Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta del pla INUNCAT i demana restringir la mobilitat a les zones més afectades per les tempestes

query_builder   15 novembre 2018 20:13

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta del pla INUNCAT i demana restringir la mobilitat a les zones més afectades per les tempestes


  • El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 1.363 trucades per 962 incidències relacionades amb les pluges sobretot al Vallès Occidental, Barcelonès i Baix Llobregat
  • Les intenses pluges han provocat nombroses incidències de trànsit i esllavissades, així com també l’augment de rieres que normalment baixen sense aigua
  • Les barreres de l’autopista C-16 a Sant Vicenç de Castellet s’han obert per tots els vehicles degut a l’afectació per esllavissades a les C-58
  • El pla INUNCAT es manté activat en ALERTA atès que les tempestes es mantindran encara les properes hores així com les incidències generades
  • A Viladecavalls (Vallès Occidental) ha cedit un talús que ha obligat a evacuar diverses cases
 
 
Protecció Civil de la Generalitat manté en ALERTA el pla INUNCAT per les intenses pluges que han afectat durant tot el dia gran part de Catalunya i que han de seguir afectant molts punts del país generant incidències sobretot al litoral i prelitoral central.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les pluges han de seguir afectant, i fins demà al matí, a totes les comarques del litoral i prelitoral sobretot de Barcelona i desplaçant-se cap a Girona. A partir de demà les pluges ja s’aniran retirant.
 
Pel que fa a l’increment del cabal de rius i rieres, és especialment important l’augment del cabal del riu Fluvià, que ha superat el llindar de perill a Esponellà amb un cabal de 369 m3/s i té tendència creixent; i també el riu Llobregat i les rieres de Rubí, Caldes, Ripoll i el riu Sec i altres cursos fluvials de la zona metropolitana de Barcelona que porten cabals molt elevats i que poden afectar les zones inundables més properes.  
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 1.363 trucades per 962 incidències relacionades amb les pluges des de la passada matinada i fins a les 20 hores. La majoria de trucades s’han fet des del Vallès Occidental (717), Barcelonès (276) i Baix Llobregat (165). Per municipis, les trucades s’han realitzat sobretot des de Rubí (257), Barcelona (215), Terrassa (156) i Sant Cugat del Vallès (125)..
 
D’aquestes trucades al 112, els Bombers de la Generalitat han atès 423 avisos per pluja fins a les 18 hores. La major part dels serveis estan relacionats amb esllavissades, caigudes parcials de murs, revisió de vies amb fang i pedres i retirada d’arbres tombats en diferents punts. També s’ha fet assistència a diversos vehicles que havien quedat aturats enmig de bassals o de camins plens de fang.
 
Per Regions d’Emergències, s’han atès 233 avisos a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, (on les poblacions més afectades han estat Terrassa i Rubí);  139 a la Metropolitana Sud, 17 a Regió d’Emergències de Girona, 14 a la Regió de les Terres de l’Ebre i 14 també a la Regió d’Emergències Centre, 5 a Tarragona i 1 a la Regió d’Emergències de Lleida. Mentre estigui activada l’alerta del pla Inuncat, els Bombers de la Generalitat han reforçat els Parcs de totes les Regions afectades pel temporal. Els Parcs de Bombers funcionaris, un total de 12, han incrementat en 2 o 3 bombers, segons el cas, el personal de guàrdia. També s’han obert 19 Parcs de Bombers voluntaris de totes aquestes cinc Regions d’Emergència. Igualment, s’ha dotat d’un comandament més en les seus centrals de cada Regió.
 
Com a servei destacat de les últimes hores, els Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra estan treballat en la recerca d'un home que hauria caigut (segons testimonis oculars) a la riera de Sant Ferriol a la Garrotxa aquesta tarda. Hi estan treballant 6 dotacions dels bombers amb els GRAE fent recerca intensiva, i patrulles dels Mossos d'Esquadra.
 
A Viladecavalls ha cedit un talús al carrer Anna Frank que ha obligat a desallotjar 10 cases i 2 blocs de pisos. El municipi ha activat el seu pla d’emergències municipal i s’ha fet càrrec de les persones evacuades (una quarantena de persones).
 
Pel que fa talls de llum a causa de les pluges, es mantenen 1.097 abonats afectats al municipi de Terrassa i 2.622 al barri de Sant Martí de Barcelona.
 
L’ajuntament de Barcelona ha activat en fase d’alerta el pla municipal d’emergència per insuficiència drenant a causa de les pluges registrades les últimes hores.
 
Durant tot el dia hi ha hagut nombroses afectacions ferroviàries tant a les línies de Ferrocarrils de la Generalitat com de Renfe. En aquests moments la situació ja es troba normalitzada tot i que es mantenen els retards.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que s’han obert les barreres del peatge de la C-16 a Sant Vicenç de Castellet (Bages) per descongestionar de vehicles la C-58.
 
Les afectacions en aquests moments són:
 
3 Vies tallades per #Esllavissades:
C-55 Abrera direcció nord cap a Manresa per esfondrament (ha aparegut esvoranc a la via)
C-58 Vacarisses direcció Barcelona
B-120 Olesa Montserrat en ambdós sentits

5 vies amb pas alternatiu o talls de carrils #Esllavissades:
C-58 Vacarisses direcció Manresa, un carril tallat
N-230b Pinell de Brai, ambdós sentits, un carril tallat
C-1414 Esparreguera, pas alternatiu
B-151 Castellbisbal
C-243c Terrassa, caiguda arbre a la via

3 vies tallades per #Inundacions:
TP-3311 La Sènia-La Galera
N-260 Sales de Llierca, desviaments per l’A-26 per bassal d’aigua
C-150a Porqueres
 
 
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès durant el dia d’avui 20 incidents. La majoria han estat en relació a vehicles aturats en zones inundades, una petita inundació de l’escola de Vallirana amb l’evacuació del centre, murs caiguts i en un cas un vehicle arrossegat en una riera (Sentmenat). No hi ha hagut afectats de gravetat
 
Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined