Foto SUR

En el marc de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya celebrada avui

S'aprova l'oferta inicial de titulacions universitàries de grau, màster i doctorat per al curs 2020-2021

El Govern i les universitats catalanes també donen llum verda a la segona fase del Programa MIF i a la creació d'un grup de treball per analitzar els estudis de Medicina

query_builder   24 abril 2019 16:08

event_note Nota de premsa

En el marc de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya celebrada avui

S'aprova l'oferta inicial de titulacions universitàries de grau, màster i doctorat per al curs 2020-2021

El Govern i les universitats catalanes també donen llum verda a la segona fase del Programa MIF i a la creació d'un grup de treball per analitzar els estudis de Medicina

Foto unis
La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrada per representants del Govern i de les dotze universitats catalanes, ha aprovat avui l’oferta inicial de titulacions universitàries de grau, màster i doctorat per al curs 2020-2021.
En la reunió celebrada avui, la Junta del CIC també ha acordat donar continuïtat al Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF), impulsant-ne una segona fase per a un nou període de 4 anys, un cop assolits els objectius de la primera fase (2013-2018).
 
Un tercer acord destacable de la Junta del CIC és la creació d’un grup de treball conjunt per analitzar i millorar els estudis de Medicina.
 
Qualitat, eficiència i internacionalització
L’aprovació inicial de la programació universitària per al curs 2020-2021 inclou un total de 12 graus, 35 màsters universitaris i 5 programes de doctorat que han rebut l’autorització per iniciar el procés de verificació. Juntament amb aquests títols de nova creació, també hi ha altres 18 casos (7 titulacions de grau, 10 de màster i 1 de doctorat) que inicien l’acreditació provinents d’estudis extingits.
 
El màxim òrgan d’ordenació universitària a Catalunya ha tingut en compte diferents criteris a l’hora d’analitzar els projectes presentants per les universitats que responguin a criteris de singularitat, ocupabilitat, internacionalització i qualitat de la docència, apostant per aquelles propostes que posen al capdavant un equip acadèmic consolidat.
 
En aquest sentit, destaca el creixement de l’oferta interuniversitària (14 titulacions), així com de nous màsters universitaris Eramus Mundus i impartits íntegrament en anglès.
 
Pel que fa a l’oferta de graus, enguany només s’han programat inicialment 2 nous graus de 180 crèdits. En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha reiterat els obstacles que els graus de 180 crèdits estan trobant en el Consejo de Universidades. Grau ha lamentat les restriccions que afecten als graus de 180 crèdits: “el marc legal és molt rígid i no entenc perquè no pot haver-hi graus de 3 i 4 anys amb el mateix nom si aquesta restricció no existia en les antigues llicenciatures que podien ser de 4 o de 5 anys”. El secretari ha afegit que “no és una qüestió de 3+2 o de 4+1 sinó de flexibilitat” i ha defensat que “caldria avançar cap a graus de 180 crèdits d’abast professionalitzador més immediat amb una formació dual, que donin resposta a les necessitats del teixit productiu o, fins i tot, de graus directament continuadors d’un cicle formatiu superior”.
 
Precisament, la comissió de verificació i acreditació del Consejo de Universidades –l’últim pas per poder impartir una titulació– ha desestimat 4 graus de 180 crèdits d’universitats catalanes programats per al curs vinent 2019-2020 i que tenien l’informe favorable de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).
 
Segona fase del Programa MIF
Pel que fa a la segona fase del Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF), l’acord de la Junta del CIC inclou el nomenament del doctor Jaume Ametller, professor agregat Serra Hunter de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (UdG), com a responsable de la coordinació del Programa MIF durant el període 2019-2023.
 
La segona fase té com a prioritat millorar l’impacte dels resultats de les actuacions de diagnosi desenvolupades en el primer període. Així, aquesta nova etapa focalitzarà el treball que es durà a terme a l’entorn de quatre eixos prioritaris que afecten al accés als graus universitaris, al transcurs de l’etapa universitària dels graus, i a l’accés a la professió docent dels/les mestres recents graduats/des.
 
La formació universitària dels graus en Medicina
D’altra banda, la constitució del Grup de Treball per a la Millora en la Formació dels Estudis de Grau en Medicina, té com a l’objectiu de debatre, reflexionar i donar resposta a les necessitats i reptes emergents en l’àmbit de la salut. Aquest grup neix en el marc del Fòrum de Diàleg Professional, impulsat des del Departament de Salut i en el qual participa el sistema universitari, que va identificar 17 reptes a tenir en compte, a curt i a mig termini, en la configuració i el desenvolupament de les diferents professions sanitàries a Catalunya.
 
Concretament, quatre d’aquests reptes tenen a veure directament amb la formació universitària de grau i requereixen el treball de les universitats i la coordinació necessària entre els vessants acadèmics i assistencials per tal de proposar actuacions de millora. En aquest sentit, el grup de treball serà interdepartamental i estarà integrat per representats de les universitats que imparteixen el grau en Medicina, la Direcció General d’Universitats del Departament d’Empresa i Coneixement, i la Direcció General de Professionals de la Salut, del Departament de Salut.
 
La doctora María Teresa Estrach i Panella, catedràtica de Dermatologia, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), serà la responsable de la coordinació d’aquest grup que, inicialment, s’adreçarà a la professió de metge/metgessa i més endavant es podria estendre a la resta de professions sanitàries que comporten formació universitària.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 292

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined