Cuidador Expert Catalunya

Dia Mundial de l'Alzheimer 2017

Salut posa en marxa una nova edició del programa adreçat als cuidadors de pacients amb Alzheimer

L'objectiu del Programa Cuidador Expert Catalunya® és promoure les habilitats i capacitats dels cuidadors de pacients amb malalties cròniques

query_builder   21 setembre 2017 08:51

event_note Nota de premsa

Dia Mundial de l'Alzheimer 2017

Salut posa en marxa una nova edició del programa adreçat als cuidadors de pacients amb Alzheimer

L'objectiu del Programa Cuidador Expert Catalunya® és promoure les habilitats i capacitats dels cuidadors de pacients amb malalties cròniques


Programa adreçat als cuidadors
El Departament de Salut enguany posarà en marxa una nova edició formativa del Programa Cuidador Expert Catalunya® a diferents centres sanitaris de Catalunya. Més de cent cuidadors ja han passat per aquests grups, que funcionen des de l’any 2015. El Programa té com a finalitat, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències del cuidador expert amb la resta de cuidadors, promoure el canvi d’hàbits per tal de millorar la seva qualitat de vida i la convivència amb la persona que cuida. S’adreça a cuidadors de persones amb malalties cròniques complexes, demències, trastorns mentals greus, dany cerebral o d’infants amb una malaltia crònica. 
 
El Programa consta de nou sessions d’una hora i mitja de durada cada una, al llarg d’uns dos mesos i mig. Amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup, el nombre de places de cada sessió és limitat. Durant les sessions, el professional sanitari (metge, infermer o treballador social) desenvolupa un paper d’observador tot i que, en el cas que sigui necessari, també pot actuar o intervenir.
 
Aquest és un dels projectes que el Departament de Salut té en marxa per donar resposta a les necessitats de les persones amb demències. L’any 2012 també es va impulsar la targeta sanitària individual Cuida’m o TSI Cuida’m, que identifica aquelles persones que, per les seves característiques clíniques, necessiten un conjunt d’actuacions diferenciades en la seva relació amb els professionals i els serveis sanitaris. En aquests moments ja disposen de la targeta més de 5.000 persones de les quals 876 tenen un diagnòstic d’Alzheimer.
 
Dia Mundial de l’Alzheimer 2017
 
Avui, 21 de setembre, se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer amb l’objectiu donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la ciutadania, les institucions i els organismes oficials. Enguany la Confederació Espanyola d’Alzheimer proposa com a lema “Segueixo sent jo”, missatge mitjançant el qual es reivindica la presència de la persona, malgrat la pèrdua de moltes facultats físiques i mentals. Les entitats i associacions relacionades amb la malaltia d’Alzheimer tenen previst realitzar diferents activitats per conscienciar sobre aquesta malaltia i ajudar a prevenir-la.
 
S’estima que a Catalunya més de 86.000 persones tenen Alzheimer. Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa progressiva que constitueix la forma més freqüent de demència en les persones grans. Com a conseqüència de l’envelliment de la població cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia.
 
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined