Joguet
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha inaugurat aquesta tarda les noves sales del Museu del Joguet de Catalunya a Figueres, a l’Alt Empordà, el fons del qual està format principalment per jocs i joguets industrials de finals del segle XIX fins als nostres dies.
 
Durant la inauguració, la consellera de Cultura ha recordat una anècdota de Franz Kafka, una autor que segons ella mateixa ha reconegut “no és pas un autor que no inclouríem potser en els jocs o la tendresa”, per recordar el poder evocador de la imaginació i la joguina. La consellera ha recordat els anys en què “Kafka treballava en una companyia d’assegurances, Assicurazioni Generali, i quan sortia de la companyia i abans de anar-se’n a casa, normalment, com que era metòdic i feia les mateixes coses, anava a un parc on hi havia nens que jugaven. Ell, els nens se’ls mirava amb una certa distància, ja que eren criatures que no comprenia gaire bé, però un dia es va commoure vivament per una nena que plorava”. Quan dies després Kafka va saber que la nena plorava per haver perdut la seva nina, l’escriptor de Praga es va empescar un seguit d’historietes, il·lustrades amb postals, per fer creure a la nena que la seva nina no s’havia perdut, si no que estava viatjant pel món. “I cada dia va seguir explicant-li una historieta dels llocs que ell li narrava que visitava la nina, cosa que va fer que la nena estigués encantada que la seva nina pogués veure món i començar una nova vida viatjant” . Amb l’anècdota, la consellera ha volgut recordar que “la força de la imaginació és subsegüent a tot el que tenim aquí, en aquestes sales del Museu del Joguet, i que és un motor per a la vida”.
 
Borràs també ha recordat ‘Incerta Glòria’ en el dia de l’aniversari del seu autor, Joan Sales, que va néixer un 19 de novembre, per recordar que “ la novel·la inclou, un moment, per nadal, en què els protagonistes, que estan en el front d’Aragó, es posen a jugar un partit de futbol, i aturen l’activitat per fer del joc una forma d’agermanament i de civilització”, evocació que ha  permès a la consellera “celebrar moltíssim que Catalunya tingui un Museu dedicat al Joguet i que des del Departament de Cultura s’hagi pogut fer aquesta contribució a la seva existència i que converteixi a Figueres en capital mundial de la Joguina.  
 
El Museu es va inaugurar el 18 de juny del 1982, a l’antiga casa pairal del baró de Terrades, per iniciativa del col·leccionista figuerenc Josep M. Joan i Rosa que, des de començament dels anys seixanta, ha anat col·leccionant tota mena de jocs i joguines, antics i moderns, fabricats bàsicament a Catalunya i al País Valencià, així com documentació que s’hi relaciona.
 
L’edifici va ser completament reformat i adequat com a museu entre els anys 1995 i 1998, i a finals d’aquell any va reobrir amb l’exposició permanent, instal·lada només a la primera planta de l’edifici. La manca de pressupost va fer que s’ajornés sense data el muntatge i l’obertura al públic de l’exposició permanent de la segona planta, en la qual l’any 2015 es poder inaugurar una de les sales, dedicada a una gran maqueta ferroviària, amb l’ajut de Ferrocarrils de la Generalitat.
 
Ara, gràcies al suport del Departament de Cultura, s’ha pogut muntar la segona planta, que inclou 29 nous àmbits que, en general, proposen al visitant una reflexió sobre els jocs i els joguets i els seus límits. La inauguració de les noves dependències suposa una ampliació de de l’espai exposat de gairebé el 19% (204 m² nous) i la incorporació a la col·lecció permanent de 1.456 nous objectes. Amb aquesta incorporació, el museu mostra més de 7.000 jocs i joguets en una extensió de 1.350 m² d’exposició i s’arrodoneix el discurs del Museu del Joguet de Catalunya.
 
La remodelació ha estat realitzada tenint en compte tots els criteris necessaris per garantir l’accessibilitat física. Les noves sales incorporen nous àmbits que inclouen una selecció dels fons del Museu de joguets fets pels infants Sahrauís als camps de refugiats de Tindouf (Algèria), i un ampli fons de joguets per a invidents, amb una selecció d’aquests jocs adaptats; un apartat dedicat als joguets i els jocs que acompanyaren els exiliats i refugiats republicans després de la Guerra Civil espanyola.
 
El nou muntatge ha estat finançat pel Departament de Cultura, mitjançant una subvenció directa de 25.000 euros del pressupost del 2017.
 
El Museu és de titularitat privada, gestionat per la Fundació privada Museu del Joguet de Catalunya. En la fundació hi participen l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Generalitat de Catalunya, a través del director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona.