats avui són el seu desplegament efectiu amb actuacions concretes. 

1  

Imatges

Foto de l'acte

Foto de l'acte 2295

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 185

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined