• Els diferents programes i formacions tenen per objectiu treballar per prevenir i detenir les relacions abusives de parella, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
fp
El Departament d’Ensenyament, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, posa a disposició a l’espai web de l’xtec els diferents recursos i propostes d’actuacions que els centres educatius tenen al seu abast, per tal que puguin treballar en la prevenció i la detecció de les relacions abusives de parella. Les diferents actuacions s’emmarquen en el Pla per a la igualtat de gènere del sistema educatiu, que recull les actuacions i propostes necessàries per garantir la prevenció, la detecció i la intervenció en l’abordatge de la violència masclista des de l’educació.
 
Escoles i instituts tracten la coeducació i la lluita contra la violència de gènere de forma transversal i continuada en el currículum. D’aquesta manera, es vol promoure un canvi d’actituds i comportaments per part dels infants i joves. Alhora, es posa en valor la relació i influència del grup d’iguals com a element bàsic en la prevenció i detecció d’aquestes situacions de violència envers les dones.
 
Les actuacions que durant aquests dies estan duent a terme els centres educatius en motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones són:
.  
·         Ampliar els recursos didàctics coeducatius i no sexistes, i compartir a les xarxes referències bibliogràfiques, fotografies, contes o llibres.
·         Difondre fotos o vídeos  de les actuacions realitzades al twitter amb l’etiqueta #obrimelsulls25N -amb menció @xtec-.
·         Adherir-se a l’acció de sensibilització Orange the world UN Women
 
Recursos dels centres educatius
 
El Departament porta a terme un conjunt d’actuacions i de recursos basats en els pilars de l’escola inclusiva, en la coeducació, en la igualtat de drets, en l’equitat, en els valors i en el respecte a la diferència, com a eix fonamental en la prevenció de la violència masclista.
 
Curs de prevenció de la violència masclista en l’àmbit educatiu. Materials formatius de lliure accés per donar a conèixer el marc conceptual i legal de la violència masclista, facilitar-ne la detecció i dotar d’eines per la prevenció, detecció i intervenció per al seu abordatge en l’àmbit educatiu.
Projecte de Convivència (PdC). Coeducació. En el marc del Projecte de convivència, dins de l’apartat de Coeducació, el Departament d’Ensenyament ofereix aquesta aplicació on els centres poden fer la diagnosi del centre en matèria de coeducació, conèixer les propostes d’actuació i accedir als recursos necessaris per dur-la a terme.  
Coeducació. Recursos en gestió de conflictes i prevenció de violència masclista. S’ofereixen recursos pedagògics sobre coeducació per promoure l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe i prevenir la violència masclista.
Programa Estimar no fa mal: materials de sensibilització adreçats a personal docent. L’Institut Català de les Dones ha elaborat aquest material per ajudar a desenvolupar actuacions preventives de caràcter pedagògic o formatiu encaminades a evitar o reduir la incidència de la violència masclista.
Pam a pam. Coeduquem. Material didàctic per al professorat del cicle formatiu de grau superior d’Educació infantil.
 
25 de novembre de 2018