• La Plataforma per la Llengua llança l’aplicació, que té el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i dels governs balear i valencià
Apparella't
Plataforma per la llengua ha presentat aquest matí Apparella’t, una aplicació mòbil per trobar persones que volen practicar la llengua catalana. L’aplicació, que ha rebut suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i dels governs balear i valencià, a més del de 205 donatius particulars, posa en contacte persones que parlen català amb persones que volen aprendre a parlar-lo millor. L’app, inspirada en les aplicacions per trobar parelles sentimentals, vol fer fàcil i entretinguda la cerca d’interlocutors per a la pràctica lingüística. L’anunci de l’aplicació està protagonitzat per Halldor Mar, conductor del programa Katalonski i premi Pompeu Fabra 2018.
 
En l’acte de presentació ha intervingut la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, en nom de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. Franquesa ha destacat que "tots els projectes que arriben per afavorir accions per la nostra llengua arreu del domini lingüístic són benvinguts”. També ha participat a l’acte Fanny Tur, consellera de Cultura del Govern Balear, que ha assenyalat que “aprofitar les oportunitats que donen les noves tecnologies és una oportunitat per viure plenament en català que no deixarem escapar". Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, ha volgut recalcar la vocació internacional de l’aplicació. La directora general de Política Lingüística del Govern Balear, Marta Fuxà, ha assistit també a l’acte.
 
Franquesa, en la seva intervenció, ha volgut destacar la importància del programa Voluntariat per la llengua, que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística i que, des de la seva constitució el 2003, ha format més de 135.000 parelles.  Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa que es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Voluntari i aprenent porten a terme un mínim de deu sessions d’una hora de durada.
 
Franquesa ha aprofitat l’ocasió per agrair la tasca dels dinamitzadors i tècnics que des dels 22 centres de normalització lingüística  garanteixen l’atenció, l’acompanyament i el seguiment personalitzat de totes les parelles del Voluntariat per la llengua, i que en complementen l’activitat amb l’organització d’activitats culturals i de coneixement de l’entorn amb la complicitat d’establiments i entitats de tot Catalunya. El Consorci per a la Normalització Lingüística gestiona directament el 96 % de les parelles lingüístiques del programa. També ha expressat agraïment envers les entitats col·laboradores, entre les quals hi ha Plataforma per la Llengua, que gestionen la resta de les parelles.
 
Des de gener de 2017 el Voluntariat per la llengua va llançar el VXL virtual, adreçat a les persones que, per raons com la distància geogràfica o disponibilitat horària, opten per seguir les pràctiques lingüístiques a través de videoconferència des d'un ordinador o dispositiu mòbil. Aquest és un programa utilitzat principalment per joves.