• El vicepresident ha presidit avui la formalització del traspàs de l’antic centre penitenciari de Figueres a Ensenyament per construir-hi l’escola Carme Guasch
  • Ha assegurat que l’ensenyament serà una de les prioritats dels Pressupostos de la Generalitat per al 2019
Fotografia de la sigatura
“Tanquem presons i obrim escoles, perquè cap ciutadà del nostre país hagi d’acabar privat de llibertat”. Així de contundent s’ha mostrat el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, en la signatura del conveni pel traspàs del centre penitenciari de Figueres al Departament d’Ensenyament perquè hi construeixi la nova escola Carme Guasch. L’acte de lliurament i recepció ha tingut lloc aquest matí a l’antiga presó de Figueres i ha comptat amb la presència dels consellers de Justícia i Ensenyament, Ester Capella i Josep Bargalló; el delegat del govern a Girona, Pere Vila, i el director general del Patrimoni, Francesc Sutrias.
 
Durant l’acte, Aragonès ha remarcat que “l’aposta clara del govern per l’ensenyament és la millor garantia que no haguem d’obrir noves presons”. En aquest sentit, ha assegurat que l’ensenyament serà una de les prioritats dels Pressupostos de la Generalitat per al 2019. “El curs d’enguany tenim 7.000 mestres més que el 2015 i hem de consolidar com a treballadors fixes els mestres que estaven en situació d’interinitat fins a aquest any”, ha explicat.
 
El vicepresident ha volgut recordar el vicepresident Junqueras “que sempre diu que l’ensenyament públic ha de generar una ciutadania crítica i unes noves generacions que tinguin totes les oportunitats de futur”. I també ha dedicat unes paraules a evocar la figura de Carme Guasch, “una de les escriptores figuerenques més importants dels darrers anys, que va dedicar tota la seva vida a la docència”.
 
Una presó reconvertida en escola
 
El Centre Penitenciari de Figueres es va tancar el 2010 quan es va dotar el municipi del nou Centre Penitenciari Puig de les Basses. Posteriorment, l’espai va passar a mans de la Direcció General de Patrimoni; i el Departament d'Ensenyament va sol·licitar poder disposar del centre amb finalitats educatives. Avui, amb la formalització del traspàs, l’antiga presó passarà a mans d’Ensenyament, que convertirà l’edifici en la futura escola Carme Guasch.
 
L’escola Carme Guasch és un centre de dues línies –de P3 a 6è de primària- que va néixer l’any 2006, i des d’aleshores duen a terme l’activitat lectiva en mòduls prefabricats. L’escola té actualment 453 alumnes d’infantil i primària i 28 docents. La nova escola Carme Guasch ocuparà el solar dels patis i del perímetre de l’antiga presó i conviurà amb el vell edifici, que es conservarà en tractar-se d’un edifici protegit.
 
L’escola du el nom en memòria de la figuerenca Carme Guasch, considerada una de les escriptores empordaneses més importants del segle XX. Va dedicar tota la seva vida a la docència i, en concret, a l’ensenyament de la llengua i la literatura, però sense deixar mai d’escriure.
 
El centre penitenciari té un cos extern, de figura rectangular, situat al voltant d’un pati central, amb dues plantes en les parts laterals i una planta en la part central. Des del pati del cos s’accedeix al recinte que envolta tot el recinte. Pel que fa al centre penitenciari, es compon d’un cos rectangular de dues plantes i d’aquest, en surt un altre de forma trapezoïdal que separa els dos patis. 
 
El Departament de Justícia va tancar l’antiga presó de Figueres el 26 de juny de 2014. La presó es va inaugurar el 1917 i va funcionar com a tal durant 97 anys. Tenia capacitat per a 150 interns, repartits en 57 cel·les. L’antiga presó de Figueres és un edifici catalogat i ubicat al carrer Sant Pau, entre els carrers Sant Jordi i Albert Cotó. L’immoble ocupa un solar de 10.284 metres quadrats i en té 4.494 de superfície construïda. L’antiga presó va quedar obsoleta. Fa quatre anys, la Generalitat la va substituir per Puig de les Basses, un centre penitenciari d’última generació, ubicat al mateix terme municipal.
 

3  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 146

Fotografia (2)

Fotografia (2) 95

Fotografia (3)

Fotografia (3) 75

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 31