• El Servei Català de la Salut (CatSalut) serà l'encarregat de fer extensibles aquests plans als centres sanitaris de tot el territori
  • El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) aplicarà el seu pla d’intervenció a incidents de múltiples afectats a tot Catalunya
Els responsables assistencials dels principals hospitals de Barcelona durant la presentació dels seus plans IMA
Avui s’han presentat els anomenats Plans d'atenció sanitària a incidents amb múltiples afectats (IMA) que aplicaran tots els centres sanitaris de la xarxa del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) de Barcelona i a tot Catalunya en cas del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). En el marc de la Jornada IMA 2019, professionals i ciutadania han conegut aquests protocols que suposen l’actuació coordinada entre el SEM, els centres d'urgències d'atenció primària (CUAP), l’atenció hospitalària, especialitzada i sociosanitària i el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB). Una atenció de salut per a situacions amb una gran quantitat de població afectada que posa el focus en l’assistència mèdica i també en la psicològica.
 
Per elaborar aquests plans, durant l'any 2018, el SISCAT ha revisat l'aprenentatge que es va derivar dels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils –així com de l’experiència obtinguda de situacions similars a d'altres indrets– i ha ajustat els mecanismes propis de l’anomenada resposta IMA. Tot plegat, ha estat una tasca en què ha treballat la xarxa territorial d’assistència sanitària de la ciutat, el SEM i el CSB, així com altres organismes i entitats no sanitàries però estretament vinculades a la resposta sanitària.
 
Els plans ja estan preparats per aplicar-se a Barcelona i en les assistències del SEM a tot el país, i el Servei Català de la Salut (CatSalut) els posaran immediatament a disposició dels centres de salut de tot el territori per a què els puguin adaptar a les seves realitats.
 
Els plans de resposta IMA són essencialment tranversals, ja que s’inscriuen en les actuacions del Departament de Salut com el Pla Director de Salut mental i Addiccions, el Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC) o l’Estratègia Nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC); però també en els Plans de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) del Departament d’Interior, entre d’altres.
 
És previst que al juny del 2019 se celebri una jornada postIMA, per donar continuïtat al desenvolupament d’aquests protocols.
 

Lliçons apreses

Els responsables del desenvolupament d’aquests plans de resposta IMA dels centres de salut, han destacat diverses lliçons apreses de l’experiència del 17 d’agost a Barcelona, que s’han incorporat en els nous plans.
 
Sobretot, han remarcat la importància de l’activació precoç del suport psicològic i social a les víctimes i familiars, que suposa una millora del servei d’atenció psicològica. Així com la rellevància de la coordinació assistencial de les urgències hospitalàries amb les urgències d’atenció primària (CUAP) a l’hora de derivar pacients.
 
Un dels punts fonamentals ha estat la necessitat de millorar els sistemes d’intercanvi d’informació entre centres per posar en contacte les víctimes amb els familiars, així com d’implementar un registre acurat dels pacients que permeti la traçabilitat de la seva situació.
 
Igualment, s’ha valorat com a imprescindible el potenciar la formació dels professionals en l’atenció a pacients d’aquests incidents massius, tant dels assistencials com dels comandaments que hagin de coordinar la gestió de la crisi, per garantir l’aplicació adequada dels plans IMA.