Coincidint amb el primer aniversari dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017, el Govern participarà en tots els actes que se celebrin al país en record i solidaritat amb les víctimes, i també per retre homenatge als cossos de seguretat i la societat civil, que es van bolcar aquells dies en la gestió dels atemptats i ajudar les persones afectades.
 
Com a resultat d’aquell brutal atac terrorista a la Rambla de Barcelona i al Passeig Marítim de Cambrils van morir 16 persones i més d’un centenar van resultar ferides. Les víctimes van ser de 34 nacionalitats diferents.
 
El Govern vol fer un reconeixement a la gran tasca duta a terme pels cossos, forces de seguretat i emergències de Catalunya, serveis sanitaris, així com a totes les persones implicades en la gestió dels atemptats terroristes durant aquells dies d’agost.
 
Està prevista la celebració d’actes als diferents escenaris vinculats amb els atemptats, com són Alcanar, Ripoll, Barcelona i Cambrils. En tots ells hi haurà la representació del Govern per donar-hi tot el suport institucional a aquests municipis que varen patir de manera directa l’acció dels terroristes.
 
Els actes s’iniciaran el 16 d’agost al municipi d’Alcanar, des d’on els terroristes van planificar els atemptats, on es farà un reconeixement als cossos de seguretat i emergències per la gran tasca que varen realitzar. A Ripoll, l’Ajuntament vol convertir l’aniversari d’aquella fatídica data en una jornada participativa de tallers sobre temes com la convivència i la diversitat cultural. 
 
El proper 17 d’agost a primera hora del matí, a les 8:30 hores, el Govern es reunirà de manera extraordinària. Tot seguit, l’Executiu participarà en l’acte en record de les víctimes que se celebrarà a Barcelona i que ha organitzat el Departament d’Interior conjuntament amb l’Ajuntament. L’homenatge començarà amb una ofrena floral al mosaic de Joan Miró de la Rambla, al Pla de l’Ós, on també hi seran els familiars de les víctimes mortals.
 
A continuació, els membres del Govern es desplaçaran fins a plaça Catalunya amb motiu de la celebració de l’acte institucional: “Acte en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost”.
 
L’Executiu català també participarà en l’acte que s’organitzarà al municipi de Cambrils el dia 18 d’agost a partir de les 10:30h. Hi ha prevista una recepció a l’Ajuntament i posteriorment s’inaugurarà un monòlit en record de les víctimes. 
 
Banderes a mig pal
 
Així mateix, durant els dies 17 i 18 d’agost el Govern de la Generalitat decretarà que les banderes onegin a mig pal en els edificis i dependències de la Generalitat i en tots els ajuntaments de Catalunya, en record i homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes perpetrats a Barcelona i Cambrils.
 
D’aquí a uns dies, s’enviarà una convocatòria de premsa amb el detall de tots els actes que se celebrin a Catalunya.