Foto de la reunió
  • L’organisme té com a objectiu coordinar les polítiques públiques de la Generalitat adreçades a la racionalització dels horaris a Catalunya
 
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presidit aquest matí, al Palau de la Generalitat, la constitució de la Comissió Interdepartamental per a la Reforma Horària, l’organisme que coordinarà les polítiques públiques de la Generalitat en aquesta matèria i la seva incidència en l'organització i l’ús del temps de la vida quotidiana.
 
La constitució de la Comissió, formada pels secretaris general dels Departaments, suposa l’inici d’un procés que ha de culminar amb l’aprovació, aquest any, del Pla de Transició per a la Reforma Horària 2020-2021, en què es recolliran les línies prioritàries per aconseguir l’Objectiu 2025, i on es posaran en comú les primeres propostes que aplicarà el Govern de la Generalitat allà on té competències.
 
Un cop constituïda la Comissió Interdepartamental, el proper pas serà constituir formalment la Comissió de seguiment del Pacte per a la Reforma Horària, prevista en poques setmanes.
 
“Avui iniciem el camí pràctic amb l’objectiu de fer realitat que la nostra societat pugui adquirir uns hàbits horaris racionals més equiparables amb la resta d’Europa, per millorar en salut, conciliació laboral, familiar i personal, productivitat i rendiments laborals i educatius, en definitiva un camí cap a la modernització del nostre país”, ha destacat la consellera Budó.
 
La primera mesura de la Comissió ha estat donar llum verda a la creació de les diferents comissions de treball que han de triar els representants del Govern de la Generalitat a les Taules Quadrangulars permanents amb les entitats, on es treballarà i aprovarà el Pla de Transició per a la Reforma Horària 2020-2021.
 
El pacte també tindrà un espai de governança diferenciat per a les organitzacions sindicals i empresarials més representatives.
 
 
Pacte per a la Reforma Horària
 
Amb   la   creació   de la  Comissió Interdepartamental,   el   Govern   segueix   implementant l’estructura de governança acordada  en  el  marc  del  Pacte  per  a  la  Reforma Horària, signat  el  juliol  de  2017  per  més d’un centenar d’entitats, institucions i organitzacions, que representen una gran mostra de transversalitat i del treball coordinat per tal de complir amb la carta de compromisos de l’Objectiu 2025.
 
 
Aquesta carta de compromisos contempla com a propòsits, entre d'altres, recuperar les dues hores de desfasament horari en relació ambla resta del món, impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves necessitats socials, i consolidar el factor temps com a nova mesura de llibertat, equitat i benestar.
 
L’Objectiu 2025 vol contribuir a:
 
·        Augmentar els nivells de benestar social de a ciutadania i protegir-ne la salut, especialment la dels col·lectius més vulnerables.
·        Fer una distribució més racional dels temps en la vida quotidiana.
·        Assolir uns nivells més alts de conciliació de la vida familiar, laboral i personal.
·        Afavorir la pràctica d’activitats que contribueixin a l’adopció d’hàbits més saludables.
·        Millorar el rendiment escolar.
·        Incrementar el temps per al descans.
·        Assolir els objectius de corresponsabilitat i d’equitat de gènere.
·        Millorar la productivitat i la competitivitat de les empreses.
·        Afavorir la participació ciutadana en iniciatives i organitzacions de la societat civil i en la gestió dels afers públics

1  

Imatges

Foto de la reunió (Jordi Bedmar)

Foto de la reunió (Jordi Bedmar) 210