• El cap del Govern i el conseller de Treball han encapçalat aquest matí la Taula de diàleg de partits i entitats contra el racisme, que ha aprovat un acord de país per la convivència
  • Torra defensa que Catalunya “és un país d’adhesió i no d’imposició” i que cal protegir “el model de convivència i cohesió que hem construït al llarg del temps”
  •  Chakir el Homrani considera que “un ampli consens social, polític i institucional ens ha de protegir dels discursos populistes i xenòfobs que periòdicament ressorgeixen”
Quim Torra ha presidit la Taula de diàleg de partits i entitats contra el racisme (Autor: Rubén Moreno)
Quim Torra ha presidit la Taula de diàleg de partits i entitats contra el racisme (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet aquest matí una crida perquè “tots, administracions, partits i societat civil, ens conjurem per impedir que la discriminació, el racisme  i la xenofòbia avancin i es facin forts”. I ha afegit “hem de reforçar el consens majoritari per protegir el model de convivència i cohesió que aquest país ha anat construint al llarg del temps”.
 
Torra ha fet aquestes reflexions en la cloenda de la Taula de diàleg de partits i entitats contra el racisme, que s’ha celebrat aquest matí al Centre d’Art Santa Mònica, convocada pel mateix president i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i de la qual ha sortit un acord de país a favor de la convivència. En aquesta sessió de treball hi han participat el Síndic de Greuges, Rafael Ribó; tots els grups parlamentaris; administracions locals i comarcals; agents econòmics i socials, i una cinquantena d’entitats de la Taula de Ciutadania i Immigració.
 
El president s’ha congratulat d’aquest acord perquè “tenim un paper decisiu en la defensa dels drets de les persones que han deixat el seu país i han vingut a Catalunya”, uns drets, ha explicat, “que no només acaben en sentir-se segurs, en tenir una feina o una plaça a l'escola, sinó que fan necessari que aquestes persones se sentin part integrada de la societat”. I ha afegit: “la cohesió social i la integració és un model que hem de garantir entre tots”.

El cap del Govern ha posat de manifest “que encara alguna cosa falla quan avui ens trobem parlant de racisme i discriminació”; per això, ha insistit en què cal treballar per solucionar “els aspectes que no funcionen prou bé; reforçar aquest consens majoritari i, sobretot, impedir que el racisme mai pugui avançar i fer-se fort”.
 
Durant la seva intervenció, Quim Torra ha defensat que “Catalunya és, ha estat i serà una terra d’acollida i de solidaritat”, que ens permet afirmar “amb orgull” que “al nostre país la immigració és un lloc de memòria nacional i que les arrels no es fan sobre el passat sinó sobre el futur”. “Tenim la sort de ser un país d’adhesió i no d’imposició”, ha remarcat.
 
Al seu torn, el conseller Chakir el Homrani, ha posat en relleu que “aquest acord que hem signat avui és el compromís de tots els partits parlamentaris de no fer ús del fet migratori amb voluntat partidista i de campanya electoral. I contra el racisme i la xenofòbia”.
 
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies també ha explicat que “aquesta lluita és un repte de totes i tots i, de la mateixa manera, el nostre model d’acollida com a país es basa en la diversitat i la interculturalitat”. I ha remarcat la importància de “l’equilibri en els aspectes compartits com els drets humans o les llibertats democràtiques i el respecte i el valor de les diferències”. “Apostem per un ampli consens social, polític i institucional que ha de protegir-nos dels discursos populistes i xenòfobs que periòdicament ressorgeixen”, ha conclòs.
 
Per part del Govern, a més del president i el conseller, hi han pres part el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, i la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva.
 
 
Intervenció dels grups parlamentaris
 
Durant la reunió, els representants del diferents grups parlamentaris han intervingut per exposar la seva posició.
 
La diputada de Ciutadans, Noemi de la Calle, ha assegurat que “per combatre el racisme i la xenofòbia es necessita compromís i perseverança” i ha afegit que des de la seva formació consideren necessari “crear un grup de treball al Parlament, que és on estan representats tots els ciutadans, conjuntament amb les entitats”.
 
En representació de Junts per Catalunya, ha parlat la diputada Salwa Laouaji, qui ha afirmat que “Catalunya està demostrant molta maduresa, sentit comú i sensatesa en relació  a la diversitat, la lluita contra la xenofòbia  i les discriminacions però això no vol dir que tenim les coses resoltes”. “Encara ens toca fer molta feina i no baixar la guàrdia, essencialment amb l'aflorament dels grups xenòfobs i de l'extrema dreta”, ha afegit.
 
Per part d’ERC, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, ha subratllat la importància de la Taula, assenyalant que “no exagerem si diem que la trobada d'avui és històrica i segurament inèdita a escala mundial”. Sabrià ha demanat així a tots els signants de l’acord no permetre fissures en defensa de la cohesió social i del respecte a les persones.
 
El president del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, Miquel Iceta, ha destacat "el gran repte" que té Catalunya: "construir una societat més diversa i plural on tothom hi tingui cabuda". Iceta ha explicat que partits, institucions i entitats "hem d’enfortir-nos amb propostes, parlar de drets i deures, de diàleg, de tolerància i fraternitat" per combatre el racisme i la xenofòbia des de totes les vies. Considera que és un tema que va molt més enllà de la gestió que es pugui fer des dels ajuntaments i ha afegit que "un problema com aquest requereix l'esforç de tots”.
 
Al seu torn, la líder del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jèssica Albiach,  ha apuntat que “ara més que mai cal arribar a acords contra el racisme i la xenofòbia per aturar els peus a la ultradreta que vol construir nous murs i també per acabar amb els murs administratius que ja existeixen a Catalunya i promouen el racisme institucional, com la llei d'estrangeria i els CIEs”. Assegura que l’acord signat avui aquest acord per a garantir un debat responsable sobre la immigració és necessari, però ha advertit que “sense polítiques públiques i compromís pressupostari és paper mullat”.
 
La diputada de la CUP Natàlia Sànchez, ha dit que “hi participem de forma crítica perquè entenem que un pacte d'aquestes característiques hauria d'incorporar una assumpció de responsabilitat de les institucions catalanes en la normalització i la reproducció del racisme institucional amb l'existència de CIE's, programes d'estigmatització com el PRODERAI o el simple fet de l'existència de l'apartheid electoral que significa que 800.000 veïns i veïnes  aproximadament se'ls negui el dret a vot per raó d'origen emparats en la llei d'estrangeria de naturalesa i pràctiques racistes”.
 
Finalment, el diputat del Partit Popular i portaveu de la formació, Santi Rodríguez del PP ha assegurat que “només amb l'abordatge seriós dels riscos serem capaços de materialitzar les oportunitats, tant individuals, com del conjunt de la societat”.
 
Nota: S’adjunta l’acord.

1  

Imatges

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 2832

1  

Fitxers adjunts

Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia

Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia
PDF | 193