• Es promou la prevenció, la detecció precoç, l’atenció integral i la rehabilitació d’infants i adolescents afectats, tot incidint sobre les situacions de risc
  • Millora de la història clínica  de dades dels infants atesos
  • Contempla accions per prevenir el maltractament prenatal i en nadons, tot alertant del risc que té sacsejar-los
El Govern amplia les accions en defensa dels infants i adolescents que pateixen maltractaments
 
El Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han presentat el nou “Protocol d’actuació de maltractaments a la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut”.
 
  • Una de les novetats del document consisteix en ampliar el paper dels professionals d’atenció primària i comunitària en la detecció d’aquesta problemàtica. Per això, se’ls dona eines en la seva actuació per ajudar a diferenciar què és un maltractament i què no, reduir el marge d’interpretació subjectiva i afavorir la detecció i notificació de casos.
  • El protocol ha de servir per millorar l'eficàcia en la detecció del maltractament però també per ajudar a les famílies a prevenir aquestes situacions.
  • I es destaca que el protocol protegeix els professionals sanitaris en les seves actuacions,  també destaca la participació de molts professionals experts en la seva elaboració.
 
Un protocol realitzat per una gran diversitat de disciplines i professionals.
 
En l’elaboració del protocol han col·laborat més d’una seixantena de professionals de diferents disciplines i nivells assistencials de Catalunya, a més de professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Per la seva banda, el Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han reordenat el model d’atenció tenint en compte les necessitats i expectatives actuals, amb una visió integral que potencia el nivell d’atenció primària comunitària –inclosa l’atenció a la salut mental- i els serveis d’urgència dels hospitals de referència.
 
En aquest sentit, d’una banda, el protocol contempla la formació i sensibilització dels professionals sanitaris, amb especial èmfasi en els d’atenció primària; d’altra banda, preveu crear progressivament equips funcionals experts en abusos sexuals i maltractament greu, distribuïts pel territori i encarregats de fer el diagnòstic sanitari i el tractament inicial i d’assessorar els professionals de primària i dels hospitals. Aquest equips s’aniran integrant en les unitats d’atenció integrada que anirà desplegant la DGAIA.
 
 
 Més informació relacionada:
 
  • Vídeo ‘Prevenir l'abús és responsabilitat de tothom’, que tracta algunes falses creences que tenen una incidència negativa a l’hora de protegir adequadament els infants davant els possibles abusos sexuals:
 
  • Vídeo ‘A educar, també se n'aprèn’, que mostra alguns dels principis fonamentals de les bones pràctiques educatives i algunes recomanacions per dur-les a terme: