FOTO
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presidit avui la primera reunió del grup de treball del Pla de Seguretat contra les violències sexuals en espais d’oci que iniciarà les seves trobades quinzenals aquest mateix mes de juliol.
 
Buch ha explicat que “el Departament d’Interior revisarà l’actual normativa que regula el dret d’admissió a les activitats d’oci per tal de dotar-los d’eines per prevenir aquestes violències”. En aquesta línia, Buch ha informat que “incidirem també en la formació, en aquesta matèria, dels professionals de la seguretat de Catalunya, ja siguin Mossos d’Esquadra, Policies Locals, vigilants municipals, vigilants de seguretat i d’altres categories de personal que intervenen en aquest tipus d’espais, com poden ser els controladors d’accés”.
 
El titular d’Interior, ha destacat la importància que en aquest grup de treball hi siguin presents tots els sectors. “Si volem construir un sistema de seguretat a Catalunya que tingui la màxima robustesa, cal sumar i coordinar tots els esforços”, ha insistit.
 
Buch s’ha mostrat contundent i ha assegurat que “el Govern està absolutament compromès  amb una societat catalana moderna que tingui tolerància zero i estigui lliure d’agressions sexuals”.
 
 
Pla de seguretat contra les violències sexuals en espais d’oci
 
Aquest pla vol contribuir a prevenir, detectar i reduir les violències sexuals en els espais d’oci, tant públics com privats així com atendre i acompanyar la víctima en el cas que es produeixi una situació de violència sexual.
 
Es tracta d’un pla que vol abordar la problemàtica de les violències sexuals des de l’àmbit competencial del Departament d’Interior, és a dir, des de la vessant de la seguretat i des de la tasca que, dia a dia, fan els professionals de la seguretat i altres col·lectius que presten els seus serveis en els espais d’oci.
 
A banda, el Departament d’Interior contribuirà a les iniciatives de caràcter transversal que s’impulsin des de l’Institut Català de les Dones i el Departament de Presidència de la Generalitat per aportar el coneixement en matèria de seguretat.
 
 
 
Eixos de treball del Pla
El Pla té uns eixos de treball destinats prevenir, reduir i minimitzar l’impacte en les víctimes de les violències sexuals:
 
  • Revisió de la normativa aplicable que sigui competència de la Generalitat de Catalunya, així com l’impuls d’altres iniciatives legislatives.
 
Per exemple, en el cas de la normativa d’espectacles públics i activitats recreatives, que regula el dret d’admissió i que és competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya, es revisarà per tal dotar d’eines als establiments d’oci per prevenir aquestes violències, o mitjançant aquesta normativa s’incidirà en la formació del personal de control d’accés
 
  • Millora i increment de les dades de què disposem, per això portarem a terme una enquesta focalitzada en les violències sexuals, per obtenir un major coneixement quantitatiu (nombre de fets, víctimes) i qualitatiu (circumstàncies dels fets, de les víctimes, dels espais) de les violències sexuals. Només d’aquesta manera podrem portar a terme les polítiques publiques en matèria de Seguretat més eficaces.
 
  • Creació de protocols d’actuació i coordinació que siguin aplicables tant a espais d’oci públics com privats. El contingut d’aquests protocols, la forma jurídica que hagin d’adoptar, seran temes que es construiran amb tots els representants dels sectors implicats i que avui assisteixen a aquesta reunió.
 
  • Reforç de la formació en aquesta matèria dels professionals de la seguretat de Catalunya, ja siguin Mossos d’Esquadra, Policies Locals, vigilants municipals, vigilants de seguretat i d’altres categories de personal que intervenen en aquest tipus d’espais, com poden ser els controladors d’accés.
 
 
Per aconseguir aquest objectiu s’escoltarà a totes les entitats i organismes que estan implicats en aquests temes, ja sigui per ser responsables de la gestió dels espais o les activitats d’oci, o perquè representen a les empreses i als professionals de la seguretat que treballen en aquests espais, o perquè són experts en matèria de violències sexuals. Es crearan dos grups, un amb el sector d’oci públic i l’altre amb el sector de l’oci privat.