• El cap de l’Executiu destaca que es convocarà una Taula per a la Immigració perquè “els grans consensos sobre la cohesió social els hem de preservar”
  • En una entrevista al programa Aquí, amb Josep Cuní, el president anuncia que “farem uns dimarts socials, per atendre les prioritats socials més urgents a què ens havíem compromès”
  • Torra defensa que “nosaltres no anem a bloquejar, sinó a desbloquejar la situació”, i que cal saber “si Pedro Sánchez és capaç d’encarar, amb la valentia que no va tenir, el procés de negociació que el país es mereix”
El president durant l'entrevista (Autor: Rubén Moreno)
El president durant l'entrevista (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat, aquest matí, que “la prioritat del Govern són les polítiques socials”, que “són el motor de canvi republicà”, i ha recordat que, en el projecte de pressupostos que ha presentat l’Executiu “aquestes polítiques signifiquen el 80% del total”.
 
Durant una entrevista al programa Aquí, amb Josep Cuní, de Ser Catalunya, Torra ha insistit però que “és difícil que aquest país tingui l’estat de  benestar que es mereix si no disposem dels 15.000 milions de dèficit fiscal, un dèficit insuportable per a qualsevol país, que es transforma en un dèficit social, d’infraestructures, de sanitat i educatiu”.
 
I ha afegit que “volem ser independents, no per tenir una bandera, sinó per tenir un estat, per tenir una millor sanitat, unes millors escoles, i que els nostres joves tinguin més beques”. “És tot això el que està en joc amb la independència”, ha afegit.
 
El president ha lamentat que els comptes del Govern no hagin tingut amb el suport necessari per portar-los al Parlament, “malgrat ser els més socials de la història”, i ha atribuït al cicle electoral la dificultat d’arribar a acords amb els partits. Tot i això, ha assegurat que “no hi renunciem, i hi tornarem a insistir passades les eleccions”.
 
El president ha explicat que el Govern té “un pla de contingència, que està  treballant” per poder atendre les prioritats socials. “Nosaltres farem uns dimarts socials, cada dimarts proposarem les prioritats socials més urgents, per anar donant solucions als temes a què ens havíem compromès”, ha dit. Per això, ha insistit que “necessitem  que les famoses bestretes de 700 milions de l’estat ens arribin ja” per poder aplicar les mesures que considera més urgents, i ha recordat que ja “fa massa setmanes” la ministra Calvo es va comprometre a fer-les efectives.
 
A més, el cap de l’Executiu ha denunciat els incompliments per part de l’estat espanyol, i ho ha exemplificat recordant que en els darrers deu anys ha deixat d’aportar 7.000 milions en relació amb el cofinançament de la llei de la dependència.
 
També en l’àmbit social, el president ha insistit que, en breu, se celebrarà una taula per a la immigració amb tots els partits polítics i agents implicats perquè “els grans consensos sobre la cohesió social els hem de preservar i, aquí sí que ens hi juguem el país”. I, en aquest sentit, ha demanat que s’allunyi de la lluita electoral “qualsevol tipus de racisme i intolerància” perquè “Catalunya és un país d’acollida i qualsevol que vingui a buscar-se la vida és benvingut”.
 
 
“El dret a l’autodeterminació no és un permís”
 
A les portes de les eleccions espanyoles, Torra ha recordat que “el dret a l’autodeterminació no és un permís” i ha demanat als partits que “siguin clars i exposin quina és la seva proposta per resoldre políticament el problema de Catalunya. “La triple dreta és una pèssima solució” per al futur govern espanyol, ha alertat, però “la proposta estrella d’alguns d’aplicar el 155 resulta que el PSOE ja ho ha fet”.
 
“Nosaltres no anem a bloquejar, anem a desbloquejar la situació”, ha insistit, i “es tracta de saber si Pedro Sánchez és capaç d’encarar, amb la valentia que no va tenir, el procés de negociació que aquest país es mereix”. “Si hi va amb voluntat real de diàleg i no de fer-se fotos, si vol que parlem de tot i hi ha una figura d’un relator, parlem-ne”, ha reblat.
 
Torra ha subratllat que “no hi ha lluites petites” en la llibertat d’expressió i que “és important que puguem sortir al món amb les banderes dels drets civils i del diàleg” perquè “la lluita pels drets civils individuals i col·lectius mai no serà una batalla estèril”.
 
Preguntat per l’evolució del judici del procés, Quim Torra ha reiterat que “frega el ridícul en moltes ocasions” i que, després de “mutar de judici de la vergonya a judici fake, ara “mutarà al judici de la gran d’indignació si les sentències no són d’absolució”. En cas que això es compleixi, el president ha apuntat que “la resposta que doni el Parlament ha de ser democràtica i basada en el dret d’autodeterminació, perquè és el que s’està jutjant”.
 

2  

Imatges

Entrevista a SER Catalunya (1)

Entrevista a SER Catalunya (1)

Entrevista a SER Catalunya (2)

Entrevista a SER Catalunya (2) 823