·         Des de l’abril ja hi conviuen 16 joves en les cinc llars que integren aquest dispositiu públic pioner a tot l’Estat

·         L’objectiu principal de la Unitat Acompanya’m és promoure la recuperació de cada adolescent o infant i facilitar que torni al seu entorn social i familiar
Consellera Vergés i conseller El Homrani
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han visitat avui la Unitat terapèutica educativa residencial Acompanya’m, per a infants i joves que tenen trastorns de salut mental. Aquesta unitat, concebuda amb un model pioner d’intervenció en tot l’entorn vital de l’infant o adolescent, és la primera d’aquestes característiques de Catalunya –però també de tot l’Estat–, ja que forma part de la xarxa pública de salut. Es tracta d’un recurs especialitzat en salut mental infantil i juvenil, amb una capacitat de 30 places que preveu ingressos màxims de 18 mesos. En aquests moments, Acompanya’m ja acull 16 joves.
Durant la visita al centre, la consellera Vergés ha destacat que el centre és pioner perquè “respon amb creativitat a les necessitats que tenen aquests infants i joves”, d’elevada complexitat per tenir trastorns mentals i pel seu entorn social i familiar, que requereixen dispositius per a ser atesos de la millor manera possible. “L’espai no s’ha concebut com a centre hospitalari, sinó com a llar, com un espai que els generi el màxim confort possible i on tinguin el suport dels professionals”, ha dit Vergés. Tot plegat, per aconseguir que finalment aquests joves “tinguin un projecte de vida i les mateixes oportunitats que tothom”.
 
En paraules del conseller El Homrani, el centre “representa objectius i valors amb els què treballem: la col·laboració entre departaments que permet eradicar les caixes hermètiques dels serveis i facilita l’atenció integral a les persones, especialment les més vulnerables, situant-les al centre de les nostres polítiques”. Per això, ha dit El Homrani, “reforçarem l’atenció i interacció social i sanitària, com un espai d’intens treball bilateral per abordar els reptes de la societat catalana en matèria d’autonomia personal, cronicitat, salut mental o envelliment”.
Acompanya’m és un dispositiu conjunt de dos departaments de la Generalitat de Catalunya –Salut i Treball i Afers Socials i Famílies-, que gestiona l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. La iniciativa també compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, que hi ha aportat professionals docents.
 
Llars de convivència activa per fomentar la participació d’infants i joves
En marxa des del mes d’abril, la Unitat Acompanya’m està ubicada al Monestir de Valldonzella de Barcelona. Se situa en una àrea del monestir que ocupa 1.265 m2 de superfície útil i que s’ha remodelat completament. Al centre, que depèn del sistema públic de salut, es fa una intervenció i tractament intensiu comunitari per al desenvolupament infantil i juvenil.
De les 30 places disponibles al centre, 25 estan destinades a infants i joves sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Les 5 places restants es reserven a infants o adolescents que poden ser derivats per dispositius dels departaments de Salut –centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)– o de Treball, Afers Socials i Famílies.
El model d’atenció que s’hi aplica es basa en les denominades ‘unitats de convivència terapèutica’, que agrupen les noies i els nois atesos en cinc apartaments amb capacitat per a 5 o 6 persones. Els apartaments reben el nom de ‘llars’ i la seva organització està concebuda per fomentar la participació activa dels residents amb els professionals que els atenen.
 
Atenció integral que inclou família i entorn
La Unitat Acompanya’m s’adreça a infants i joves que pateixen un trastorn mental greu (TMG) o persistent en el temps, que comporta una repercussió significativa en les seves relacions psicosocials, o que presenten risc de desenvolupar un trastorn mental. I tot plegat associat a un entorn social i familiar de complexitat elevada.
L’objectiu de l’atenció que es fa a la Unitat Acompanya’m és promoure la recuperació de cada jove que hi viu i facilitar que torni al seu entorn social i de vida, tot evitant l’estigmatització i l’exclusió social. I ho fa oferint un tractament personalitzat i comunitari, que integra aspectes clínics, familiars, socials i educatius.
Formen l’equip d’atenció 45 professionals de diferents col·lectius especialitzats en salut mental i de l’entorn educatiu: psiquiatres, psicòlegs, infermeres i auxiliars d’infermeria, treballadors socials, educadors socials i mestres.
A Catalunya, un 4,7% de la població menor de 18 anys ha estat atesa en algun centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), és a dir uns 65.221 infants, adolescents i joves. I d’aquests menors atesos, un de cada vuit tenen un diagnòstic de trastorn mental greu.
D’altra banda, segons un estudi elaborat per la DGAIA l’any 2013 sobre infants i adolescents en mesura protectora i problemes de salut mental, es conclou que el 24% d’infants i adolescents atesos pateixen algun problema de salut mental.
 
El nou model d’atenció a la salut mental i addicions
L’atenció a la salut mental i les addicions són una prioritat per al Departament de Salut, i així es recull a les Estratègies de salut mental i addiccions 2017-2020.
Aquesta estratègia va acompanyada de l’increment pressupostari més gran de la història en l’àrea de salut mental, amb una inversió addicional de 70 milions l’any 2017, amb els quals s’han contractat més de 650 professionals dedicats a l’atenció a la salut mental i addiccions; més de la meitat amb perfils de psicologia, d’infermeria i d’educació social. Amb aquest increment, el pressupost en salut mental d’enguany s’eleva fins als 440 milions d’euros, el 62% del qual es destina a programes d’atenció comunitària per superar l’objectiu fixat per a l’any 2020 que és del 60%.
Per la seva banda, el Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, també treballa per promoure un model d’atenció integral en salut mental en la població infantil i adolescent vulnerable. En aquest sentit, inclou mesures com promoure el treball de prevenció en l’àmbit familiar quan hi ha problemes de salut mental o incrementar l’atenció a la salut mental d’infants als CSMIJ, entre altres.

4  

Imatges

Consellera Vergés i conseller El Homrani

Consellera Vergés i conseller El Homrani 5863

Consellera Vergés i conseller El Homrani

Consellera Vergés i conseller El Homrani 1682

Consellera Vergés i conseller El Homrani

Consellera Vergés i conseller El Homrani 1868

Consellera Vergés i conseller El Homrani

Consellera Vergés i conseller El Homrani 3479