• El cap de l’Executiu ha comparegut avui a petició pròpia davant del Parlament per donar compte de la remodelació del Govern
  • Quim Torra denuncia que “tancar les delegacions pel 155 va costar 3 cops més que una en funcionament durant un any”
Compareixença Parlament
El president durant la compareixença al Parlament. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut avui a petició pròpia davant del Parlament per donar compte de la remodelació del Govern que va aprovar el passat 22 de novembre, amb el canvi del titular del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
 
El cap de l’Executiu ha assenyalat que “tots els canvis” s’han fet “amb el convenciment de treballar per millorar sempre el servei a la ciutadania i posar les persones al centre de la nostra acció política” i ha recordat que la remodelació s’ha fet emparant-se en la Llei 13/2008, que faculta el cap de l’Executiu perquè, mitjançant decret, pugui modificar el nombre, la denominació i l'àmbit de competències dels departaments en què s'organitza el Govern.
 
Davant el Ple del Parlament, ha subratllat que “després de l’aplicació del 155 i la devastació que va comportar per l’acció exterior del Govern, amb el tancament de les delegacions i l’intent de liquidació de la feina feta fins aleshores”, posant d’exemple el Diplocat, ha insistit que aquest  era un àmbit que “demanava una atenció especial per part del Govern”.

El president, que també ha tingut paraules d’agraïment per “la feina feta” per Ernest Maragall al capdavant del Departament, ha explicat que el conseller Alfred Bosch reprèn el treball dut a terme fins ara pel seu antecessor “en aquesta necessària tasca d’explicació al món dels interessos dels catalans” i també en l’àmbit de la transparència i la participació. “Àmbits que potser no agraden gaire als nostres adversaris polítics, com hem pogut comprovar aquests últims anys, especialment en el de la participació”, ha afegit.
 
Torra, que ha recordat que Bosch és un bon coneixedor de la figura de Nelson Mandela,  ha assegurat la lliçó política i moral que va deixar el líder sud-africà de “saber que hauràs de parlar i que t'hauràs d'entendre amb el teu rival, però sense renunciar a allò que és just i que ha motivat la lluita de tota la teva vida”, és avui també "una lliçó de primer ordre”.  El president ha desitjat encerts al conseller i li ha demanat la “màxima dedicació en la consciència de viure un moment molt complicat i excepcional de la política catalana”.

Canvis a altres departaments

El cap del Govern també s’ha referit al reordenament de l’estructura organitzativa del Departament de Salut amb la creació de la Direcció General de Professionals de la Salut, que respon, ha dit, a la necessitat de “fer front a l’objectiu prioritari de reforçar les polítiques departamentals en matèria d’ordenació i desenvolupament professional”.

Així, s’ocuparan de les funcions relacionades amb la direcció de les polítiques en l'àmbit de l'ordenació professional; de la formació en matèria de salut i el manteniment i la millora de les competències professionals. També les funcions d'autoritat sanitària corresponents a l'acreditació i certificació de professionals sanitaris i de les activitats de formació que aquests duguin a terme.  
 
El president Torra ha aprofitat també aquesta compareixença per explicar que el canvi de denominació del Departament d’Ensenyament pel Departament d’Educació està en coherència amb la terminologia que s’utilitza en la Llei d’educació de Catalunya.  A més, també ha assegurat que s’adapta a la terminologia internacional i acadèmica més utilitzada. Tot plegat, ha dit, “remet a una concepció moderna de les polítiques educatives, que va més enllà de l’adquisició de coneixements acadèmics  i s’adapta a la necessitat de tenir una visió integral de l’educació”. L’objectiu, ha afegit, és “formar ciutadans lliures i compromesos, preparats per fer front als reptes d’una societat tan canviant i complexa com la del segle XXI”.
 
“Tancar les delegacions pel 155 va costar 3 cops més que una en funcionament durant un any”

Al torn de rèplica i en resposta al grup parlamentari de Ciutadans, el president de la Generalitat ha defensat l’existència de les delegacions del Govern a l’exterior i ha assegurat que “són institucions catalanes a les quals devem un gran respecte”.
Torra ha denunciat la tendència d’aquest grup “a menysprear totes les institucions catalanes i a parlar sempre de xiringuitos” i ha assegurat que “no són ambaixades, són delegacions del Govern que donen servei a la ciutadania a empreses i a la comunitat catalana a l’exterior”.

En aquest context, el cap de l’Executiu ha denunciat que tancar les 11 delegacions catalanes a l’Exterior per ordre del 155 va costar 3 cops més del que suposa tenir en funcionament una delegació durant un any.  A més, ha subratllat  que amb la despesa dels 87 milions d’euros que va suposar el desplegament dels cossos i forces de seguretat de l’estat per l’1 d’octubre s’haurien pogut obrir gairebé 200 delegacions. I ha afegit que “per cada  euro que el Govern de la Generalitat es gasta per acció exterior, l’estat espanyol se’n gasta 200” . “El Govern de la Generalitat va gastar només 4 milions en les seves delegacions”, ha dit, “davant els 800 , que coneixem, que el ministeri d’afers exteriors del Govern d’Espanya, dedicat a l’acció diplomàtica, que té un ministra dedicat exclusivament a combatre el independentisme.  I ha conclòs: “No ens tracti de club de fans del Balcans, si us plau. Nosaltres som del club de fans de la pau, de la democràcia i dei la justícia.  I vist el que s’ha vist aquí, entre vostès i el senyor Fernàndez, el que sí que hi ha és un club de fans del 155”, ha reblat.
 
El president ha aprofitat també aquest intervenció per posar en relleu també el paper de les oficines d’ACCIÓ a l’exterior, que juntament amb les delegacions són un altre instrument potentíssim de la Generalitat al servei de les empreses i per aconseguir noves inversions a Catalunya.
 
Finalment, ha insistit en la vàlua del nou conseller d’ d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i ha assegurat que “el seu aval és inqüestionable”, fent referència al seu prestigi, domini de llengües, i al seu pas per les universitats. “Estic enormement satisfet de comptar-lo com un més dels membres del meu Govern”, ha reblat.

1  

Imatges

Fotografia de la seva compareixença del president al Parlament

Fotografia de la seva compareixença del president al Parlament 4879