MOT

Consellera Borràs: "Al Festival MOT, les ciutats d'Olot i Girona, sumant esforços, aconsegueixen multiplicar-los"

query_builder   25 febrer 2019 15:15

event_note Nota de premsa

Consellera Borràs: "Al Festival MOT, les ciutats d'Olot i Girona, sumant esforços, aconsegueixen multiplicar-los"

  • Manuel Forcano és el comissari de l'edició d'enguany del festival literari, que tindrà lloc del 28 al 31 de març a Olot i del 4 al 6 d'abril a Girona
  • Una quarantena d'autors de les  quatre ribes  del  Mediterrani integren el programa de converses d'enguany, que reuneix escriptors mediterranis catalans, de l'Estat, i de França, Itàlia, Grècia, Turquia, Marroc, Palestina i Romania
MOT
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presentat avui la 6a edició del Festival MOT, que estarà protagonitzada pel mar Mediterrani, concebut com un pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones. El festival, comissariat pel poeta i traductor Manuel Forcano, vol propiciar el desembarcament literari d'autors de les quatre ribes de la Mediterrània.
 
El MOT oferirà dues setmanes consecutives de converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d'autors. Tindrà lloc del 28 al 31 de mar a la sala El Torín d'Olot i del 4 al 6 d'abril a la Biblioteca Caries Rahola de Girona. Com sempre, les converses entre autors i especialistes (periodistes, editors, traductors, historiadors, etc.) constituiran el nucli de la programació del festival, que s'estén de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives.
 
També han participat en l’acte el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga, i el comissari del MOT  2019, Manuel Forcano.
 
La consellera Borràs, ha destacat que al Festival MOT, les ciutats de Girona i Olot, que “són dos àmbits territorials diferents, sumant esforços, aconsegueixen multiplicar-los”. Per a la consellera, el festival “és un projecte d’èxit, tenacitat, que aconsegueix acostar la literatura al gran públic innovant, amb propostes diferents, per apropar els lectors als escriptors”. “És un dels nostres festivals de referència”, ha afegit.
 
El MOT 2019 vol posar l'accent en la cultura comuna que relliga la Mediterrània, tot i que els intercanvis entre les seves quatre ribes no sempre han estat pacífics. És per això que, com reivindica Forcano, cal recuperar la consciencia de pertànyer a una mateixa joie de vivre, a una rica tradició cultural comuna i multisecular que els autors d'abans i d'ara demostren contínuament en les seves obres. El lema d'aquesta edició, "La Mediterrània, un mar de pàgines", s'inspira en les paraules del filòsof medieval Agustí d'Hipona, que va escriure: "El món és un llibre, i aquells que no viatgen només en llegeixen una pagina".
 
El MOT està organitzat per l'Ajuntament de Girona i l'Ajuntament d'Olot amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
El programa del MOT
El MOT 2019 ha convidat autors nacionals i internacionals procedents dels països i territoris que limiten el Mediterrani, així com d'altres de més enllà que també escriuen amb el mateix mar com a rerefons o comparteixen una cultura comuna. La quinzena de converses s'organitzen majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes sobre temes tan diversos com la identitat i el paisatge mediterranis, les llegendes i tradicions, els mites i el món clàssic, els tapies, els viatges, la cultura sarda, Bucarest com a ciutat de cultura llatina, o la realitat social de la riba Sud: immigració il·legal, islamisme radical, repressió política, etc.
 
Integren el programa d'aquesta edició fins a 39 autors, 9 dels quals venen del panorama literari internacional. Són: Andrea Marcolongo i els sards Michela Murgia i Marcello Fois (Italia), Ivan Jablonka (França), Ersi Sotiropulu (Grècia), Mazen Maarouf, (palestí refugiat a Reykjavík), Burhan Sonmez (Turquia), Mahi Binebine (Marroc) i Mircea Cartarescu (Romania), absència d'última hora en l'edició passada.
 
Representant la Catalunya mediterrània, el festival reuneix Carme Riera, Maria Carme Roca, Adrià Pujol, Cristina Masanés, Margarida Castells, Maria Àngels Vilallonga, Xavier Montoliu Pauli, Paula Santillán, Jordi Esteva, Pepa Roma, Quim Curbet, Josep Maria Fonalleras, Mita Casacuberta (comissaria del Festival MOT del2015 al2017), l'editor Daniel Álvarez Prendes, i els periodistes Anna Guitart, David Guzman i Merce Sibina. Com a fet diferenciat, el programa d'enguany compta amb una presencia destacada de poetes com Josep Piera, Míriam Cano, Joan-Elies Adell, Jaume Pont, Susanna Rafart i el mateix Manuel Forcano.
 
Els mallorquins Biel Mesquida, Carme Riera i Llucia Ramis, l'andalús Eduardo Mendicutti, el madrileny Javier Reverte i la basca María Belmonte completen la programació d'enguany.
 
A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d'un vermut. A Olot, s’abordarà la poesia andalusina en català, i a Girona, la Mediterrània com invitació al viatge. Diumenge 31 de març, el Teatre Principal d'Olot acollirà, a més, l'espectacle musical Troia, de Cor de Teatre, que fusionarà els clàssics grecs de La Ilíada i L'Odissea. Completaran el MOT una trentena d'activitats culturals (xerrades, exposicions, projeccions, etc.) que s'apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions locals al voltant del tema vertebrador de cada edició.
 
El comissari
Manuel Forcano és poeta i traductor, i també ha estat professor d'hebreu, d'arameu i d’història del judaisme català a la Universitat de Barcelona. És autor d'una poesia sensual i d’influència oriental i classicista, i també ha publicat assaigs sobre el judaisme català. Director de l'Institut Ramon Llull entre el 2016 i el 2018, anteriorment havia estat al capdavant de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall (2004-2015).
 
Sobre el MOT
El 2019 el MOT arriba a la 6a edició amb un públic consolidat. El festival va començar a caminar el 2014, amb una edició dedicada a la litarrautara fantàstica i comissariat per David Roas. El 2015, Mita Casacuberta va rellevar Roas i van pensar un MOT al voltant del tema “Escriure ciutats”. L’any següent, de nou Casacuberta va comissariar un festival dedicat a les vides escrites. El 2017, es va dedicar a la literatura que escrivia el passat, en l’últim any amb Mita Casacuberta com a comissària. Finalment, l’any passat el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l’experiència, amb Josep Ramoneda al capdavant.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Festival MOT 2019

Dossier de premsa: Festival MOT 2019
PDF | 3960

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined