L’acció de la Xarxa va començar la temporada epidèmica 2015-2016 amb la col·laboració de les unitats pediàtriques dels hospitals Vall d’Hebron, Sant Joan de Déu i Sant Pau, i s’ha anat eixamplant progressivament fins arribar a centres de tot el territori
Un moment de la trobada al Departament de Salut de professionals i hospitals referents en bronquiolitis
La consellera de Salut, Alba Vergés, reconeix la tasca dels professionals de la Xarxa Nacional de Bronquiolitis de Catalunya “pel rigor del seu treball assistencial i de recerca” a favor de la salut dels infants, ja que la bronquiolitis afecta majoritàriament infants lactants. El treball de la Xarxa permet disposar d’informació setmanal actualitzada dels pacients atesos de bronquiolitis en els centres que la integren, així com dels nivells de detecció del virus que la provoca habitualment.
 
Vergés ha valorat l’atenció “excel·lent” que fa la Xarxa en una trobada que ha reunit –aquest dimecres al Departament de Salut–, professionals i hospitals que la integren, a més de representants d’altres hospitals pediàtrics catalans.
 
En la mateix sessió, representats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i d’11 hospitals de Catalunya (Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Vall d’Hebron; Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Hospital del Mar; Hospital Universitari Parc Taulí; Hospital Germans Trias i Pujol; Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona; Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta; Hospital Universitari Arnau de Vilanova; Hospital Verge de la Cinta i Hospital Sant Joan de Reus) han compartit les seves experiències d’aquesta temporada 2018-2019.
 
Va ser durant la temporada epidèmica 2015-2016 quan s’inicià el grup de treball Xarxa Bronquiolitis a Catalunya, amb la participació dels referents assistencials, epidemiològics i de laboratori de tres hospitals referents en pediatria (Vall d’Hebron, Sant Joan de Déu i Sant Pau).
 
La bronquiolitis és una infecció respiratòria que afecta principalment la població infantil, i en especial als menors de 2 anys. El virus respiratori sincicial (VRS) n’és la causa més freqüent, ja que és responsable d’entre el 60% i el 65 % dels casos de bronquiolitis diagnosticats durant el període epidèmic –que es produeix generalment d’octubre a abril–, i acostuma a coincidir amb el període epidèmic de la grip.
 
En la temporada actual, 2018-2019, s’han detectat 2.153 casos d'infeccions per VRS en infants de fins a 14 anys, dels quals el 77% (1.648) han requerit l'ingrés hospitalari, i un 16% d’aquests (266), han estat atesos a una UCI pediàtrica.
 
Higiene màxima per prevenir el contagi de bronquiolitis

Els principals símptomes en són la dificultat respiratòria, rinitis, tos i l’existència de sibilàncies audibles lleus. Però si no es tracta, la bronquiolitis pot progressar i provocar pneumònies.
 
Tot i que és un virus molt contagiós –es transmet pel contacte amb secrecions d’algú infectat o amb superfícies, com ara mobles, exposades a secrecions infeccioses– hi ha mesures preventives d’eficàcia provada.
 
En tot cas, cal incrementar la higiene relacionada amb els infants, com ara rentar-se les mans abans de tocar l’infant, netejar les joguines, utilitzar mocadors d’un sol ús i rentar bé els estris personals (plats i biberons) de les criatures. També, evitar-ne l’exposició al fum del tabac i s’aconsella potenciar la lactància materna, ja que protegeix de les infeccions.
 
D’altra banda, es recomana no administrar antibiòtics a lactants petits amb el diagnòstic de bronquiolitis, a no ser que simultàniament tinguin una infecció bacteriana –que són aquelles que combaten els antibiòtics–, ja que l’origen de la bronquiolitis és víric i només de forma excepcional es complica amb malaltia bacteriana.