El Consell Executiu ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament de Justícia, que transforma la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la nova Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes. A més dels serveis penitenciaris, també dependrà d’aquesta Secretaria la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, que fins ara depenia directament de la consellera.
 
En conjunt, la nova Secretaria aixopluga tot l’àmbit penitenciari, els centres educatius de justícia juvenil, les mesures penals alternatives a la presó i l’atenció a la víctima.
 
Subratllar la importància de les polítiques de reinserció
 
Amb aquesta reestructuració, el Govern subratlla la importància de la generació de noves oportunitats i la contribució dels centres penitenciaris i educatius per aconseguir una societat més cohesionada, justa i segura. La reestructuració no comporta l’increment de l’equip directiu del Departament de Justícia.
 
A Catalunya hi ha nou centres penitenciaris tancats i quatre centres oberts amb una població penitenciària de 9.284 interns. Més de 4.000 persones, un 63% de la població activa reclusa, treballa a l’interior de la presó gràcies al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que compta amb una xarxa de 70 tallers productius. La taxa de reincidència és del 30%; és a dir, set de cada deu persones que surten de la presó a Catalunya no han tornat a ingressar-hi per haver comès un nou delicte.
 
Els set centres de justícia juvenil que hi ha al territori acullen 246 joves i menors en diversos règims: tancat, obert o semiobert. Segons el darrer estudi de reincidència del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), set de cada deu joves que passen pel sistema de justícia juvenil no tornen a reincidir.  
 
L’execució penal a fora de la presó facilita la rehabilitació dels condemnats, que poden mantenir els seus vincles socials i familiars. Les mesures penals alternatives, imposades pel jutge, són bàsicament treballs en benefici de la comunitat i determinats programes formatius. Cada any, més de 14.000 persones compleixen mesures penals alternatives. El compliment de les penes fora de la presó assegura l’èxit de la rehabilitació en el 90% dels casos.
 

 
Tres secretaries
 
Amb el canvi que ha aprovat avui el Consell Executiu, el Departament de Justícia queda estructurat en tres secretaries: la General i dues de sectorials. Durant aquesta legislatura, Justícia ha guanyat pes específic al Govern amb la incorporació de les direccions generals d’Afers Religiosos i de Memòria Democràtica.