• El cap de l’Executiu recorda que “anem amb una mà lligada a l’esquena” perquè “el dèficit fiscal és un dèficit social”

Fotografia de familia amb els guardonats
Els presidents Torra i Torrent amb els guardonats a la Nit de l'Ara (Fotografia: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Quim Torra, anuncia “des de la prudència necessària” que “som a prop d’un acord amb els representants sindicals de la sanitat”. “Un acord al que arribem després d’hores i hores de negociacions i d’haver-hi posat tot el nostre màxim esforç i compromís durant tots aquests dies”, ha afirmat. El president Torra ha fet aquestes declaracions durant La Nit de l’Ara, que s’ha celebrat al Palau de la Música Catalana, on ha agraït “l’esforç de tothom” i ha recordat que “això no s’acaba aquí i hem d’avançar en la resta de negociacions obertes i ser capaços de resoldre-les en benefici de tots”. El cap de l’Executiu ha aprofitat per recordar que “per l’èxit d’una negociació cal més discreció que no pas espectacle públic”. 

El president de la Generalitat ha assegurat que “les reivindicacions que s’expressen al carrer” són “justes, lògiques, necessàries i oportunes. I, sobretot, legítimes” i ha precisat que “el grau d’implicació social a Catalunya és un fet que ens hauria d’enorgullir a tots”. “No és la República la que ens portarà els drets civils, socials i nacionals que anhelem, sinó que és la lluita per aquests drets la que ens portarà”, ha afirmat.

En referència les reivindicacions dels darrers dies, ha recordat que “tant jo com el govern que presideixo hem vetllat en tot moment perquè  es puguin respondre amb tot l’esforç i transparència possible tenint en compte les greus i evidents limitacions financeres”. Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha explicat que està treballant amb el vicepresident i el conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, així com les conselleres i consellers més afectats per la vaga en un pla de reacció i una resposta als col·lectius de metges, bombers, mestres, estudiants i funcionaris “a l’alçada dels valors republicans que propugnem”

“El dèficit fiscal és un dèficit social”

De totes maneres, en paraules del president Torra, “no podem deixar de recordar en tot moment que anem amb una mà lligada a l’esquena” perquè “el dèficit fiscal és un dèficit social”. En aquest sentit, ha explicat que el dèficit fiscal de Catalunya equival al 8% de la riquesa del país, una xifra que es manté constant des de l’any 1986. “Cada any regalem a l’Estat l’equivalent a tota la despesa de salut, ensenyament, treball, afers socials i famílies”, ha afegit i ho ha titllat de “salvatjada immoral” i “autèntica indecència”.  Segons el cap de l’Executiu, també cal tenir en compte que “l’Estat ha obligat a les comunitats autònomes a reduir la despesa molt més que no s’ha obligat a ell mateix” i que “el model de finançament va caducar aviat farà cinc anys”. Un finançament que “els defensors de complir la legalitat i l’Estat de Drets per damunt de cap escrúpol s’han negat a actualitzar i renovar”, ha sentenciat tot afegint que l’única manera de resoldre “aquesta situació d’asfíxia que vivim” és “amb una República independent que es faci responsable dels seus actes i que pugui servir amb eficiència i qualitat als ciutadans que l’han creada”

“No fem la república per qüestions simbòliques”

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha recordat que “3 de cada 4 euros de la Generalitat es destinen a la despesa social”. “Ja n’hi ha prou d’enganyar la gent dient que gastem els diners amb la nostres dèries”, s’ha lamentat afirmant que “no és cert sobretot perquè el nostre projecte polític és, per damunt de tot, un projecte social” “No fem la República per qüestions simbòliques”, ha reblat.
 
El cap de l'Executiu també ha tingut paraules de record pels presos polítics i exiliats i ha reiterat que "el que està passant en aquest país no és acceptable, és l'experiència de l'intolerable", ha dit, i ha afegit: "tot el país hem de ser capaços d'enfrontar-nos hi i donar-hi una resposta".

El president Torra ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció a La Nit de l’Ara, un acte al que també hi ha intervingut el president del Parlament, Roger Torrent, i la directora del diari Ara, Esther Vera. Durant l'acte, que ha esta presentat pel director audiovisual del diari, Antoni Bassas, s’ha lliurat el Premi d’Emprenedoria Ignasi Pujol a  l’empresa HolaLuz i el Premi a la Iniciativa Social Tatiana Sisquella a l’entitat Els Amics de la gent gran.

1  

Imatges

Fotografia de família amb els guardonats

Fotografia de família amb els guardonats 2437