.

Justícia crea una app per orientar les parelles separades sobre el repartiment dels fills petits

L'aplicació és un instrument independent i objectiu per evitar que els conflictes entre els pares i mares perjudiquin els drets dels infants de fins a sis anys

query_builder   18 juny 2018 14:24

event_note Nota de premsa

Justícia crea una app per orientar les parelles separades sobre el repartiment dels fills petits

L'aplicació és un instrument independent i objectiu per evitar que els conflictes entre els pares i mares perjudiquin els drets dels infants de fins a sis anys

L’eina l’han dissenyada els psicòlegs i treballadors socials dels jutjats de família i es pot descarregar gratuïtament per a sistemes Android i, properament, iOS
.
Menú principal de l'app EATAF-ORIENTA
Els consells dels psicòlegs i treballadors socials dels jutjats de família ja estan a l’abast de tothom, en qualsevol moment. Només cal un mòbil o una tauleta per descarregar una app pensada per resoldre tots els dubtes sobre el repartiment dels fills de fins a sis anys en casos conflictius de trencament de parelles. Amb aquesta eina, el Departament de Justícia proporciona un criteri objectiu i independent per a la guarda i custòdia dels fills, per evitar que el conflicte entre els membres de l’exparella perjudiqui els drets i les necessitats evolutives dels infants. L’eina és molt intuïtiva, de fàcil navegació i inclou molt contingut audiovisual. Es pot descarregar per a dispositius Android i aviat es posarà en marxa també per a iOS.
 
Orientació per a les diferents etapes evolutives
 
L’aplicació conté informació orientativa, basada en el desenvolupament infantil i en els processos de vinculació i aferrament dels infants, perquè les decisions sobre el repartiment del temps tinguin en compte el grau de maduresa a cada edat.
 
S’estructura en 7 etapes, que es corresponen a set franges d’edat. Cada etapa està dividida en tres blocs. El primer estableix què pot fer un nen en una determinada edat; el segon ofereix recomanacions per distribuir el temps que ha de passar cada un dels progenitors amb el menor; i el tercer alerta dels riscos que pot tenir per a l’infant una mala distribució del temps amb el pares. A banda, cada franja d’edat conté un vídeo explicatiu de l’etapa –necessitats, recomanacions i riscos– amb subtítols en català, castellà i anglès que també són accessibles directament des del canal de Youtube del Departament:
 
·         De 0 a 6 mesos: accés al vídeo explicatiu.
·         De 7 a 12 mesos: accés al vídeo explicatiu.
·         De 12 a 24 mesos: accés al vídeo explicatiu.
·         De 24 a 36 mesos: accés al vídeo explicatiu.
·         De 3 a 4 anys: accés al vídeo explicatiu.
·         De 4 a 5 anys: accés al vídeo explicatiu.
·         Els 6 anys: accés al vídeo explicatiu.
 
Créixer amb seguretat i autoestima
 
L’etapa dels primers sis anys de vida és un dels períodes evolutius més importants. És el moment de desenvolupament cerebral més intens de tota la vida, amb una gran influència de l’entorn exterior. Per això és prioritari preservar els espais i les condicions necessàries perquè qualsevol infant que estigui afectat per un procés de divorci contenciós tingui les oportunitats per desenvolupar-se i créixer de la forma més saludable possible.
 
Accés universal
 
Encara que no sigui un servei personalitzat, l’aplicació universalitza l’accés a les premisses bàsiques que els psicòlegs i treballadors socials de la Generalitat utilitzen per assessorar els jutges de família, que resolen sobre les separacions i el repartiment dels infants entre els membres de l’exparella. Es tracta de la primera experiència d’aquestes característiques a tot Europa.
 
Una iniciativa de l’EATAF
 
L’EATAF és un equip del Departament de Justícia que està format per psicòlegs i treballadors socials, especialitzats en relacions familiars en l’àmbit judicial civil, repartits per tot Catalunya. Donen resposta a les peticions dels  jutjats de família, de primera instància i d’instrucció, de violència domèstica (VIDO) i de les Audiències Provincials. Intervenen sempre a petició del jutge o magistrat i proporcionen als òrgans judicials elements d’anàlisi i valoració de la situació familiar que els ajudin a la presa de decisions. Els informes que elaboren, però, no són vinculants.
 
A Catalunya, l’EATAF està format per 37 professionals (25 psicòlegs i 12 treballadors socials). L’any 2017 van arribar per part de jutges, fiscals i magistrats dels jutjats de família  a aquest servei 1.677 sol·licituds d’assessorament (1.140 a Barcelona, 230 a Tarragona, 176 a Girona i 131 a  Lleida).  L’any 2017 va haver-hi a Catalunya 19.686 ruptures, de les quals un 67 % van ser de mutu acord i en el 33 % restant no va haver-hi consens.

4  

Imatges

Menú principal de l'app EATAF-ORIENTA

Menú principal de l'app EATAF-ORIENTA 127

Impulsors de l'app EATAF-ORIENTA

Impulsors de l'app EATAF-ORIENTA 119

App EATAF-ORIENTA

App EATAF-ORIENTA 54

Il·lustració de l'app

Il·lustració de l'app 183

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined