cp

Treball, Afers Socials i Famílies dota el món local de 230M€ en matèria de serveis socials i polítiques d'igualtat

El conseller El Homrani signa amb l'ACM i la FMC una addenda biennal del contracte programa

query_builder   12 juliol 2018 14:01

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies dota el món local de 230M€ en matèria de serveis socials i polítiques d'igualtat

El conseller El Homrani signa amb l'ACM i la FMC una addenda biennal del contracte programa

CP
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), David Saldoni, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, han signat aquest migdia l’addenda del Contracte Programa 2018-2019 entre el Departament i les entitats municipalistes en matèria de serveis socials, programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat. Aquesta Addenda s’emmarca en l’Acord Marc que les tres parts van signar al 2016 per al període 2016-2019,  amb la finalitat d’assegurar el finançament i donar continuïtat durant dos anys més  a aquells programes i mesures que fins ara es pactaven anualment.
 
L’acord subscrit dotarà aquest any amb més de 230M€ els consells comarcals i els municipis de més de 20.000 habitants, 27M€ més que la inversió de 2016 i 9M€ més que l’any passat.
 
El Contracte Programa permet planificar la prestació dels serveis socials bàsics i els serveis especialitzats adreçats a col·lectius com ara famílies amb infants a càrrec, gent gran, infants i adolescents, persones amb discapacitat, amb malaltia mental, amb problemes de drogodependències, afectades pel VIH/Sida, persones immigrades o polítiques d’igualtat, entre altres.
 
L’addenda signada aquest migdia estableix també que s’iniciïn els treballs per definir les línies estratègiques del proper Contracte Programa per al període 2020-2023, que intensificarà les accions d’enfortiment dels serveis socials bàsics,  potenciarà la millora dels sistemes d’informació compartida, finalitzarà el desplegament de serveis de suport a les famílies i potenciarà noves metodologies d’intervenció integrals contra el sensellarisme i la pobresa energètica.
 
El conseller El Homrani ha destacat que el contracte programa “és un instrument clau que ens ha de permetre construir una atenció primària tractora, resolutiva i integrada amb l’atenció secundària”. En aquest sentit, el conseller ha remarcat que “cal consolidar una atenció social primària universal, orientada a proporcionar la cura i els suports professionals per a la interacció de les persones i la seva vinculació social i comunitària”. “Amb aquesta nova inversió al món local, enfortim la corona dels serveis socials de proximitat, perquè és prioritari que les persones puguin ser ateses en el seu entorn habitual”, ha reblat el conseller.
 
El president de l'ACM ha destacat la rellevància del Contracte Programa perquè "permetrà atacar l'arrel dels problemes de les famílies del nostre país, ja que els tècnics es podran dedicar a fer veritablement feina de tècnics, han de poder fer els plans d'atenció individualitzada, el seguiment de les famílies... perquè ara gastaven molt temps en tasques administratives".
 
El president de la Federació Municipis de Catalunya, Xavier Amor, ha mostrat la seva satisfacció per continuar sumant recursos en forma d'addenda del Contracte Programa que facin possible la contractació de personal administratiu en les estructures municipals d'atenció social.  En la seva intervenció també ha fet una menció especial a les plantilles de treballadors actuals que han patit més càrrega de treball, i també, i molt important, la càrrega sentimental d'haver hagut de suportar situacions dures en un context difícil.
 
 
Esforços centrats en la prevenció
En el contracte programa 2016-2019 és determinant el desenvolupament de la xarxa de serveis adreçats a infants i adolescents, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, un dels punts clau és la implementació dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa no residencial (SIS). Es tracta d’un recurs d’atenció a infants i adolescents i les seves famílies per l’abordatge de la prevenció, la intervenció en nivells inicials de risc, la capacitació parental i l’abordatge integral de cada situació. És per això que en el marc del Contracte Programa 2016-2019 s’està implementant aquest nou model, acordat entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’ACM i la FMC, amb l’objectiu de disposar d’una xarxa pública d’aquests serveis a tot el territori català, titularitat de l’Administració local.
 
Els SIS aporten millores substancials com l’ampliació en la franja 0-3 anys, l’atenció a les famílies i la diferenciació de serveis per adolescents el que fins ara es feia fonamentalment a partir dels Centres Oberts. El seu desplegament comporta una reconversió del model d’atenció i l’obertura generalitzada de nous serveis que van més enllà de les places de centres oberts, atès que els SIS presten servei durant tot l’any sense interrupcions.
 
L’any 2017 va començar a implementar-se aquest model a Tarragona, Terres de l’Ebre i Lleida. Durant el 2018 i 2019 finalitzarà el desplegament a Lleida i s’aplicarà a Girona i Barcelona. És per aquest motiu que el pressupost per aquests serveis enguany creix gairebé 2M€ respecte el de l’any passat fins arribar als 11,8M€.
 
Enfortir els serveis socials bàsics
Un altre aspecte destacat és el reconeixement dels Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS). L’augment en la demanda de serveis socials i polítiques de benestar ha obligat a créixer en serveis i recursos. Aquesta realitat ha fet necessari marcar prioritats i orientar-les a cobrir les necessitats bàsiques de les famílies que es troben en situació de major vulnerabilitat. Un esforç compartit entre administracions, però molt especialment pel personal dels EBAS, que han hagut d’atendre un major volum de persones i oferir-los una intervenció més integral.
 
Aquests equips, que actuen com a porta d’entrada al sistema de serveis socials, han vist incrementat el nombre de professionals els darrers dos anys en ajuntaments i ens supramunicipals. En aquest sentit, s’han reforçat els EBAS amb 264 nous professionals en relació a 2015, passant de 2.325 professionals a 2.589 l’any passat. L’any 2017 es va pactar un calendari d’ampliació progressiva d’aquests equips que tindrà un impacte determinant els anys 2018 i 2019. L’aportació del Departament per aquest concepte per als anys 2018 i 2019 es quantifica en 70,2M€ i 72,8 M€ respectivament.
 
Pel que fa al reforç d’altres equips d’atenció social, el Departament també ha fet una inversió important per dotar d’efectius els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), que han incrementat la seva plantilla amb una trentena de nous professionals els darrers dos anys, i també en la creació de nous Serveis d’Integració Familiar (SIFE), que han passat de 27 a 31 serveis a tot el país. El pressupost destinat a aquests serveis per 2018 és de 22,5M€ i 23M€ per a 2019.
 

1  

Imatges

Signatura de l'addenda

Signatura de l'addenda 3511

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined