Departament de Salut

L'1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida

Salut Pública encoratja la societat a participar en una resposta conjunta i positiva per fer front al VIH

query_builder   30 novembre 2018 15:31

event_note Nota de premsa

L'1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida

Salut Pública encoratja la societat a participar en una resposta conjunta i positiva per fer front al VIH

  • A Catalunya, s’estima que 31.334 persones viuen amb el VIH
El lema del Dia Mundial de la Sida 2018: Un esforç conjunt, una resposta positiva
Atenció de la salut universal i equitativa des de l’orientació dels drets sexuals i incorporant la perspectiva de gènere; promoció de la recerca i la innovació; lluita per eliminar obstacles com la serofòbia. Són alguns dels objectius plantejats enguany entorn al Dia Mundial de la Sida, celebrat des de fa més de 30 anys cada primer de desembre.
 
A Catalunya, s’estima que 31.334 persones viuen amb el VIH. Durant l’any 2017, el nombre provisional de nous diagnòstics de VIH ha estat de 578, una xifra inferior a la dels darrers anys. Pel que fa a la taxa d’incidència actual del infecció, és de 8,1 casos per cada 100.000 habitants. Els homes representen el 86% del total de casos, amb una taxa de 14,5 casos per 100.000 habitants mentre que les dones presenten una taxa de 2,9 casos per 100.000 habitants. Quant a la mitjana d’edat de les persones que viuen amb el VIH és de 36 anys.
 
La reducció en el nombre de nous diagnòstics del VIH durant el darrer any es deu en part a una disminució i retard en la declaració, però també reflecteix l’efecte de la disminució de la transmissibilitat poblacional a causa de la incorporació dels tractaments universals l’any 2015.
 
Segons dades del CEEISCAT (Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya) i pel que fa a la principal via de transmissió, cinc de cada deu diagnòstics van ser en homes que tenen sexe amb altres homes (54%) i gairebé tres de cada deu (27%) van ser en homes i dones heterosexuals.
 
D’altra banda, un 12% de les persones infectades encara ho desconeix i el 44% dels nous diagnòstics complien criteris de diagnòstic tardà.
 
 
Un manifest que compta amb la implicació de més de 130 entitats
Enguany, 132 entitats públiques i privades s’han sumat al manifest que ha promogut l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) amb motiu del 31è Dia Mundial de la Sida. Amb el títol “L’esforç conjunt cap a una resposta positiva”, l’escrit aposta per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida. L’efemèride serveix perquè persones i institucions de tot el món uneixin esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. Aquest esdeveniment brinda a tots els coparticipants, tant públics com privats, una de les oportunitats més clares per donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció en els països amb més prevalença i també de la resta del món.
 
La desinformació condueix a la discriminació, a l’empitjorament de la salut pròpia i la dels altres i a un empobriment com a societat. El dret a viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH, ve acompanyat del deure de treballar per aconseguir-ho. L’ASPCAT desplega programes per fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH, fent difusió de les estratègies que estan a l’abast de la població per fer front a aquesta infecció.
 
 
La resposta al VIH a Catalunya
A Catalunya es treballa per garantir una atenció de la salut universal i equitativa, també en el cas del VIH, que incorpora la perspectiva de gènere, la promoció de la recerca i la innovació.
 
En aquest sentit, la creació del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les Hepatitis Víriques, i el desplegament del Pla d’Acció enfront del VIH i les altres ITS 2016-2020, ambdós aprovats per Acord de Govern, són un clar exemple que el VIH és una prioritat a Catalunya.
 
D’altra banda, es continua demostrant que es imprescindible comptar amb la participació de persones afectades, la societat civil, el sector privat i els organismes governamentals per cocrear polítiques públiques eficients i assolir els objectius programats: millorar el monitoratge i l’avaluació i establir innovacions en la recerca; reduir la incidència i el retard diagnòstic; millorar l’atenció integral i la qualitat de vida de les persones afectades i promoure una resposta social constructiva fomentant la inclusió social i fer front a l’estigma.
 
El desplegament d’estratègies que permeten el seguiment de l’evolució, la promoció de l’educació per a la salut, la prevenció de l’aparició de nous casos, la seva detecció i tractament precoç són presents al nostre país, amb especial èmfasi a les que faciliten que totes les persones puguin conèixer el seu estat serològic, la qual cosa permetrà el ràpid accés als tractaments i una disminució dràstica de la possibilitat de transmissió.
 
El pla per a l’accessibilitat al preservatiu (més de 2.000.000 d’unitats distribuïdes); la provisió de material divulgatiu adaptat a les noves tecnologies; els programes d’intercanvi de xeringues (878.421 xeringues distribuïdes a través de 471 agents); el suport tècnic i econòmic a projectes de prevenció desplegats per entitats comunitàries (1.359.898 euros a 68 projectes de 32 entitats); la diversificació de l’oferta per a la realització de la prova de detecció del VIH (13.432 proves realitzades en 12 ONG, 3.395 proves a 127 farmàcies i més de 300.000 proves fetes a la xarxa sanitària); la formació continuada dels professionals que participen en l’atenció a les persones que viuen amb el VIH; o la garantia de l’accés ràpid al sistema sanitari de totes les persones afectades són algunes de les actuacions que formen la resposta continuada de la nostra societat al VIH.
 
 
Objectiu d’ONUSIDA: acabar amb la sida l’any 2030
La comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia com a amenaça per a la salut pública al 2030, objectiu que forma part de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides.
 
El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 36,9 milions de persones VIH positives a tot el món i 1,8 milions de nous diagnòstics durant el 2017. A l’Estat espanyol, durant l’any 2016 es van declarar 3.353 nous casos.
 
ONUSIDA ha establert l’objectiu 90-90-90 com a meta a assumir per al 2020. Aquest objectiu planteja que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, que el 90% d’aquestes estiguin en tractament i que el 90% d’aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable. A Catalunya, les xifres en relació a aquest objectiu són 88-90-91.

1  

Imatges

El lema del Dia Mundial dela Sida 2018: Un esforç conjunt. Una resposta positiva

El lema del Dia Mundial dela Sida 2018: Un esforç conjunt. Una resposta positiva 3843

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined