Govern

Lliurat el Premi Especial COE 'Juan Antonio Samaranch' a Josep Lluís Vilaseca, "el pare del model esportiu català"

query_builder   10 desembre 2018 15:03

event_note Nota de premsa

Lliurat el Premi Especial COE 'Juan Antonio Samaranch' a Josep Lluís Vilaseca, "el pare del model esportiu català"

Josep Lluís Vilaseca ha rebut avui al Palau de Pedralbes de Barcelona el Premi Especial COE “Juan Antonio Samaranch” que el Comité Olímpico Español li ha lliurat en un acte presidit pel secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el president del COE, Alejandro Blanco. Gerard Figueras ha assegurat que la distinció fa justícia als mèrits del “pare del model esportiu de Catalunya, que manté l’èxit després de 40 anys”.
sge
Foto: Jordi Estruch
Acompanyat de nombroses personalitats del món esportiu, social i polític, Josep Lluís Vilaseca ha rebut emocionat el màxim guardó que el COE entrega anualment des del 2010 a personalitats del món de l’esport per reconèixer la integritat personal i professional, a partir dels valors de l’esport i l’olimpisme.  
 
“Avui reconeixem Josep Lluís Vilaseca, el pare d'un model esportiu català d'èxit, que ell va construir i que encara es manté vigent després de 40 anys”, ha afirmat el secretari general de l’Esport, que ha apuntat, d’altra banda, les formes que han acompanyat la figura de Vilaseca: “Ha estat tot un senyor, sempre amb el diàleg com a principi bàsic i l'esport com a prioritat".
 
Gerard Figueras ha aprofitat les virtuts en el vessant humà de Vilaseca, de 88 anys, per assegurar que l’acte d’avui, organitzat pel COE i la Secretaria General de l’Esport, és un “missatge d’esperança” i de “diplomàcia esportiva” en els moments que viu actualment el país, i demostra que “l’esport és un camp que obre portes al diàleg des del respecte”.
 
Al seu torn, Josep Lluís Vilaseca ha agraït el premi i la presència del públic durant l’acte, lloant, en primer lloc, la figura de Joan Antoni Samaranch, “la persona que més ha fet per l’esport”, i afirmant, després, que "l’esport no té fronteres i amb el diàleg s'arriba a tot arreu". Després d’escoltar un vídeo de felicitació enregistrat a càrrec de Pere Miró, director general adjunt del Comitè Olímpic Internacional, l’homenatjat també s’ha mostrat “orgullós” que el dirigent català del COI hagi arribat a aquest alt càrrec.
 
Miró afirmava en el missatge que Vilaseca “ha estat el millor dirigent de la història de l'esport català, i un mirall pels que volen seguir el seu camí". El mateix COI, de mans d’Alejandro Blanco i Gerard Figueras, li ha lliurat un  obsequi com a reconeixement a la seva dedicació.
 
Durant l’acte, també ha intervingut Alejandro Blanco, pel qual l’homenatge d’avui reconeix “una trajectòria però també tot el que ens has ensenyat. El que has fet no es pot resumir en un paper, has estat un home d’èxit. Els teus valors i principis, i l'excel·lència que portes en el teu ADN han marcat la teva carrera”, ha dit, abans de concloure que “gràcies a tu serem capaços de construir una societat millor a través de l’esport". Finalment, la filla de Joan Antoni Samaranch, Maria Teresa, ha elogiat el paper de Josep Lluís Vilaseca com un “home de diàleg i consens que ha contribuït a posar l’esport en majúscules”.
 
Entre la setantena d’autoritats assistents a l’acte de reconeixement, i a banda de la família de Vilaseca, hi eren presents el director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig; el director del CAR de Sant Cugat, Ramon Terrassa; el director de l’INEFC, Jordi Solà; el president del Circuit de Barcelona-Catalunya, Vicenç Aguilera; el coordinador d'Esports de la Diputació de Barcelona, Daniel Laga; el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, i presidents de federacions esportives i clubs catalans.
 
Una dilatada trajectòria
 
En el món olímpic, Josep Lluis Vilaseca és el president del Tribunal Español de Arbitraje Deportivo del COE, membre d’aquest organisme des del 2003, i de 1987 a 1992 va exercir de vicepresident del Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 1992 (COOB’92).
 
Advocat, home clau de l'esport català, tant en els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 com en la UEFA, el FC Barcelona o la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Vilaseca va ser directiu del FC Barcelona i el primer secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va ocupar durant 15 anys (1980-1995), primer en qualitat de director general de l’Esport i després com a secretari general. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.
 
Vilaseca també ha estat un dels responsables de l'impuls de l'esport català, gràcies a la creació del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat o la modernització de l'INEFC, que va culminar amb l'èxit dels Jocs Olímpics Barcelona’92. En el període 1997-2006, va ser president de la Comissió Jurídica i de Disciplina de la UEFA.

2  

Imatges

Fotografia de grup (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de grup (Autor: Jordi Estruch) 516

Fotografia del lliurament (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia del lliurament (Autor: Jordi Estruch) 357

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined