• El Departament d’Educació ofereix per al proper curs 40.357 grups d’educació infantil, primària i ESO. Un total de 3.102 grups corresponen a P3, i 2.928 a 1r d’ESO, els cursos on hi ha una major participació a la preinscripció
 
  • Josep Bargalló: “Entenem la planificació de l'oferta com una eina de lluita contra la segregació escolar”
 
  • Es posen en marxa 25 instituts escola, 6 instituts de secundària i 2 instituts específics de formació professional
 
  • Es dissenya un nou model d’FP dual, amb una dotació de 4 milions d’euros i amb més hores d’estada a les empreses
 
  • Es crea una doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius i artístics
 
El Departament d’Educació obre aquest divendres 29 de març el període de preinscripció per al nou curs escolar als ensenyaments d’educació infantil, primària i secundària, curs que començarà el 12 de setembre. El curs 2019-2020 s’oferiran un total de 40.357 grups d’educació infantil, primària i ESO, i pels ensenyaments postobligatoris, 7.863 grups. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha presentat avui l’oferta en roda de premsa, i ha destacat que “entenem la planificació de l'oferta com una eina de lluita contra la segregació escolar” i que “s'ha fet amb una planificació conjunta amb els municipis”.
 
El titular d’Educació també ha explicat que enguany en la preinscripció es podran aplicar criteris del Pacte contra la segregació escolar, “atès que actualment no contradiuen la normativa vigent i, per tant, la Inspecció d’Educació pot aplicar els criteris sempre que hi hagi consens en el territori”. Bargalló ha concretat que “en aquells casos en què la Oficina Municipal d’Escolarització (OME) o taula d’escolarització ha acordat efectuar alguns canvis dels previstos en el Pacte contra la segregació, la Inspecció els podrà aplicar”.
 
A P3 i a 1r d’ESO és on hi ha més oferta de grups, atès que a P3 és on els alumnes entren al sistema educatiu per primera vegada, i a 1r d’ESO es produeix el canvi als centres públics entre escoles i instituts. Així, a P3 s’ofereixen 3.102 grups entre escola pública i concertada –els mateixos que l’any anterior-, i a 1r d’ESO, un total de 2.928 grups, 35 grups més que el 2018. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “no derivarem a la concertada a cap família que hagi demanat places públiques. Tenim menys nascuts i la mateixa oferta, però si cal, augmentarem algun grup”.
 
A educació secundària obligatòria és on es dona un increment d’oferta major de grups respecte l’any anterior, amb 227 grups més, atès que en aquesta etapa educativa és on hi ha més creixement de població escolar –el curs que ve l’oferta serà d’11.408 grups-. Tota la planificació de grups nous s’ha fet conjuntament amb els municipis, i a partir de criteris per lluitar contra la segregació escolar. Algunes de les mesures aplicades ja en aquest procés de preinscripció s’han treballat en la línia del Pacte contra la segregació signat la passada setmana amb més d’un centenar d’ajuntaments, i que és fruit de la col·laboració i treball conjunt entre el Departament d’Educació i el Síndic de Greuges.
Fotografia 2
Nous instituts per donar resposta a l’increment d’ESO
 
El curs 2019-2020 hi haurà nous instituts arreu del territori, per donar resposta a l’increment de població escolar a l’ESO, ja siguin instituts de secundària, alguns específics d’FP, i instituts escola. El proper curs començarà amb 25 nous instituts escola en diferents municipis de Catalunya, amb l’objectiu d’afavorir la continuïtat formativa i pedagògica.
 
Els instituts escola permeten recollir en un sol centre tota l’escolarització, dels 3 als 16 anys, fet que facilita la unitat pedagògica entre etapes, facilita el pas de la primària a l’ESO i millora la convivència de l’alumnat, entre d’altres aspectes. Els 25 instituts escola són:
 
Institut Escola Arts
Barcelona
2  grups de 1r d’ESO
Institut Escola El Bruel-Empuriabrava
Castelló d'Empúries
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Magraners
Lleida
1 grup de 1r d’ESO
Institut Escola Teresina Martorell
El Vendrell
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Montsant
Cornudella de Montsant
1 grup de 1r d’ESO
Institut Escola Agustí Barberà
Amposta
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Baldomer Solà
Badalona
1 grup de 1r d’ESO
Institut Escola Rafael Alberti
Badalona
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Sant Jordi
Badalona
1 grup de 1r d’ESO
Institut Escola Pere Lliscart
L'Hospitalet de Llobregat
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Sant Quintí de Mediona
Sant Quintí de Mediona
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Pallaresa
Santa Coloma de Gramenet
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Pepa Colomer
El Prat de Llobregat
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Pompeu Fabra
El Pont de Vilomara i Rocafort
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Barnola
Avinyó
1 grup de 1r d’ESO
Institut Escola Can Llobet
Barberà del Vallès
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Sant Esteve
Castellar del Vallès
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola El Viver
Montcada i Reixac
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola El Martinet
Ripollet
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Els Pinetons
Ripollet
3 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Teresa Altet
Rubí
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Pere Viver
Terrassa
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Pla de l'Avellà
Cabrera de Mar
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Pallerola
Sant Celoni
2 grups de 1r d’ESO
Institut Escola Montagut
Santa Susanna
2 grups de 1r d'ESO
 
Al marge dels instituts escola, Educació obre 8 instituts nous per donar sortida a l’increment d’alumnat a la secundària, 2 dels quals són específics de formació professional i sorgeixen de separar-se d’un centre d’ESO i batxillerat.
 
Institut El Prat de Llobregat
El Prat de Llobregat
2 grups de 1r d’ESO
Institut de Sarrià de Ter
Sarrià de Ter
4 grups de 1r d’ESO
Institut Sant Quirze
Lloret de Mar
2 grups de 1r d’ESO
Institut Sabadell Sud
Sabadell
2 grups de 1r d’ESO
Institut Sagrera Sant Andreu
Barcelona
3 grups de 1r d’ESO
Institut Pedralbes
Barcelona
ESO/BATX/ FP. Fusió dels instituts Joan Boscà i Ausiàs March
Institut d’FP de Castellar del Vallès
Castellar del Vallès
FP
Institut d’FP de Sant Cugat del Vallès
Sant Cugat del Vallès
FP
 
Oferta d’ensenyaments postobligatoris
 
El conseller ha exposat l’oferta de grups pel que fa als ensenyaments postobligatoris: batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics i esportius, programes de formació i inserció (FPI), itineraris formatius específics (IFE). Destaca l’àmplia oferta en batxillerat, amb 2.640 grups -51 grups més que l’any passat-; i en cicles de formació professional de grau mitjà i grau superior amb 4.269 grups -76 grups més que l’any passat-.
 
Pel que fa a FP i ensenyaments de règim especial, hi ha 105 grups nous arreu de Catalunya en centres on no es cursaven el passat curs, que es distribueixen de la següent manera segons el tipus d’ensenyament:
 
-       Cicles formatius de grau mitjà:  27 nous grups
-       Cicles formatius de grau superior: 31 nous grups
-       Ensenyaments esportius: 4 nous grups
-       Programes formatius específics: 24 nous grups
-       Itineraris formatius específics: 10 nous grups
-       Arts Plàstiques i disseny: 2 nous grups
-       Escoles oficials d’idiomes: 7 nous grups
 
Els 58 grups nous d’FP -27 de grau mitjà i 31 de grau superior- seran de nova implantació en alguns centres, és a dir, que es podran cursar en instituts on fins ara no es podien impartir. Els grups donen resposta a les demandes de diferents sectors econòmics, com ara de l’àmbit industrial, alimentari, sanitari, manteniment de vehicles i maquinària industrial, activitats físiques i esportives, comerç, i transport i logística.
 
Es defineix pel proper curs un nou perfil professional en els itineraris formatius específics (IFE): Auxiliar en manteniment d’instal·lacions esportives. Els IFE són ensenyaments professionals adreçats a alumnes d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada, i que no es troben en disposició de seguir la formació professional ordinària. Al marge del nou perfil, es mantenen els d’Auxiliar en cura d'animals i espais verds, i d’Auxiliar en vendes i atenció al públic.
 
Pel que fa a la doble titulació en arts plàstiques i disseny –on es poden obtenir dos títols en tres anys- s’implanten dues noves titulacions de grau superior: Animació en videojocs i entorns virtuals amb Gràfica audiovisual en Infografia 3D (EASD Deià de Barcelona); i Disseny industrial amb Mobiliari (EASD Llotja Barcelona).
 
Pel que fa als programes de formació i inserció (PFI), s’oferirà el perfil d’Auxiliar d’activitats ramaderes i el d’Auxiliar de manteniment de vaixells, que complementa l’oferta dels territoris.
 
Batxillerat flexible i doble titulació de batxillerat i FP
 
Josep Bargalló ha presentat com a novetat per al curs que ve la implantació de la doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius i artístics. Es cursarà en 3 anys i permetrà obtenir dos títols: el de batxillerat i el del cicle formatiu artístic de grau mitjà o de tècnic esportiu. “Aquest batxillerat de 3 anys i professionalitzador és molt més flexible, teníem unes modalitats molt tancades. És també un element de lluita contra la segregació escolar”, ha remarcat el conseller.
 
Es podrà cursar en la modalitat de batxillerat + cicle d’esports (futbol i salvament i socorrisme) i en la de batxillerat artístic + arts plàstiques i disseny (assistent a la gràfica impresa, assistent a la gràfica interactiva, i decoració i ceràmica). Els instituts o escoles d’art on s’impartirà aquesta nova doble titulació són:
 
-       Institut Ferran Tallada (Barcelona)
-       Institut de Vic
-       Institut Jaume I de Salou
-       Escola d’Arts d’Olot
-       Escola d’Art Ondara (Tàrrega)
-       Escola d’Arts de Móra la Nova i Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre
 
Com a novetat, el proper curs també s’implantarà a la ciutat de Barcelona un nou batxillerat en tres anys, amb la finalitat de flexibilitzar-lo i fer-lo assolible a un nombre més gran d’alumnes, evitant l’abandonament. El conseller d’Educació ha manifestat que “ens neguem a perdre alumnes per aquesta manca de flexibilitat en el sistema, la nostra prioritat es reduir l'absentisme i tenir èxit educatiu”. Es tracta d’una prova pilot que s’implanta en quatre instituts públics del Consorci d’Educació de Barcelona: Institut Infanta Isabel, Institut Ferran Tallada, Institut Balmes,  i Institut Juan Manuel Zafra.  
 
 
Es redefineix l’FP dual
 
El Departament d’Educació defineix un nou model d’FP dual per al curs 2019-2020, amb el que es vol millorar i facilitar la tasca dels centres que ofereixen aquesta modalitat formativa, i alhora poder incrementar exponencialment la xifra d’alumnes que cursen l’FP dual. Josep Bargalló ha destacat que “les beques dels alumnes de dual s'equipararan al sou mínim interprofessional i hi haurà un currículum únic. També hi haurà increment de les hores de pràctiques en les empreses per tots els alumnes, no només pels de dual. I es fa una inversió de 4 milions d'euros. Amb aquest canvi donarem una acceleració a l'FP dual”.
 
Tal com ha explicat el titular d’Educació, es dissenyarà un currículum únic per cada cicle formatiu, fet que permetrà que l’alumnat d’un mateix cicle pugui optar per la modalitat dual o per la formació en centres de treball segons les places, i que suposa doncs una major flexibilitat organitzativa pels centres. Amb l’equiparació de les beques salari al salari mínim interprofessional es vol aconseguir així que més empreses optin pel contracte en formació enlloc d’oferir a l’alumnat la beca salari, que és el que passa actualment de forma majoritària. Totes aquestes novetats es concretaran en una resolució que definirà el nou model i que properament es publicarà.
 
Calendari escolar i període de preinscripció
 
El curs començarà el 12 de setembre pels principals ensenyaments, excepte al grau superior que ho farà el 18 de setembre i a les escoles oficials d’idiomes que serà el 26. Com a novetat, el proper setembre ja no se celebrarà l’avaluació extraordinària de l’ESO –els exàmens de recuperació de setembre-, i aquesta passarà a celebrar-se el mes de juny.
 
Enguany, per primera vegada, es podrà dur a terme la preinscripció telemàtica als cicles de grau mitjà i al batxillerat. Després que el curs actual 2018-2019 s’hagi pogut fer en els cicles de grau superior, es tanca ara el cercle de preinscripció electrònica als ensenyaments postobligatoris.
 
Els alumnes de 2n cicle d’educació infantil, primària i ESO podran presentar la sol·licitud entre el 29 de març i el 9 d’abril, i la matrícula serà del 20 al 26 de juny, excepte per 2n, 3r, i 4t d’ESO que tindrà lloc entre el 27 de juny i el 3 de juliol. La matrícula al batxillerat, FP i ensenyaments de règim especial es pot consultar al dossier adjunt a la nota de premsa.
 
 
25 de març de 2019

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 3501

Fotografia 2

Fotografia 2 274

1  

Fitxers adjunts

Dossier oferta educativa

Dossier oferta educativa
PDF | 341