• El conseller d’Ensenyament ha fet un balanç de l’inici del curs 2018-2019 al Parlament, en la compareixença en la Comissió d’Ensenyament
 
  • Bargalló: “Cal un nou pressupost del Departament per poder abordar les noves construccions, ampliar la plantilla de personal, desplegar el decret d’escola inclusiva i tornar a fer efectiu el finançament de l’educació de 0 a 3 anys”
 
HC Compareixença Parlament 20.11.18
El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha anunciat avui que “per aquest curs 2018-2019 preveiem destinar al voltant de 78 milions d’euros als ajuts de menjador escolar, que suposa un increment de 6 milions més que el curs passat”. Així ho ha avançat durant la compareixença en la Comissió d’Ensenyament al Parlament, on ha fet balanç de l’inici del curs 2018-2019, on també ha destacat la necessitat de disposar d’un pressupost per poder donar resposta a les diferents necessitats del sistema educatiu a Catalunya.
 
Bargalló ha exposat que, “de moment, Ensenyament ha atorgat 120.899 ajuts de menjador, el que suposa 12.209 beques més que el passat curs per les mateixes dates”. Alhora, ha precisat que del total d’ajuts atorgats, 22.852 ajuts corresponen al 100% del preu del menjador, i 98.047 al 50% del cost del servei. El conseller ha recordat que es tracta d’una partida oberta, i per tant s’atendran les situacions que sobrevinguin durant el curs i que compleixin els requisits d’accés als ajuts.
 
El titular d’Ensenyament ha actualitzat les dades del nou curs, que finalment “ha començat amb 1.574.193 alumnes, un total de 8.176 més que el curs anterior”. L’augment principal es dona a l’educació secundària, que creix en 10.024 alumnes i, per contra, baixa la matrícula a infantil i primària en 4.195. També creix la formació professional en 3.985 alumnes. “Aquestes dades es mantenen estables respecte els darrers anys, i reflecteixen l’evolució demogràfica actual”, ha subratllat Bargalló. També ha remarcat ”l’estabilitat de l’ensenyament a distància, que no ens satisfà, creiem que hi ha una oferta que cal millorar i per la qual hem previst mesures”.
 
Per fer font a l’increment d’alumnat, “Ensenyament ha ampliat la plantilla de professorat amb 690 docents, de tal manera que la xifra de mestres i professors de centres públics és de 71.865 persones”, ha declarat el conseller Bargalló. En aquest sentit, ha reconegut que la pròrroga pressupostària ha dificultat l’increment de plantilla, però que ha estat necessària per cobrir les necessitats d’escolarització i per donar una millor atenció educativa a l’alumnat.
 
També sobre el professorat, Josep Bargalló ha destacat que “hem aconseguit que un 81% del professorat continuï treballant en el mateix centre, amb una mobilitat inferior al 20%, i que aquesta estabilitat hagi estat conseqüència de les places de perfil professional vinculades al projecte educatiu de centre”. Ha recordat que “aviat convocarem 5.100 places d’oposicions, actuació que forma part del pla d’estabilitat del professorat” i “anunciarem que aquesta convocatòria anirà acompanyada d’alguns canvis, d’adequar més el model d’oposicions a l’ensenyament competencial i a la pràctica, que estem acabant de perfilar en el marc de la taula mixta amb els sindicats”.
 
El conseller d’Ensenyament ha explicat que el curs actual “s’han creat 20 centres nous, la majoria instituts per donar solució a l’increment d’alumnes a la secundària”. També hi ha hagut obres a 16 centres, “amb una inversió global de 68 milions d’euros, al marge de 34 milions addicionals per a 369 obres de reforma, millora i ampliació de centres”, ha informat el titular d’Ensenyament. Així mateix, ha recordat que “tot i el retard de les obres per l’aplicació del 155, amb 21 centres en què havíem assumit conjuntament el risc amb els ajuntaments, amb un pla B en tots els casos, hem treballat per a què el curs s’iniciés amb tota la normalitat possible”.
 
Pel que fa a les polítiques educatives que s’implanten aquest curs, Josep Bargalló ha destacat “la lluita contra la segregació a través del pacte impulsat amb el Síndic de Greuges”. El conseller ha manifestat que “aquesta lluita contra la segregació s’ha iniciat amb la modificació del decret d’admissió d’alumnat, que properament s’aprovarà a Govern, i amb la redacció d’un nou decret d’admissió d’alumnat”. De fet, de cara al curs que ve, s’introduirà en la preinscripció alguns canvis com l’eliminació de la puntuació per malaltia crònica del sistema endocrí, digestiu o metabòlic i la puntuació per pare, mare, tutor o germans que han estat escolaritzats al centre.
 
El conseller Josep Bargalló també ha afirmat que, quan es disposi de pressupost “es vol fer efectiu el finançament de les places públiques de 0 a 3 anys; i que s’està elaborant un nou decret de menjador escolar que permeti transformar aquest servei en un espai educatiu”. En el mateix sentit, ha explicat que el Departament ha obert els darrers dies un espai de participació al web per recollir propostes i suggeriments sobre com hauria de ser l’espai de menjador.
                                                                                   
“És evident que, per a què aquest curs esdevingui absolutament normal, cal un nou pressupost del Departament a partir del qual es puguin abordar les noves construccions proposades pel territori, ampliar la plantilla de personal, desplegar el decret d’escola inclusiva amb un nombre adequat de professionals i tornar a fer efectiu el finançament de l’educació de 0 a 3 anys”, ha conclòs el conseller Bargalló.
 
 
20 de novembre de 2018
 

1  

Imatges

Compareixença inici de curs 20.11.18

Compareixença inici de curs 20.11.18 115

1  

Fitxers adjunts

Dossier compareixença inici de curs 20.11.18

Dossier compareixença inici de curs 20.11.18
PPT | 1332