• La consellera de Cultura participa en l’acte amb motiu del 75è aniversari de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic
Casa Amatller
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha afirmat avui que està “plenament convençuda” que “en l'afer de les pintures murals de Sixena, tots els polítics hauríem de fer cas dels especialistes”. Per a Borràs, “si ens han garantit que es posa en perill la mateixa conservació de l’obra d’art en litigi, el debat sobre la propietat i la possessió és secundari en base a la preservació mateixa”. En aquest sentit, ha ressaltat que “arribat el cas que hi hagués una sentència definitiva” es declararia “en objecció de consciència artística”. “Davant els informes dels especialistes, quin polític responsable podria fer altra cosa que no fos aquesta?” s’ha preguntat.
 
Borràs ha assenyalat que “l’esforç èpic” de l’historiador, recuperador de les pintures murals de Sixena i fundador de l'Institut Amatller d’Art Hispànic Josep Gudiol, “al costat de la Generalitat republicana, del Departament de Cultura, que aleshores liderava Bonaventura Gassol” per preservar les obres fa més de 80 anys “té tot el sentit si els que en som els seus hereus ens mantenim en la seva tasca de preservació, conservació i difusió”. “La preservació ha de tenir garantida aquesta dimensió de futur”, ha subratllat.
 
Per a la consellera de Cultura, “ens hem de fer dignes cada dia de tots els nostres predecessors”. En aquest sentit, Borràs ha afirmat: “Seguint l’estela d’aquestes institucions, com a Govern ens sentim legitimats per mantenir una posició ferma, serena i valenta, que és la de posar per davant el benestar i la conservació de les obres abans de la possessió”.
 
La consellera Borràs ha participat avui en l’acte amb motiu del 75è aniversari de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, de qui ha destacat la feina feta “amb rigor, qualitat, ambició, i amb dimensió internacional”. “He tingut l’ocasió de visitar el seu fons meravellós, que és una veritable riquesa per al país i per a la humanitat”, ha afegit.
 
Borràs ha recordat que fa un any era al Museu de Lleida, “quan amb nocturnitat i traïdoria es va produir l’execució d’una sentència provisional en una nit d’infausta memòria”. En aquest sentit, Borràs ha apuntat que a Josep Gudiol  l’hagués emocionat fins a la llàgrima veure els conservadors veient embalar les peces, veient com marxaven amb el compungiment que només entenem les persones que ens estimem l’art”.
 
La consellera de Cultura ha ressaltat que, a la Fundació Amatller, es conserven fotografies digitalitzades de les pintures murals de Sixena. “Esperem que no calgui veure-les només digitalitzades”, ha asseverat.