La consellera consellera Artadi durant el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.

La consellera Artadi anuncia mesures del Govern perquè el Consell Nacional de les Dones de Catalunya esdevingui una veritable "àgora" del feminisme

query_builder   20 octubre 2018 14:36

event_note Nota de premsa

La consellera Artadi anuncia mesures del Govern perquè el Consell Nacional de les Dones de Catalunya esdevingui una veritable "àgora" del feminisme

  • Artadi ha presidit a la Seu Vella de Lleida el plenari del Consell on ha avançat la creació d’un grup de treball per “empoderar les dones” als mitjans de comunicació
 La consellera Artadi presideix el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a Lleida, amb la presidenta de l'ICD Núria Balada.
La consellera de la Presidència i Portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha anunciat avui a la Seu Vella Lleida que el Govern està preparant mesures per reformular el Consell nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), a les portes de la celebració l’any vinent del seu 30è aniversari. Artadi ha presidit el Plenari del Consell, on ha aprofitat per anunciar que l’Executiu modificarà el decret que regula aquest òrgan perquè esdevingui una veritable “àgora” del feminisme i “s’hi vehiculin les polítiques. Entenem que això és la veritable col·laboració publico-privada entre les entitats, les empreses, les persones que hi treballen cada dia i l’administració”.
 
La modificació d’aquest decret, que s’està treballant conjuntament amb les entitats, permetrà a l’entitat “ser més àgil, fomentar la participació i sobretot que sigui una via de canalització del què és l’activitat política. Tot això li donarà solidesa”.
 
El CNDC ha de servir també, segons la consellera de la Presidència, “perquè hi hagi la xarxa, perquè entre les diferents entitats tothom sumi, s’ajudi per poder treballar conjuntament en xarxa”.
 
La consellera de la Presidència ha anunciat la creació de nous grups de treball al voltant dels mitjans de comunicació “per empoderar la dona, però també perquè els mitjans de comunicació serveixin com una veritable eina transformadora del què és la cultura del patriarcat: una cultura que genera desigualtat, que s’ha avançat molt però que les dades continuen demostrant les grans diferències existents, inacceptables, entre dones i homes”.
 
D’altra banda, s’està avançant en la concreció del Pacte Nacional Contra la Violència Masclista. En aquesta qüestió ha estat contundent: “Aquí, avui ens conjurem per seguir avançant, en temes d’imatge, d’empresa i també aspectes que són els més extrems i dramàtics que tenen a veure amb la violència masclista, en col·laboració amb totes les entitats, perquè pugui donar resposta a les principals necessitats que tenim”.
 
Altres aspectes en què s’està treballant són la possibilitat d’atorgar un distintiu d’excel·lència a les empreses que incorporin la igualtat en la seva cultura, i el règim sancionador per assegurar que es compleixi.
 
El Consell Nacional de les Dones de Catalunya
 
El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) és l'òrgan de participació i consulta de l'Institut Català de les Dones (ICD) que integra representants de 393 entitats que treballen en programes en favor de la igualtat i la promoció de la dona, així com les diferents entitats de dones del territori català, per a les qüestions vinculades al Pla del Govern en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu.
 
Va ser creat juntament amb l’Institut Català de les Dones amb la Llei 11/1989, de 10 de juliol i actualment està regit pel Decret 65/2014, de 13 de maig, del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.
 
Les seves funcions són:
a) Promoure la participació i l'associacionisme de les dones i incentivar el treball en xarxa.
b) Ser consultat amb relació als objectius del Pla del Govern en matèria de polítiques de dones, valorar-ne el grau d'implementació i participar en l'avaluació de les seves intervencions.
c) Fer noves propostes a l’ICD sobre qüestions que afecten els col·lectius femenins i la igualtat efectiva de dones i homes.
d) Proposar la realització d'activitats, jornades i campanyes que facin visibles les aportacions de les dones a la societat i promoguin canvis per tal de reconèixer l'especificitat de la participació femenina en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu, i que tinguin per objectiu aconseguir, des de la perspectiva de les dones, avenços socials en qualsevol sentit.
e) Proposar els procediments adequats per participar activament en fòrums i debats que tinguin com a objectiu polítiques de dones o d'interès especial per a les dones.
f) Vetllar per incrementar la participació de les dones en els òrgans de govern i processos de presa de decisió, tant en l'àmbit públic com en el privat.
g) Emetre informes sobre temes d’interès per a les dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic o educatiu i que contribueixen a la sensibilització social dels drets de les dones, per iniciativa pròpia del Consell o a instància de l’ICD o d’altres organismes.
 
Els grups de treball actuals i les seves coordinadores són:
·       Dones amb Discapacitats
·       Dones Grans
·       Dones, Empresa i Economia
·       Dones Migrades i Refugiades
·       ODS i Agenda 2030
·       Participació Internacional
·       Salut
·       Violències masclistes
 
El CNDC, des de l’any 1999, té reconegut l’estatus consultiu en el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC). Des de llavors, està representat en les sessions anuals de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) participant activament amb declaracions escrites, intervencions orals i actes paral·lels emmarcats en el fòrum que organitza el Comitè d’ONG sobre la Condició de la Dona/NY.
 
Enguany, la delegació de representants del CNDC, encapçalada per presidenta del CNDC, Núria Balada, va presentar a l’ONU les estratègies que s’han incorporat a Catalunya a través del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible amb una mirada de gènere en totes les polítiques públiques.
 
 
 
 

3  

Imatges

La consellera Elsa Artadi durant el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a Lleida, amb la presidenta de l'ICD Núria Balada.

La consellera Elsa Artadi durant el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a Lleida, amb la presidenta de l'ICD Núria Balada. 103

La consellera Elsa Artadi durant el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a Lleida (2)

La consellera Elsa Artadi durant el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a Lleida (2) 76

La consellera Elsa Artadi durant el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a Lleida (1)

La consellera Elsa Artadi durant el plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a Lleida (1) 66

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined