Conseller El Homrani: 'En la lluita contra la violència masclista, el procés de recuperació i reparació és clau'

El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha visitat el Servei d'Intervenció Especialitzada per a dones víctima de violència masclista de Lleida

query_builder   13 juliol 2018 11:39

event_note Nota de premsa

Conseller El Homrani: 'En la lluita contra la violència masclista, el procés de recuperació i reparació és clau'

El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha visitat el Servei d'Intervenció Especialitzada per a dones víctima de violència masclista de Lleida

  • En el decurs de la jornada, El Homrani ha visitat també l’Ateneu Ponent Coopera i l’IMO, entre d’altres serveis del municipi
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha visitat avui diversos serveis i equipaments de la ciutat de Lleida de l’àmbit social i del treball. En el decurs de la jornada, l’ha acompanyat el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Joan Santacana.
 
El conseller i la directora general de Famílies, Roser Galí, han visitat el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE), que forma part de la xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones que pateixen violència masclista. Aquest recurs de Lleida va atendre l’any passat 713 dones i 93 infants. Es tracta d’un servei especialitzat on s’ofereix atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, i també als seus fills i filles. Així mateix, aquest servei incideix en la prevenció, la sensibilització i la implicació comunitària.
 
El SIE està dotat d’un equip multidisciplinari format per professionals de la psicologia, el dret, el treball social i l’educació social, entre d’altres, que atén les demandes rebudes al mateix centre i també les dels diferents serveis del territori. El Departament és titular de 8 Serveis d’Intervenció Especialitzada arreu del país, que l’any passat van atendre 4.126 dones i 977 nens i nenes.
 
“Una de les realitats més crues que pateixen les dones és la violència masclista, tot i que és només la punta de l’iceberg de tot el conjunt de violències que pateixen les dones pel simple fet de ser-ho”, ha denunciat el conseller. El Homrani ha recordat que durant el 2017 hi va haver un increment del 17% de les denúncies interposades als jutjats catalans per aquest tipus de violència. “Un dels objectius prioritaris per acabar amb aquesta xacra és  rebaixar les llistes d’espera i descongestionar els serveis de recuperació”, ha assegurat el conseller. En aquest sentit, ha destacat que el Departament preveu la creació de 2 nous serveis d’intervenció especialitzada, 2 nous punts de trobada i 40 noves places residencials de recuperació arreu de Catalunya. El Homrani ha remarcat que en l’abordatge contra la violència masclista “el SOC també està destinant esforços importants per atendre les víctimes: l’objectiu és l’autonomia de les dones, més enllà dels pisos d’acollida, mitjançant la seva autonomia econòmica i la possibilitat de tenir una feina”. És per aquest motiu que “a banda del programa per a contractar les víctimes de violència masclista, estem formant part del personal del SOC perquè a tota oficina hi hagi una persona especialitzada per orientar laboralment dones víctimes de violència masclista”.
 
 
Una inversió de 4,2M€ en serveis ocupacionals

Al matí, el conseller, acompanyat de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha visitat l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí. Aquest centre té com a objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat responsable de les empreses, en l’àmbit de l’ocupació, per tal d’assolir un desenvolupament local sostenible. El Departament va invertir l’any passat 4,2M€ en serveis ocupacionals a l’IMO, mentre que el 2016 hi va destinar 2,3M€.
 
Una de les iniciatives subvencionades pel Departament l’any passat amb 1M€ i que s’està implementant enguany és “Treball als barris”. En el marc d’aquest projecte, es van seleccionar els barris de Portal de la Magdalena-Noguerola, Mariola i Centre Històric. Cadascun compta amb un dispositiu d’inserció sociolaboral amb orientació professional per a l’ocupació i l’acompanyament personalitzat a la inserció sociolaboral, adreçats a persones desfavorides amb dificultats d’inserció. A més, ateses les problemàtiques d’aquestes àrees, també inclou dos dispositius específics d’acompanyament personalitzat a la inserció, un dirigit a dones i un altre a joves i que presenten majors dificultats d’accés al mercat laboral, per poder donar-los un suport més intensiu.
 
Aquest conjunt de dispositius preveuen també actuacions de prospecció, d’apropament i relació amb les empreses de l’entorn per tal que en la seva dinàmica responguin a les necessitats del teixit productiu.
 
 
Impuls al cooperativisme

El conseller ha visitat també l’Ateneu Cooperatiu de les comarques de Lleida, Ponent Coopera, que promou l’Associació Alba. Aquesta iniciativa forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, un ecosistema territorial de col·laboració públic-privada per generar emprenedoria col·lectiva, nous projectes cooperatius i llocs de treball en el cooperativisme. Fins al moment, en el marc d’aquesta xarxa arreu del país s’han portat a terme, durant el primer semestre de l’any, més de 1.000 accions arreu del país, d’intercooperació, de formació, acompanyament, i informació i difusió de l’economia social i solidària i el cooperativisme. Les persones destinatàries de les accions són preferentment dones, persones aturades de llarga durada i joves.
 
Els principals objectius de la xarxa d’ateneus estan relacionats amb la creació de cooperatives, el primer semestre de 2018 s’ha incrementat un 132% el nombre de cooperatives creades, respecte les de l’any anterior. S’està aconseguint també, fer arribar al territori nous projectes emprenedors en forma de cooperativa, i fins i tot en zones on la generació de cooperatives era pràcticament nul·la. Pel que fa a la creació de llocs de treball en cooperatives i empreses de l’economia social, que és un dels altres objectius principals de la Xarxa, hi ha una previsió de més de 1.000 persones inserides durant el 2018.
 
 
A la tarda el conseller visitarà a Almancelles el centre de primera acollida per a joves i adolescents migrats sense referents familiars, gestionat per Sant Joan de Déu. Aquest centre disposa de 60 places i actualment l’equip educatiu atén joves procedents de 9 països diferents que han arribat a Catalunya sense referents familiars.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined