.
 
 
El Departament de Justícia ja ha rebut 1.575 sol·licituds per obtenir el document personalitzat de nul·litat dels judicis polítics del franquisme, que el Govern expedeix des de fa només un mes i mig. El document, signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó,  fa constar la nul·litat de ple dret dels judicis o consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista entre els anys 1938 i 1978. S’entrega acompanyat d’una carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, on subratlla que el document “restableix l’honor, la dignitat i la memòria” d’una víctima “injustament processada pels tribunals franquistes”.
 
66.592 persones físiques jutjades sense garanties
 
L’Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la relació de persones i entitats contra les quals es van instruir procediments judicials militars entre l’abril de 1938 i fins al desembre de 1978. La llista inclou 66.592 persones físiques i 15 entitats processades injustament pels tribunals franquistes.
 
Aquesta llista es va fer pública d’acord amb la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals franquistes i anul·la totes les causes, sentències i resolucions que van dictar.
 
Tràmit per fer la sol·licitud del document
 
Poden sol·licitar aquest document totes les víctimes o familiars de víctimes.  La sol·licitud es pot fer de forma presencial a totes les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya, a través del web del Departament de Justícia o bé trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, els documents s’entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia, i aquelles persones que ho desitgin també el podran rebre per correu electrònic.
 
Més informació en aquest enllaç.