Aquest matí s’ha  constituït a la Delegació del Govern de Tarragona la Taula territorial d’atenció als joves emigrats sols al Camp de Tarragona, una eina que ha de servir per treballar coordinadament des dels diferents departaments de l’administració catalana amb els ajuntaments i consells comarcals per tal de millorar l’acollida i la inclusió dels menors que arriben a Catalunya.  La reunió, convocada pel delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, i liderada per la secretària d’Atenció a la Infància  i l’Adolescència, Georgina Oliva, ha  comptat amb la presència de representants dels municipis de més de 20.000 habitants i amb representants dels consells comarcals, a més del director dels Serveis Territorials de Treball Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona; el director dels Serveis Territorials d’Interior, Joan Carles de la Monja; la directora dels Serveis Territorials de Justícia, Eva Ferran, el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Jean Marc Segarra; la coordinadora de Joventut, Carmina Blay, i el subdirector regional de Salut pública, Conrad Casas.

 

L’objectiu de taula és el de trobar   espais de coordinació al territori per veure com  es poden millorar els canals d’articulació pel que fa a l’acollida del menors emigrats sols que arriben a Catalunya i, sobretot,  coordinar  i crear sinèrgies entre tots els agents implicats. “La nostra preocupació com a govern és acollir amb garanties els joves emigrats sols que arriben a Catalunya buscant un futur millor” ha remarcat  la secretària d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva, i en aquest sentit ha apel·lat als assistents a treballar conjuntament per poder donar resposta a aquestes expectatives. “Aconseguir això passa per dos elements claus: formar-los i poder-los incorporar al mercat laboral. I  això només ho podem fer de la  mà de tots els agents implicats, de forma transversal des del govern  i de la mà dels sindicats, dels col·legis professionals, del tercer sector i, molt especialment, dels ens municipals i dels consells comarcals que són,  en definitiva,  els que acullen aquests centres on aquest joves van a viure”,  ha afegit Oliva.
 
L’any passat van arribar a Catalunya més de 3.500 joves migrats sols a Catalunya i des del govern de la Generalitat es va haver de fer una atenció d’emergència. Ara, i amb previsió que durant aquest 2019 la xifra de joves que arriben sols sigui igual o superior a la de l’any passat, s’ha elaborat l’Estratègia catalana per l’acollida i la inclusió dels infants i joves emigrats sols, un full de ruta que ha de millorar l’acollida  i inclusió d’aquests joves i, sobretot, garantir-los els seus drets com a ciutadans. “Són joves que han vingut per quedar-se a Catalunya  i el que tenim és la responsabilitat jurídica, però especialment moral,  de poder acompanyar-los en la seva transició en la vida adulta  perquè puguin  esdevenir ciutadans de ple dret”, ha conclòs la secretària d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.
 
Ara  partir de la creació de la taula territorial, que es reunirà periòdicament, el que es farà és la convocatòria de diferents taules locals als municipis on ja acullen joves.
 
Actualment a les comarques de Tarragona hi ha 375 menors emigrats no acompanyats sota la tutela de la Generalitat repartits en deu centres. El perfil  és, majoritàriament, el de  nois d’entre 15 i 17 anys provinents del Marroc.

2  

Imatges

La taula s'ha reunit a la delegació del Govern de Tarragona

La taula s'ha reunit a la delegació del Govern de Tarragona 87

Un moment de la reunió d'aquest matí

Un moment de la reunió d'aquest matí 85