Govern

El Servei d'Anatomia Patològica dels hospitals Trueta i Santa Caterina augmenta la seva activitat un 45 % des de la integració dels serveis

El gener de 2016 el Servei del Trueta va assumir l'activitat que es realitzava a l'hospital de Salt, i destaca el creixement dels estudis de patologia molecular

query_builder   12 març 2019 10:56

event_note Nota de premsa

El Servei d'Anatomia Patològica dels hospitals Trueta i Santa Caterina augmenta la seva activitat un 45 % des de la integració dels serveis

El gener de 2016 el Servei del Trueta va assumir l'activitat que es realitzava a l'hospital de Salt, i destaca el creixement dels estudis de patologia molecular

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i de l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt ha incrementat la seva activitat un 45 % en tres anys ―des que el 2016 es va produir, en el marc de l’aliança estratègica entre les dues institucions, la integració dels professionals i l’activitat d’aquest Servei que es feia a l’hospital de Salt.
Aquest creixement d’activitat respon a l’increment general de l’activitat quirúrgica dels tres hospitals als quals Anatomia Patològica dona servei (Trueta, Santa Caterina i Campdevànol) i s’ha pogut assumir gràcies a les obres de millora i ampliació d’aquest Servei de l’Hospital Trueta, que pràcticament va doblar la seva superfície. Entre d’altres millores, es va renovar completament la sala d’autòpsies, fet que va permetre acollir les autòpsies clíniques procedents de l’Hospital de Santa Caterina, que fins aleshores no disposava d’aquest recurs.
 
Al mateix temps, l’increment d’activitat i la conseqüent millora dels indicadors del Servei ha facilitat la recuperació de la plaça de metge resident d’aquesta especialitat.
 
Gran creixement dels estudis moleculars l’any 2018

L’increment global de l’activitat del Servei ha estat d’un 11 %, en relació amb l’any anterior, i ha augmentat en pràcticament tots els registres, amb un increment significatiu de les autòpsies clíniques a adults (+ 31 %) i les biòpsies, que han crescut un 10 %. En aquest camp cal destacar que se n’han fet 19.241 de senzilles i 8.167 de complexes, una categoria que ve determinada per guies clíniques internacionals que avaluen la complexitat de les mostres analitzades. També han crescut de forma destacada les citologies (+ 10 %), les proves del virus del papil·loma humà (+ 22 %) i les tècniques d’immunohistoquímica (+ 12 %).
 
El creixement més notable s’ha donat en els estudis de patologia molecular, que han passat  de 128 proves l’any 2017 a 729, el 2018. Aquest increment ha estat possible per la posada en marxa de l’Àrea de Biologia Molecular ―estrenada a finals de 2017, gràcies a una donació de la Fundació Oncolliga Girona. L’aportació de l’entitat va servir per adquirir nous aparells, que permeten una major precisió en la indicació terapèutica dels pacients oncològics. Entre d’altres tècniques, l’equipament ha permès fer les biòpsies líquides —unes proves que s’han començat a practicar en pacients amb càncer de pulmó i còlon i que, amb una simple extracció de sang, permeten obtenir uns biomarcadors molt valuosos per fer el seguiment de les malalties oncològiques.
 
Els estudis de càncer de mama de la Regió Sanitària

Actualment, el Servei d’Anatomia Patològica assumeix la major part dels estudis de càncer de mama que es fan a la Regió Sanitària Girona. El fet de concentrar tota l’activitat sota el mateix servei ha facilitat la unificació de criteris diagnòstics, on s’inclou l’estudi molecular amb la tècnica OSNA dels ganglis sentinella i l’optimització de l’arxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre la malaltia.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined