El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, s’han reunit aquest migdia amb la  tinenta l’alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, per tractar les polítiques socials de la capital catalana. Entre d’altres, s’ha abordat la inversió per a gent gran i la constitució de la comissió bilateral sobre envelliment.
 
En el decurs de la trobada, el conseller ha anunciat la creació d’una comissió bilateral amb l’Ajuntament sobre l’envelliment que s’ocuparà de dissenyar el model d’atenció i de suports a la gent gran, centrada sempre en la persona, en el seu dret a decidir i d’acord amb un model de proximitat. En aquest sentit, el Departament s’ha compromès a fer una proposta de funcionament de l’organisme.
 
El conseller ha valorat positivament la reunió i ha destacat que “la inversió social de la Generalitat a Barcelona és la més gran feta mai”. En aquest sentit, El Homrani ha remarcat que el finançament del Departament de Treball i Afers Socials a l’Ajuntament de Barcelona ha passat dels 44M€ a l’inici de 2016 a 60M€ l’any passat pel que fa a inversió social, un augment del 35% en dos anys.
 
El Homrani s’ha referit també a la partida destinada al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que entre 2016 i 2017 “va augmentar un 73%, de 14,7M€ a 25,5M€, un increment que duplica la mitjana del creixement de la inversió al conjunt del país per part de la Generalitat”. Segons el conseller, “aquesta aposta per enfortir el SAD respon a la voluntat del Govern d’adequar l’atenció a l’envelliment segons la voluntat i els nivells d’autonomia de cada persona, per tal que la resposta no hagi de ser únicament la institucionalització”.
 
Pel que fa a les places residencials i de centre de dia, El Homrani ha recordat que “per optimitzar recursos, el Departament prioritza els esforços inversors en les persones mitjançant la concertació de places i serveis, abans que en la construcció de nous equipaments”. En aquest sentit, ha remarcat que “la Generalitat de Catalunya acompanya les licitacions d’ajuntaments i entitats amb concertació de places per garantir la viabilitat dels serveis, atenent les realitats del territori d’acord amb la programació territorial”.
 
El conseller també ha posat en valor la creació de 615 places de residència i 106 de centre de dia a Barcelona, “unes xifres que superen ja la meitat de les places estimades en la projecció moderada de la programació vigent pel període 2015-2018, en un context no absent de dificultats, en què només hi ha hagut durant el 2017 un nou pressupost, i en el que el finançament estatal de la Dependència es troba estancat ”, ha reblat El Homrani.
 
Per acabar, el conseller ha volgut posar en valor “l’entesa amb l’Ajuntament amb qui els darrers anys hem assolit acords satisfactoris pel que fa a inversió social en els diversos organismes bilaterals que compartim”.