• Definir els principals rols de les professions; garantir l’equitat territorial en disponibilitat de professionals i especialistes; definir una estratègia per impulsar la medicina familiar i comunitària, i augmentar la capacitat d’atracció de centres i unitats docents de Catalunya per atraure-hi talent i contribuir a retenir-lo són reptes que s’han concretat avui
  • La consellera Vergés anima als professionals a participar en les respostes als 17 reptes “per orientar amb decisió les polítiques de planificació i d’ordenació professional a les noves realitats del sistema sanitari català”
2n plenari del Fòrum de Diàleg Professional
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat avui els 17 reptes, de present i de futur, per abordar les necessitats de professionals a Catalunya que s’han acordat amb el sector. Durant la II Edició del Fòrum de Diàleg Professional, -que s’ha celebrat aquesta tarda a l’Hospitalet de Llobregat-, la titular de Salut ha animat els professionals a participar en les comissions de treball per trobar solucions als 17 reptes plantejats:
  1. Definir els principals rols de les professions.
  2. Establir, per àmbits assistencials i per a cada una de les professions sanitàries i especialitat, si escau, l’objectiu general de dotació de professionals necessaris per desenvolupar els rols, segons el model i la població.
  3. Establir les bases de models de gestió i d’organització del treball en els centres i equips assistencials, que optimitzin la resolució, millorin l’entorn laboral i la conciliació de la vida laboral, personal i familiar.
  4. Millorar les competències TIC dels professionals de la salut; avançar en un ús de les TIC que afavoreixi una atenció més personal i en el disseny de serveis d’atenció no presencial.
  5. Adequar la planificació i el contingut de la formació de grau de les professions sanitàries a la progressió del coneixement cientificotècnic, els rols professionals necessaris i el treball multidisciplinari que es dona en els centres i equips assistencials.
  6. Explicitar als programes de grau, la formació en valors i actituds comuns i propis de les professions sanitàries, per garantir un model d’atenció sanitària de qualitat a la ciutadania de Catalunya.
  7. Adequar en la formació de grau, els criteris d’acreditació, qualitat, infraestructures docents i les dotacions de professorat, tant en relació amb el nombre, com pel que fa al seu perfil assistencial i docent.
  8. Prendre mesures per afavorir l’equitat en l’accés a la universitat dels estudiants catalans.
  9. Definir uns itineraris formatius de formació sanitària especialitzada (FSE) que incorporin explícitament la formació en valors i actituds propis de l’exercici de les professions sanitàries per garantir un model d’atenció sanitària de qualitat a la ciutadania de Catalunya.
  10. Revisar i adequar, si escau, la capacitat formativa d’FSE a Catalunya, per garantir la cobertura de necessitats de professionals.
  11. Augmentar la capacitat d’atracció de centres i unitats docents de Catalunya per atraure-hi talent i contribuir a retenir-lo.
  12. Establir les principals estratègies per captar i retenir el talent professional, especialment aquell que s’ha format en el nostre territori, en coherència amb els valors socials i professionals i els principis del model sanitari català.
  13. Promoure el desenvolupament professional continu (DPC) i que la seva valoració i reconeixement contribueixin de manera efectiva a la millora de l’exercici professional.
  14. Millorar la qualitat de l’ocupació en el sistema sanitari català.
  15. Garantir l’equitat territorial en la disponibilitat de professionals i especialistes, preservant els criteris qualitatius de l’assistència.
  16. Impulsar les polítiques de planificació i d’ordenació de la professió infermera.
  17. Definir una estratègia de planificació i d’impuls de la medicina familiar i comunitària.
En la recerca de solucions als 17 reptes plantejats hi seran presents: infermeres, metges, farmacèutics, fisioterapeutes, treballadors socials, odontòlegs, psicòlegs, òptics-optometristes, dietistes i nutricionistes, podòlegs, terapeutes ocupacionals, logopedes, biòlegs, higienistes i protètics dentals.
 
La consellera de Salut ha anunciat avui la creació de l’Observatori de les professions sanitàries, "un espai estable i permanent per fer seguiment i compartir coneixement en demografia de professionals i planificació de futur de necessitats" ha afirmat.
 
En aquesta II Edició del Fòrum de Diàleg Professional, -un espai de debat i treball-, hi ha participat prop d’un centenar de professionals del sector de la salut des de representants de col·legis professionals, entitats de pacients, societats científiques, organitzacions sanitàries i docents, sindicats i representants del Departament.
 
El setembre el Departament de Salut va iniciar un procés de participació per identificar les necessitats dels i les professionals del sistema sanitari per fer front als reptes d’envelliment, cronicitat, integració de l’atenció i noves necessitats de la població. Durant aquest temps s’ha elaborat un diagnòstic i definició acurada d’aquests reptes que s’han presentat avui i està previst que, d’aquí a mig any aproximadament, se celebri el III Fòrum de Diàleg Professional que haurà de servir per definir les accions i mesures que permetran abordar les necessitats de professionals a Catalunya.

2  

Imatges

Foto1: Vista general de la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional de representants del sector de la salut

Foto1: Vista general de la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional de representants del sector de la salut 1231

Foto 2: La consellera de Salut, Alba Vergés, s'adreça als assistents a la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional

Foto 2: La consellera de Salut, Alba Vergés, s'adreça als assistents a la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional 901