• La consellera Vergés ha visitat aquest dispositiu de nova construcció, que va entrar en funcionament el novembre de 2018, i que atén urgències de baixa i mitjana intensitat les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any
Vídeo de la visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, al CUAP Gràcia de Barcelona ciutat
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que “el centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) Gràcia de Barcelona és l’exemple d’una atenció primària d’alta qualitat i proximitat” durant la visita que ha fet aquest matí al nou equipament que va entrar en funcionament el novembre de 2018, i que atén urgències de baixa i mitjana intensitat les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
 
Per Vergés, aquest dispositiu és també una mostra de l’atenció primària com a “eix vertebrador del sistema sanitari públic de Catalunya” i ha posat en valor el paper dels CUAP, centres d'urgències d'atenció primària. En aquest sentit, la titular de Salut ha recordat la inversió d’1 M€ que el Departament va destinar per aquest dispositiu que té una població de referència de més de 121.000 habitants i que alhora dona servei a la població d’influència de 6 àrees bàsiques de salut (ABS): Joanic; La Salut; Lesseps; Sanllehy; Vallcarca i Vila de Gràcia.
 
"Les professionals d’aquest dispositiu m'han explicat la importància de la coordinació assistencial amb el SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), els hospitals i els centres d’atenció primària per a la màxima qualitat de l'atenció. Una acció coordinada que recull el Pla nacional d'urgències de Catalunya (PLANUC), ha explicat la consellera, que alhora ha remarcat que aquesta aposta per la primària del Departament de Salut també queda reflectida al Pla integral d'urgències de Catalunya (PIUC), que aquest any destina 3,28 milions d’euros a reforçar els equips d’atenció primària “amb l’objectiu de poder resoldre les visites espontànies en períodes d’epidèmia i de créixer en l’atenció domiciliària, sobretot en pacients de complexitat i cronicitat”.
 
CUAP GRÀCIA
Des que va entrar en funcionament al 5 de novembre de 2018, el CUAP Gràcia ha fet un promig de 1.820 visites mensuals. D’aquestes, el 85,8% eren del nivell 4 i 5, que solen ser problemes de salut menys urgents i que poden ser atesos als centres d'atenció primària. Els principals diagnòstics han estat lesions, intoxicacions i altres conseqüències de causes externes, malalties de l’aparell respiratori i del sistema musculoesquelètic i teixit connectiu.
 
Situat al carrer Larrard 1, el nou CUAP Gràcia compta amb una vintena de professionals (metges, professionals d’infermeria i personal administratiu) que atenen urgències de baixa i mitjana intensitat les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, fet que permet augmentar la cobertura i l’accessibilitat del servei a la població.
 
Amb una superfície de 365 m2, gaudeix de tecnologia avançada i d’equipaments moderns amb un box de traumatologia i un d’aturada cardíaca; una zona d’observació amb 4 punts i una àrea d’esterilització, a més de boxs de visita mèdica. Hi ha també una sala de laboratori i una unitat radiològica coordinada amb l’Hospital de Sant Pau.
 
El nou CUAP Gràcia està situat al mateix edifici del CAP Larrard (1a planta). Aquesta integració s’emmarca en la nova estratègia d’atenció primària (ENAPISC), que busca una atenció basada en les necessitats de les persones, reforça la integració assistencial entre els professionals i s’orienta a una millora de la resolució dels casos mèdics.
 
El nou centre està gestionat per l’atenció primària del Parc Sanitari Pere Virgili, empresa pública del Servei Català de la Salut (CatSalut). Amb aquest nou CUAP, ja són una desena els centres d’urgències d’atenció primària que hi ha a la ciutat de Barcelona.
 
El CUAP és un recurs de l’atenció primària que ofereix atenció sanitària de proximitat per a la població que requereix urgències de baixa i mitjana complexitat, és a dir, que no suposen un risc vital. Tot i això, cal remarcar que el centre d’atenció primària (CAP) és el primer lloc on cal anar quan és té un problema de salut i, en cas de dubte, cal trucar el telèfon 061 CatSalut Respon, on un equip de més de 200 professionals assessora les 24 hores del dia què cal fer davant d’una consulta o problema de salut.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 272

Fotografia 2

Fotografia 2 278