• Convocarà en breu grups parlamentaris i entitats per consensuar com regular-ho, tal com vol gairebé el 80% de la societat catalana
La consellera Vergés, en la seva intervenció al Parlament.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui que el Departament de Salut impulsarà una llei catalana que reguli la pràctica de l’eutanàsia i el suïcidi assistit. En una intervenció al ple del Parlament de Catalunya, la titular de Salut ha avançat que en les properes setmanes convocarà una taula de partits polítics i d’entitats relacionades per trobar un acord sobre la forma que ha de tenir aquesta regulació.

“Ho volem fer amb els consensos amplis que hem mostrat reiterades vegades al Parlament i tenint clar que és la nostra responsabilitat” respondre a una demanda recolzada, segons Vergés, per prop del 80% de la societat catalana.

“Sempre parlem de l’autonomia de les persones, d’atendre-la d’acord amb la seva voluntat. Per què això queda estroncat quan parlem de la voluntat d’acabar amb la pròpia vida?”, s’ha preguntat la consellera abans de respondre’s que “això va de la voluntat de la persona a prendre decisions lliures i coherent amb les seves conviccions”. “Morir és inevitable, però morir malament no ho hauria de ser”, ha subratllat.

Per a Vergés, “un nou dret no obliga i respecta la voluntat de tothom, mentre que criminalitzar l’eutanàsia és impedir una mort digna”. “Ja n’hi ha prou! Quantes persones més han de gravar un vídeo per demostrar la seva voluntat de morir?”, ha emfatitzat la consellera abans de denunciar que l’Estat espanyol es negui a canviar el Codi Penal, “entorpint una demanda social majoritària a la societat catalana i la voluntat individual i lliure d’una persona a disposar de la pròpia vida”.

Catalunya, pionera en voluntats anticipades
La titular de Salut ha recordat que Catalunya sempre ha estat pionera, també en aquest àmbit, en tant que, des del 2002, existeix el registre de voluntats anticipades, amb què fins ara 93.000 persones han manifestat quines intervencions i tractaments volen rebre en cas que una malaltia els impedeixi expressar la seva voluntat .

A més, Vergés ha subratllat el paper de l’Observatori de la Mort, creat a instàncies del Parlament i que permetrà conèixer molt millor com es mor a Catalunya. “Govern i Parlament han d’anar de la mà en la garantia dels drets”, ha conclòs Vergés.

1  

Imatges

Foto HC Vergés (Parlament de Catalunya)

Foto HC Vergés (Parlament de Catalunya) 1645